Description
„Dreptul penal fara procedura penala este ca un cutit fara maner, iar procedura penala fara dreptul penal este ca un maner fara tais”.
T. Mommsen „Droit pénal romain”
Elaborarea unei lucrari de referinta in domeniul Dreptului procesual penal, la mai bine de 2 ani de la intrarea in vigoare a noilor Coduri penal si de procedura penala, reprezinta un demers dificil, daca avem in vedere modificarile aduse legislatiei romanesti.
Acest demers stiintific este rodul unei activitati indelungate ca magistrat si profesor universitar in domeniul dreptului penal si procesual penal.
Astfel, in anul 2012 am publicat Cursul de Drept penal general la prestigioasa Editura Universul Juridic, Bucuresti, iar in anul 2014 a aparut la aceeasi editura Cursul de Drept penal special.
Era deci firesc sa apara si o lucrare consacrata Dreptului procesual penal, care sa completeze demersul intreprins anterior si ma gandesc in mod serios sa continui activitatea stiintifica in vederea elaborarii unui Drept penal european.
Cursul Drept procesual penal este structurat in doua parti. Partea generala cuprinde 6 titluri privind obiectul si principiile fundamentale ale dreptului procesual penal; actiunea penala si actiunea civila in procesul penal; participantii in procesul penal si competenta organelor judiciare; probele, mijloacele de proba si procedeele probatorii; mijloacele procesuale si procedurale penale; acte procesuale si procedurale comune. Partea speciala are 5 titluri referitoare la: urmarirea penala; camera preliminara; judecata; proceduri speciale; executarea hotararilor penale.
La elaborarea cursului s-au avut in vedere lucrarile de referinta din dreptul intern si din dreptul comparat, jurisprudenta Curtii Constitutionale, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a CEDO, precum si opiniile exprimate de specialisti in domeniu.
Cursul se adreseaza studentilor, masteranzilor, doctoranzilor de la facultatile de drept si de administratie publica, insa poate fi util si pentru magistrati, avocati si alti specialisti in domeniul dreptului, mai ales prin evidentierea celor mai noi opinii exprimate in doctrina si in jurisprudenta, fiind avute in vedere actele normative recent aparute, inclusiv Ordonanta de Urgenta nr. 18 din 18 mai 2016 pentru modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala, precum si pentru completarea art. 31 alin.(1) din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, publicata in Monitorul Oficial nr.389 din 23 mai 2016.
Autorul
Reviews
There are no reviews yet.