Description
Lucrarile prezentate in volum abordeaza, intr-o maniera pluri si inter-disciplinara subiecte de actualitate si de mare interes din cadrul domeniului stiintelor socio-umane.
Cartea este impartita in patru sectiuni: expresivitate, emotie si dimensiunea spirituala a socialului, mobilizare in spatiul virtual, identitate si etichetare si riscuri sociale, devianta si probatiune.
In cadrul primei sectiuni sunt tratate subiecte ce tin de cercetarea curentului expresionismului balcanic, abordarea acestui curent pornind in cadrul literaturii, propagandu-se si in arta. O alta lucrare din aceasta sectiune pune in evidenta teoriile cu privire la abordarile sociologice ale emotiilor aplicate, intr-o maniera originala, filmului de animatie. Sunt puse in evidenta si produsele culturale de tip „popular culture”. Un subiect putin discutat, dar readus in actualitate este cel privind componenta spirituala in cercetarea socialului, importanta dimensiunii spirituale in cunoasterea specificului popoarelor.
A doua parte a volumului are in vedere comunicarea online ca instrument de schimbare si mobilizare sociala, punand in evidenta modul in care activismul online poate genera cultura participarii civice si politice.
A treia sectiune reliefeaza teme care readuc in discutie componenta identitara in cadrul demersului de analiza culturala, dar si conceptul de „rezilienta”, folosit din ce in ce mai mult in abordarile sociologice. Un subiect sensibil si mult discutat in zilele noastre este cel privind definirea termenul de „rom”, receptarea acestui termen atat din partea romanilor cat si din partea romilor.
In ultima parte a cartii sunt abordate subiecte ce apartin domeniului sociologiei juridice si criminologiei, lucrarile din cadrul acestei sectiuni tratand criminalitatea ca „fenomen social si antisocial”, concentrandu-se si pe problematica sigurantei publice, avand in vedere indicatorii pe care consilierii de probatiune ii folosesc pentru procesul de evaluare a riscului pentru siguranta publica. De asemenea, sunt relevate subiecte care tin de practica serviciilor de probatiune in asistarea persoanelor cu tulburari mintale.
Volumul sintetizeaza, intr-o maniera interdisciplinara, avand in vedere si abordarea interculturala, lucrari cu teme variate de relevanta sociala care se regasesc pe agenda publica romaneasca si europeana. Autorii reusescsa treaca in revista teoriile cu privire la criminalitate, emotii sau dimensiunea cultural-spirituala, folosind, in demersul realizat, atat metode calitative, cat si metode cantitative.
Volumul cuprinde lucrari ale studentilor doctoranzi si postdoctoranzi in cadrul proiectelor co-finantate de Uniunea Europeana prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013: „Pluri si interdisciplinaritate in programe doctorale si postdoctorale”, proiect implementat sub auspiciile Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii, Academia Romana, Cod Proiect POSDRU/159/1.5/S/141086 si „Cultura romana si modele culturale europene: cercetare, sincronizare, durabilitate”, contractul de finantare nr. POSDRU/159/1.5/S/136077, Beneficiar: Academia Romana.
Veronica DUMITRASCU (coordonator)
Reviews
There are no reviews yet.