Descriere
Legea dreptului de autor este o ramura a acelei parti a legislatiei care reglementeaza drepturile autorilor creatiilor intelectuale.
Asemenea drepturi sunt protejate prin lege in majoritatea tarilor. Ratiunea acestei protectii a drepturilor creatorilor este data de necesitatea stimularii si sprijinirii creativitatii indivizilor si de necesitatea de a face ca rezultatele acestei creativitati sa fie disponibile printr-o cat mai larga diseminare. Dreptul de autor vizeaza anumite forme ale creativitatii, legate in primul rand de comunicatia in masa. De asemenea ele sunt legate de cvasitotalitatea formelor si metodelor de comunicare publica, nu numai de publicatiile tiparite, ci si de radiodifuzarea prin organisme de radio si de televiziune, de reprezentarea publica a filmelor in salile de cinema etc. si chiar de sistemele computerizate pentru stocarea si regasirea informatiilor.
Dreptul de autor, este astfel un puternic stimulent al activitatii de creatie intelectuala, care reglementeaza drepturile creatorilor asupra creatiilor lor intelectuale. Majoritatea operelor artistice, de exemplu cartile, picturile sau desenele, exista doar din momentul in care au fost incorporate intr-un obiect fizic. Altele insa exista chiar daca nu au fost incorporate unui suport fizic. De exemplu, muzica sau poeziile constituie opere, chiar daca nu au fost inca, sau chiar inainte de a fi fost scrise printr-o notatie muzicala sau prin cuvinte.
Dreptul de autor, totusi, protejeaza numai forma de exprimare a ideilor, nu si ideile insesi. Transformarile domeniului dreptului de autor in ultimii ani au cunoscut valorile cele mai mari dintre toate celelalte drepturi intelectuale. Evolutia noilor tehnici de comunicare si de difuzare a impus reconsiderarea protectiei creatiei intelectuale. Creativitatea protejata prin dreptul de autor este astazi – creativitatea in alegerea si aranjarea, dispunerea cuvintelor, a notelor muzicale (note muzicale puse pe tonalitatile emise de unele instrumente electronice de ex.), a formelor, a culorilor, s.a.m.d.
Dreptul de autor il protejeaza pe titularul drepturilor asupra operelor stiintifice, literare si artistice impotriva acelora care „copiaza”, in speta a acelora care iau si folosesc forma in care opera originala a fost exprimata de autor, prin respectarea drepturilor morale (nepatrimoniale) si a drepturilor patrimoniale.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.