Description
Scopul lucrarii de fața este reprezentat de descrierea unor instrumente moderne de lucru specifice ecologiei, cu aplicații foarte utile in managementul biodiversitații și al ariilor naturale protejate. Utilizarea instrumentelor de modelare ecologica pentru completarea unor goluri informaționale in cunoașterea distribuției speciilor de fauna (și nu numai de fauna) poate fi foarte utila in pentru manage¬mentul biodiversitații. Pe baza informațiilor obținute ca urmare a utilizarii binomului ”date reale de distribuție din teren” + ”modelarea ecologica a distribuției potențiale a speciilor” se pot lua decizii mult mai bine fundamentate privind desem¬narea de noi arii naturale protejate, de elaborare a unor documente programatice de conservare a biodiversitații (planuri de acțiune pentru specii, la nivel național), de concepere a unor programe de monitorizare a speciilor, de elaborare și realizare a unor masuri de conservare, de reconstrucție ecologica, de interdicție a dezvoltarii unor planuri sau proiecte in anumite zone sensibile pentru speciile cu statut legal de protecție, de zonare funcționala a ariilor naturale protejate etc.
Modelarea ecologica pe de o parte umple anumite goluri informaționale ale cunoașterii distribuției spațiale a speciilor, pe de alta parte poate descoperi anumite corelații privind modul de distribuire in spațiu a exemplarelor diferitelor specii, utilizand instrumente ale statisticii. Mai concret, datele din teren sunt asociate cu date covariate de mediu, considerate ca fiind relevante in procesul de structurare a modului de distribuție a speciilor. Rezulta harți unitare de distribuție potențiala a speciilor, fiecarui punct din spațiu fiindu-i asociata o probabilitate de prezența.
Ca studiu de caz am ales un fenomen geomorfologic, care are un potențial ridicat de structurare a distribuției speciilor de amfibieni și reptile dependente de habitate acvatice. In lucrare arat cum ca datele din literatura de specialitate sunt insuficiente de la o anumita scara spațiala in jos, fiind absolut necesare datele actualizate din teren. Cum insa in orice studiu de teren exista limitari ale resurselor (de timp, de accesibilitate și financiare), diferite instrumente de modelare ecologica pot acoperi gaurile informaționale privind distribuția spațiala / corologia speciilor.
Obiectivele acestei lucrari au constat in inventarierea și cartarea alunecarilor active de teren, a habitatelor acvatice lentice și a speciilor de herpetofauna, pe de-o parte (ca proces de culegere date din teren), pe de alta au constat in realizarea unor modelari ecologice, a testarii unor modele care sa sublinieze anumite corelații ecologice intre biodiversitate și geodiversitate, a realizarii unor analize spațiale care sa surprinda importanța alunecarilor de teren pentru biodiversitate (in speța: herpetofauna) și in evaluarea starii de conservare a unor specii de herpetofauna cu statut deosebit de conservare.
Reviews
There are no reviews yet.