Descriere
Pentru organizarea si functionarea fireasca a societatii exista nevoia de stabilire a unui cadru normativ prin care se impun reguli de organizare si functionare a statului, dar si reglemetarea juridica a relatiilor ce apar intre indivizi.
Lucrarea abordeaza un subiect de actualitate care preocupa nu doar elita politica europeana, ci si oamenii de specialitate, si este structurata pe patru capitole care trateaza atat aspecte teoretice, cat si unele aspecte practice.
Autonomia locala si subsidiaritatea sunt principii fundamentale care reglementeaza relatia dintre autoritatea statala si comunitatea locala. Daca subsidiaritatea a capatat acum mai mult o dimensiune politica, chiar daca a inceput sa fie stabilit de documentele juridice, autonomia locala este principiul care pune in valoare comunitatea locala, in conditiile unei eficiente cat mai mari.
Principiul subsidiaritatii il regasim abordat in mai multe state europen, si nu numai, de cele mai multe ori trasatura comuna a acestor abordari fiind raportul unui stat cu diferite minoritati nationale. Apar particularitati si in functie de evolutia istorica si juridica a statului respectiv.
Atunci cand statul reglementeaza anumite domenii de interes pentru intreaga colectivitate si, in special, pentru cea locala, trebuie sa aiba viziunea necesara pentru a identifica pe termen lung provocarile care pot aparea in timp si sa ofere comunitatii locale instrumentele necesare pentru a functiona, a se dezvolta si a realiza interesul colectivitatii respective.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.