Descriere
Confruntat cu necesitatea adoptarii — de obicei sub presiunea timpului si a multor constrangeri severe — a unor decizii complexe, managementul macroeconomic a extins in mod considerabil cererea de studii prospective. Acest impuls, impreuna cu progresele inregistrate de teoriile explicative, contabilitatea nationala, econometrie si tehnica de calcul, au constituit suportul spectaculoasei dezvoltari a modelarii in ultimele 5-6 decenii. Banca de specialitate a Institutului de Statistica si Economie Cantitativa al Universitatii din Hamburg consemna — acum cativa ani — circa 4500 de astfel de modele, elaborate in intreaga lume.
Ma bucur ca pot prefata o lucrare de econometrie scrisa de Alexandru Popovici. Bibliografia de specialitate este, precum se stie, imensa si foarte diversificata. Nu le este usor sa se “descurce” in acest hatis de proceduri nici chiar celor initiati. Pentru specialistii in formare, este cu atat mai necesara publicarea de lucrari-ghid, de genul celei de fata. Focalizarea atentiei — deliberat asumata de autor — asupra algoritmilor de baza ai econometriei este benefica nu numai pentru ca, fara intelegerea acestora, nici tehnicile mai sofisticate nu pot fi implicate. Exista o ratiune mai adanca a unei astfel de optiuni. Analistul este mereu confruntat cu dilema interpretarii pur calitative a fenomenelor economice sau a prelucrarii mecanice — cu ajutorul unuia dintre numeroasele soft-uri acum disponibile — a seriilor statistice aferente. Prima abordare ramane putin eficienta in plan praxiologic, iar cealalta risca sa esueze intr-un formalism decuplat de realitate.
Volumul Elemente de econometrie asistate de programul Excel fereste cu grija cititorul de ambele aceste primejdii. Il recomand de aceea tuturor celor interesati de tehnicile moderne de analiza si predictie economica.
Acad. Emilian Dobrescu
Recenzii
Nu există recenzii până acum.