Contributii la istoria prelucrarii osului si cornului in Dacia romana

15,00 lei

Categories: , Cod: 6384Autor: Bejan Adrian, Doina Benea, Timoc CălinData apariție: 09-10-2012 Cuprins Răsfoiește

Description

Lucrarea Contributii la istoria prelucrarii osului si cornului in Dacia romana nu se dorește a fi decat o scurta
sinteza a problematicii atelierelor de produs obiecte de
os și corn și a celor cateva rețete tehnologice de
prelucrare a materiei prime cunoscute, dar și a felului
in care trebuie analizata și judecata o descoperire din
os sau corn. Preocuparea mea pentru acest domeniu a
inceput inca de pe bancile facultații și s-a concretizat la
vremea respectiva intr-un articol dedicat pieselor de os
și corn din dotarea arcașilor de la Tibiscum și o teza de
disertație cu titlul Prelucrarea osului și cornului in
provincia Dacia susținuta in 1998 in cadrul
masteratului de Romanitate orientala din cadrul
Universitații de Vest din Timișoara, coordonat pe
atunci de Prof. univ. dr. Doina Benea. Cu timpul am
extins cercetarea urmarind cu predilecție identificarea
a cat mai multe centre de producție de piese de os și
corn pentru provincia Dacia și Dacia postromana
avand convingerea ca acest meșteșug era la indemana
oricui, iar artefactele studiate indicau preponderența
producției artizanale și mai rar cea specializata, de
serie.

In cadrul lucrarii Contributii la istoria prelucrarii osului si cornului in Dacia romana mi-am permis sa ridic
unele intrebari și de ordin metodologic, deoarece
credem noi problematica prelucrarii osului și cornului,
precum și funcționalitatea unor piese ramane mult
tributara contextului arheologic in care s-a produs
descoperirea și fiind vorba de o producție artizanala,
calitatea și cantitatea raman parametrii greu de
apreciat. La aceste necunoscute ale cercetarii se adauga
necunoașterea, decat foarte vag, a instrumentarului
unui atelier de prelucrarea a osului și cornului, dar și a
modului in care reușeau meșterii artizani sa decoreze anumite piese. Pași importanți in incercarea de a
lamuri unele aspecte vizate de noi le-a facut Marius
Brabu, absolvent al masteratului de Arheologie
sistemica, de la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din
Alba Iulia, prin lucrarea sa de disertație dedicata
arheologiei experimentale, in capitolul referitor la
prelucrarea osului și cornului in epoca romana.

Rezultatele la care a ajuns tanarul cercetator sunt
edificatoare și ofera șanse reale in a putea evalua
producția unui atelier artizanal. Ii mulțumim pe
aceasta cale pentru disponibilitatea de a ne pune la
dispoziție informațiile din lucrarea sa aflata in
momentul de fața sub forma de manuscris.

Additional information

Titlu

Contributii la istoria prelucrarii osului si cornului in Dacia romana

Preț

15,00

ISBN

978-606-647-441-2

Format

A5

Pagini

124

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Contributii la istoria prelucrarii osului si cornului in Dacia romana”
LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON