Descriere
Daca ați fost cumva fani ai celebrei serii cinematografice Mumia, ori a lui Tut (Tanarul faraon), ori a altor filme americane cu aceeași tematica, Egiptul antic, precum Sphinx, Raiders of the Lost Ark, ori sunteți interesați de documentarele despre Egiptul faraonic de pe canalele TV de educație și informare, atunci cu siguranța cartea de fața va poate fi un ghid, o introducere in trecutul glorios al Egiptului faraonic. Ea a aparut dintr-un dublu imbold. Pe de o parte, este destinata studenților specializarii Istorie care au in programa de invațamant discipline fundamentale precum Introducere in Istoria antica universala sau, in cazuri rare in Romania, discipline de specialitate care, sub o denumire sau alta au legatura cu egiptologia.
Egiptul faraonic, cu monumentele și operele sale de arta unice, a lasat posteritații vestigii fabuloase, care, de peste cinci milenii, impresioneaza retina, spiritul și sufletul privitorului. Acestor vestigii li se adauga un vast corpus de texte conservate, care contribuie atat la ințelegerea semnificației culturale a creațiilor artistice egiptene, cat și a mecanismelor de funcționare a societații. In urma rezultatelor cercetarilor interdisciplinare arheologice și istorice in momentul de fața se știe ca civilizația egipteana antica a aparut candva in perioada 3200-3000 i.e.n., atunci cand o vasta regiune, ce se intindea de-a lungul cursului inferior a Nilului și in Delta a fost unificata și ulterior controlata de o monarhie centralizata. In acea vreme au aparut principalele trasaturi care i-au conferit unicitate peste milenii acestei fascinante civilizații și care s-au perpetuat neintrerupt mai bine de trei mii de ani, pana cand creștinismul s-a instituit in tot Egiptul: importantele instituții ale regalitații și religiei de stat, mormintele și templele monumentale, arta care le decora, scrierea hieroglifica unica. Datorita formidabilei sale longevitați, civilizația egipteana ofera o unica oportunitate, aceea de a studia schimbarile și dezvoltarile uneia dintre primele și cele mai vechi civilizații pe o perioada extrem de indelungata. In aceasta Introducere, in prima parte veți descoperi istoria Egiptului din Preistorie pana in Epoca Tarzie, Egiptul fiind apoi cucerit de catre Alexandru cel Mare și mai apoi, dupa moartea sa, fiind condus de Dinastia macedoneana a Ptolemeilor.
Pe de alta parte, volumul prezent se adreseaza și cititorului obișnuit care, daca a descoperit Egiptul prin calatorii sau alte lecture, cu siguranța va fi fost fascinat de fabuloasa și milenara civilizație faraonica de pe malurile Nilului, iar daca nu, va avea ocazia citind paginile care urmeaza. Indiferent de caz, o Introducere in egiptologie este pana in momentul de fața un proiect unic pe piața carților din Romania, fie și pentru simplul fapt ca și-a propus sa reuneasca informații esențiale nu numai despre istoria Egiptului antic, dar și despre civilizația, cultura și arta acestuia și, nu in ultimul rand, așa cum reiese și din titlu, sa prezinte cele mai importante etape din istoria unui domeniu de cercetare fascinant (dar, din pacate, neglijat in Romania), cu origini chiar in antichitatea egipteana – egiptologia.
Aici veți descoperi cum a luat ființa statul egiptean, cine a fost Ramses II dar și cine erau preoții egipteni; veți afla cele mai importante simboluri egiptene, dar și care sunt cele mai faimoase complexe e temple; veți fi introduși in arta egipteana; veți gasi o mulțime de alte informații de specialitate și de cultura generala deoporiva care poate, pe unii dintre voi, aflați inca la varsta cautarilor (cum a fost și cazul autoarei in urma cu cateva decenii), va vor starni pasiunea și determinarea de a deveni egiptologi.
Lectura placuta!
Renata Tatomir
Recenzii
Nu există recenzii până acum.