Gestiunea portofoliului in situatie de criza financiara

15,00 lei

Stoc epuizat

Rezervă Categorii: , Cod: 9142Autor: Stângă ElenaData apariție: 15-04-2015

Descriere

Lucrarea Gestiunea portofoliului in situatie de criza financiara are ca obiectiv utilizarea conceptelor fundamentale referitoare la crizele financiare și cele ale gestiunii portofoliului pentru construirea unei strategii de administrare a portofoliilor de acțiuni. Scopul acestui demers este obținerea unei performanțe superioare, atat in condiții de piața normala cat și in situații de criza, comparativ cu o strategie pasiva de gestiune a portofoliilor. Contribuția adusa de aceasta lucrare in domeniul cercetarii piețelor financiare consta in aplicarea unor metode de construcție a portofoliilor bazate pe „arbitraj statistic” pentru piața de capital din Romania.

Crizele financiare pot fi incadrate in categoria fenomenelor economice ce apar cu o anumita regularitate, fiind caracterizate de existența unor fluctuații mari pe piețele financiare și de scaderi rapide. Una din cauzele principale care conduce la declanșarea unei crize financiare este data de apariția unor șocuri in sectorul bancar. In condițiile globalizarii economice și a creșterii interdepedențelor intre piețele financiare, crizele financiare care pornesc la nivel regional se pot propaga rapid la nivel internațional cu impact negativ atat asupra activelor financiare cat și asupra economiei reale.

Gestiunea de portofoliu presupune un proces de alocare a activelor in portofoliu cu scopul de a maximiza randamentele obținute concomitent cu menținerea unui nivel de risc in limitele toleranței investitorului.

Odata cu trecerea timpului piețele financiare au evoluat semnificativ, totodata dezvoltandu-se din ce in ce mai multe modele de analiza și previziune a evoluției piețelor. Specialiștii in domeniu incearca sa elaboreze modele care se bazeaza pe analize statistice și econometrice cu ajutorul carora sa surprinda principalii factori de influența ai performanțelor portofoliului deținut, cu scopul gestionarii intr-un mod cat mai eficient al investițiilor pe piețele financiare. Aceste modele au menirea de a maximiza rentabilitatea așteptata pentru un anumit nivel de risc asumat prin construirea unor portofolii cu performanțe superioare prin selecția și combinarea optima a caracteristicilor activelor individuale.

Existența crizelor financiare complica semnificativ procesul de construcție al portofoliilor in condițiile in care aceste perioade sunt caracterizate de scaderi generalizate de prețuri care afecteaza negativ orice portofoliu corelat cu randamentul pieței. Avand in vedere obiectivul lucrarii, de construcție a unor portofolii cu rezultate bune inclusiv in perioade de criza, este important ca metodologia aplicata sa asigure o neutralitate a portofoliilor comparativ cu piața. In acest scop au fost utilizate doua tipuri de strategii long-short, bazate pe relația statistica dintre active, care asigura din construcție o corelație redusa cu piața.

In continuare sunt prezentate principalele secțiuni ale lucrarii, astfel:
– O prima parte este dedicata prezentarii principalelor crize financiare. Aici sunt detaliate aspecte legate de apariția unei crize financiare și principalele canale de propagare a acesteia prin care se ajunge de la o criza regionala la o criza globala. Un alt aspect important tratat in aceasta secțiune este cel legat de comportamentul investitorilor in cazul apariției crizei financiare și totodata comportamentul / reacția piețelor financiare.
– In partea a doua a lucrarii este descrisa gestiunea portofoliului pornind de la ipoteza pieței eficiente și impactul acesteia asupra gestiunii de portofoliu. Apoi sunt discutate aspecte legate de comportamentul investițional pe piața de capital. Sunt prezentate de asemenea principalele aspecte atat ale teoriei moderne de management al portofoliului (TMP), cat și cele ale teoriei post moderne de management al portofoliului (TPMP).
– Partea a treia a lucrarii de fața este dedicata metodelor statistice de construcție a portofoliilor și studiului de caz. In aceasta parte sunt descrise conceptele statistice utilizate (conceptul de cointegrare și regresii de tip Markov), modul in care acestea sunt aplicate pentru obținerea unor strategii de investire cu performanțe mai bune decat cele ale pieței și rezultatele obținute in urma aplicarii acestor strategii.

Informații suplimentare

Titlu

Gestiunea portofoliului in situatie de criza financiara

Preț

15,00

ISBN

978-606-26-0266-6

Format

Academic

Pagini

136

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Gestiunea portofoliului in situatie de criza financiara”
LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON