Description
Lucrarea Politici financiare ale intreprinderii. Metode si practici de gestiune si bugetare a afacerilor a fost structurata in asa fel incat sa poata fi utilizata ca indrumar pentru consultantii financiari de afaceri profesionisti. Lucrarea poate fi considerata un ghid care sa le permita utilizatorilor sa se inspire in aplicarea celor mai bune procese de consiliere si consultanta in politicile financiare ale intreprinderii. Cartea poate fi si un instrument de instruire pentru consultantii mai putin experimentati. Amploarea acestei lucrari si in viitor a altora este urmare a ofertei de servicii pe care am propus-o mediului universitar, academic, privat si public etc., in scopul de a identifica acele solutii economice, financiare, sociale care sa poata contribui la relansarea economiei romanesti, avand ca principal vector al dezvoltarii cunoasterea. Lucrarea examineaza rolul, tehnicile si activitatile unei societati comerciale, punand accentul pe relatia client/consultant in afaceri. Aceasta lucrare poate fi utilizata ca fundament pentru pregatirea profesionala initiala a unui consultant in afaceri si este insotita de liste de control ce pot fi folosite in lucrul cu clientii si ca material de pregatire. In Romania asistenta oferita de consultantul in afaceri nu este inca suficient de bine recunoscuta, iar existenta consultantului in afaceri specializat este relativ rara. Activitatea consultantului in afaceri presupune implicarea acestuia in sustinerea si dezvoltarea unei afaceri prin utilizarea competentei si abilitatilor sale. Aceasta lucrare incearca sa identifice rolul consultantului in afaceri specializat si abilitatile necesare desfasurarii efective a acestui tip de activitate. Lucrarea mai poate fi utilizata ca fundament pentru programele de formare a proaspetilor consultanti in afaceri si a celor care doresc sa-si dezvolte cunostintele pe care deja le poseda.
In acest context, trebuie subliniat ca pentru a-si asigura credibilitatea si acceptarea din partea mediului de afaceri, consultantii in afaceri trebuie sa aiba urmatoarele calitati morale si profesionale:
– integritate absoluta;
– experienta foarte specializata;
– cunostinte cuprinzand inclusiv detalii tehnice;
– cunostinte generale cum ar fi managementul in afaceri;
– abilitati de comunicare;
– capacitati de lucru in retea;
– capacitate de a solutiona problemele etc.
Consultantul in afaceri trebuie sa aiba competenta profesionala de a putea asigura consultanta si expertizare in domenii ca:
– elaborarea de metode si politici de gestiune si bugetare a afacerilor;
– probleme comerciale generale sau specifice, finante-contabilitate, asistenta manageriala in vederea imbunatatirii eficientei si profitabilitatii societatilor comerciale, adaptarea productiei la necesarul pietei, rentabilizarea investitiei de fonduri, elaborarea planului de afaceri, metode de evaluare si management de sistem. Sa asigure de asemenea asistenta in domeniul restructurarii si rentabilizarii in vederea privatizarii, asistenta catre micii intreprinzatori, administratii locale, implicand aspecte multiple legate de productie, comert si servicii si ceretare-dezvoltare-inovare.
Cel care aspira la statutul socio-profesional de consultant in afaceri trebuie sa se obisnuiasca cu tehnicile si practicile prezentate in detaliu in cadrul acestui ghid, deoarece acest fapt va contribui la folosirea celor mai bune instrumente si la dezvoltarea de catre clienti a unor afaceri de succes bine conduse.
Conf. univ. dr. Gabriel I. NASTASE
Reviews
There are no reviews yet.