Description
O data cu aparitia medicinei legale si a criminalisticii in aflarea adevarului in cauzele penale si in infaptuirea justitiei a aparut psihologia judiciara. Au existat preocupari din partea psihologilor judiciari, de a scoate in evidenta aspectele de ordin psihologic care contribuie la soluționarea unor cazuri judiciare. Fiind preocupati de fundamentarea prezentei psihologiei judiciare, o serie de specialisti in domeniul psihologiei si stiintei juridice, au realizat o serie de lucrari stiintifice referitoare la fundamentarea prezentei psihologiei judiciare pe temeiul dreptului. Trei dintre acestia, respectiv, Mihaela Rus, Mihail Gheorghe Banariu si Mihaela Luminita Sandu, in urma unor studii si cercetari, au realizat lucrarea „Comportamentul simulat: o abordare interdisciplinara”.
In prima parte, autorii au reusit sa prezinte o serie de aspecte referitoare la: problematica comportamentului simulat; elemente de psihologie judiciara si psihanaliza; comportament normal versus comportament simulat.
De asemenea, o atentie deosebita se acorda investigarii comportamentului simulat prin tehnica poligraf; utilizarea microexpresiilor in detectarea comporta-mentului simulat.
Lucrarea de fata poate fi un instrument util pentru:
– Studenti sau masteranzi ai facultatilor de drept, pentru o justa evaluare a probelor si rezultatelor obtinute prin metode psihologice in scopul aflarii adevarului in procesul judiciar;
– Analistii in domeniul psihologiei judiciare, politistilor, procurorilor, in evaluarea probelor si rezultatelor obtinute;
– Personalul care participa la instrumentarea cauzelor penale, inclusiv cele din instantele de judecata.
Lucrarea poate fi privita ca o lectie de viata, in respectul adevarului si stiintei.
Ii felicit pe cei trei autori si le doresc succes in continuarea cercetarii stiintifice in domeniile analizate.
Col. (r.) Prof. Vasile LAPADUSI,
Fondator A.C.R.
Reviews
There are no reviews yet.