Raportarea financiara in secolul XXI

120,00 lei

Stoc epuizat

Rezervă Cod: 382311Autor: Lepădatu GheorgheData apariție: 16-12-2015 Cuprins Răsfoiește

Descriere

In practica si teoria economica se accepta tot mai mult ideea ca cel care stapaneste si controleaza informatiile are posibilitatile cele mai mari de a invinge in competitia mondiala pentru suprematie. Batalia contemporana intre sisteme sau „culturi” nu se mai da cu arme de foc. Astazi vorbim despre standarde internationale, despre armonizare, despre convergenta.
Lumea contabila este, in prezent, confruntata cu aplicarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara. In acest sens, exista in principal trei „culturi” care se confrunta: cultura americana cu standardele respective (US-GAAP), Standardele Internationale de Raportare Financiara (I.F.R.S.) si Directivele contabile europene.

Politica contabila formulata in acest sens se articuleaza la politica europeana, dar, fata de aceasta, Romania este deja cu un pas inapoi. Tarile din Uniunea Europeana au trecut efectiv la aplicarea IFRS-urilor incepand cu 1 ianuarie 2005. Deci, la 31 decembrie 2005, tarile din Uniunea Europeana au intocmit primele raportari financiare care sunt conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara.

Prima conditie a fost traducerea oficiala a Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS). De aceea, ne aplecam cu recunostinta asupra efortului financiar si intelectual depus de CECCAR pentru a pune in circulatie – prin traducere si editare – aceasta carte pe care o putem numi „Biblia” profesionistului contabil.
Cu modestie incercam sa ne aducem contributia la explicarea, intelegerea si aplicarea acestor standarde. Ideea publicarii acestei carti a pornit de la necesitatea practica de implementare a Standardelor Internationale de Contabilitate si de la notele de curs intitulate „Teorii si sisteme de conducere a contabilitatii pe plan mondial” – 1975, dar cu un alt continut decat prezenta carte, ale marelui profesor univ. dr. docent Dumitru Rusu de la Facultatea de Stiinte Economice – Iasi, Sectia Contabilitate, a carui memorie este vie si caruia ii sunt recunoscator pentru intreaga mea cariera practica si didactica. De asemenea aducem multumiri: Prof. univ. dr. N. Feleaga, Prof. univ. dr. M. Ristea, Prof. univ. dr. Liliana Feleaga, Prof. univ. dr. Gratiela Corina Dumitru.

Drumul este greoi si nebatatorit. Indiferent de forma pe care o imbraca, interpretarile pornesc de la experienta teoretica si practica a autorului, ghidonat de „slovele” excelentului tratat aparut sub egida CECCAR – „Standarde Internationale de Raportare Financiara (IFRSSTM) (Editia 2013).
Scopul acestui curs este familiarizarea studentilor si a masteranzilor cu notiunile de baza al Standardelor Internationale de Raportare Financiara.

Obiectivele vizate sunt:
– cunoasterea notiunilor teoretice de baza necesare interpretarii si aplicarii Sistemului International de Raportare Financiara;
– aprofundarea aspectelor teoretice privind principiile de baza ale contabilitatii;
– intelegerea cadrului normativ si legislativ privind SIC (Standardul Intern de Contabilitate) si Sistemul International de Raportare Financiara;
– stapanirea procedeelor de aplicare a acestora;
– formarea deprinderilor de sintetizare a informatiilor contabile necesare utilizatorilor finali;
– dezvoltarea unui model de gandire si de abordare din punctul de vedere al armonizarii contabile si aplicare a Sistemului International de Raportare Financiara.

Concepte – cheie tratate: Standarde Internationale de Contabilitate; Standarde Internationale de Raportare Financiara; cadrul general pentru intocmirea si prezentarea situatiilor financiare; contabilitatea de angajamente; continuitatea activitatii; tratament contabil; situatii financiare; bilant si cont de profit si pierdere; situatia modificarii capitalului propriu; flux de trezorerie; active circulante, datorii curente; estimari contabile si erori din perioadele anterioare; politici si optiuni contabile; combinari de intreprinderi; datorii contingente; situatii financiare consolidate; GAAP (US-GAAP); prag de semnificatie; prevalenta economicului asupra juridicului; prima perioada de raportare IFRS; primele situatii financiare IFRS; situatii financiare separate; situatii financiare consolidate; societate-mama; caracteristicile calitative ale situatiilor financiare; raportul administratorilor; auditarea sau verificarea situatiilor financiare anuale; raportul consolidat al administratorilor; Consiliul Contabilitatii si Raportarilor Financiare.

Pentru parcurgerea cursului sunt necesare cunostinte universitare de economie politica, bazele contabilitatii, contabilitate financiara, contabilitate aprofundata, contabilitate nationala, reglementari contabile armonizate cu Directivele europene, legislatie, Standarde Internationale de Raportare Financiara.
Dupa studierea cursului, studentii/masteranzii vor avea fixate conceptele teoretice legate de Standardele Internationale de Raportare Financiara; vor stapani conceptele teoretice si isi vor putea aduce contributia la perfectionarea sistemului contabil din Romania.

Prof. univ. dr. Gheorghe Lepadatu

Informații suplimentare

Titlu

Raportarea financiara in secolul XXI

Preț

120,00

ISBN

978-606-26-0466-0

Format

Academic

Pagini

906

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Raportarea financiara in secolul XXI”
LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON