Descriere
In cadrul acestei teze am incercat sa evidentiez eforturile deosebite pe care le depun astazi companiile care activeaza pe pietele internationale pentru a face fata provocarilor in continua crestere, in conditiile mentinerii standardelor de calitate, toate aceste probleme regasindu-se intr-un mediu economic instabil, fapt care a condus la intelegerea necesitatii unui management al riscurilor in cadrul oricarui tip de organizatie. Astfel, am apelat la cercetarile de specialitate, pentru a pune in evidenta contributia managementului riscului la cresterea economica.
Orice demers stiintific nu poate fi intreprins fara a face recurs la o metodologie de cercetare stiintifica corespunzatoare.
In stadiul actual al cunoasterii din domeniul economic s-a observat o acceptiune pozitiva dar si negativa cu privire la risc, acesta fiind caracterizat de probabilitate si impact iar incertitudinea poate fi asociata cu imposibilitatea de a estima probabilitatea si impactul cu privire la anumite evenimente care pot avea loc.
Domeniul de studiu al riscurilor reprezinta una din cele mai importante provocari pentru umanitate datorita prezentei lor in toate domeniile de activitate. Oricare ar fi misiunea, viziunea, scopurile, obiectivele, valorile sau standardele, riscul si managementul acestuia, este inerent in realizarea tuturor acestora. Riscul poate fi asociat cu producerea unor evenimente cu impact negativ asupra partilor implicate, care pot fi atat indivizi cat si organizatii sau guverne. Astfel, riscul poate fi privit ca un eveniment generator de pierderi morale sau materiale care nu pot fi determinate din timp, dar pentru care poate fi estimata probabilitatea de producere. „Din perspectiva abordarilor din punct de vedere statistic, riscul prezinta variatia rezultatelor posibile, favorabile sau nefavorabile, intr-o actiune viitoare”.
In al treilea capitol, „Managementului riscului investitional”, am adus atentia asupra necesitatii unui program de management al riscurilor in cadrul oricarei organizatii si tipurile de risc cu care aceasta se poate confrunta.
Managementul riscului este un proces cu feedback dinamic, deciziile fiind revizuite si revazute periodic. De-a lungul timpului, exista posibilitatea de aparitie a unor noi expuneri, informatiile sa fie mai exacte, iar unele metode de gestiune a riscului sa devina mai ieftine. Prin revizuire, se asteapta ca noile metode sa conduca la reducerea riscurilor.
Scopul managementului riscului este acela de a protejare entitatea de riscuri si de efectele lor. Problematica managementului riscului implica abordari interdisciplinare, termenii specifici managementului fiind completati de termeni din alte domenii, precum: economie, statistica si econometrie, finante, psihologie etc.
In urma analizei privind stadiul si evolutia documentarii in privinta managementului riscului se ajunge la concluzia ca in stadiul actual al cunoasterii din cadrul stiintelor sociale si in domeniul economic nu s-a cristalizat o abordare unitara a managementului riscului ci, dimpotriva, se remarca o pluralitate a abordarilor.
In capitolul patru, „Cadrul conceptual, epistemologic si metodologic al cercetarii stiintifice” am prezentat necesitatea si rolul chestionarului in activitatea de management al riscului. Iar in capitolul cinci, „Prelucrarea, analiza si interpretarea studiului privind identificarea si determinarea interdependentei factorilor managementului riscului la nivelul intreprinderilor” am prezentat rezultatele obtinute in urma cercetarii si discutiilor purtate cu persoane care activeaza in domenii economice diferite privind perceptia acestora fata de managementul riscului.
In realizarea capitolului sase, „Elaborarea de strategii manageriale privind evaluarea riscului in afaceri. Proiectarea unui model strategic” al acestei lucrari am pornit de la sistematizarea si prelucrarea datelor si informatiilor preluate atat din literatura de specialitate din domeniu, referitoare la activitațile de asistare a companiei in identificarea si evaluarea riscurilor, dezvoltare durabila, revizuirea si verificarea contractelor si a altor documente in scopuri legate de managementul riscului, implementarea programelor de prevenire si control al pierderilor si daunelor.
Obiectivul central al cercetarii consta in analiza masurii in care informatiile de natura managementului riscurilor cu privire la politicile, estimarile si optiunile managementului difuzate de catre entitații iși gasește utilitatea decizionala prin implementarea programelor de prevenire si control al pierderilor si daunelor.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.