Prouniversitaria.ro

Traficul transnaţional de persoane

Autor: Nicolae Petrescu

În contextul actual, global, călătoriile se pot face mult mai simplu, astfel traficanţilor le este foarte ușor să transporte victimele dintr-o ţară în alta. România este afectată de acest fenomen, fiind pe locul I în Europa, la acest capitol. Victimele, adesea persoane fără apărare din zone sărace (cartiere sărace sau mărginașe ale capitalei ori orașelor mari, zone rurale izolate), sunt păcălite pentru a cădea în această plasă din care nu mai pot scăpa.

Cartea reprezintă o lucrare științifică din domeniul Dreptului, adresată în special persoanelor care lucrează în domeniul juridic sau al studiilor de securitate ori studenților din aceste domenii. De asemenea este adresată și persoanelor cu alte specializări, studenților sau elevi de liceu interesați de aceste domenii.

România este cunoscută ca principalul „exportator european” de fiinţe umane și persoane vulnerabile în special pentru prostituţie(exploatare sexuală) și cerșetorie, astfel această problemă a devenit una ce ţine de sfera securităţii naţionale, avertizează autorul, în capitolul dedicat țării noastre.

Conform „Strategiei Naționale de Apărare a țării, 2020-2024”, criminalitatea organizată a devenit o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Mai mult, tot conform Strategiei, chiar crima organizată și traficul de persoane intră pe terenul de acţiune al serviciilor de informaţii.

„Ajungându-se în această situaţie, este lesne de înţeles cum această problemă a ajuns deja la cote destul de alarmante. Credem că serviciile de informaţii ar trebui să aibă competenţe sporite în legătură cu acest fenomen al traficului de persoane și al grupărilor criminale, în ceea ce privește participarea în cadrul urmăriri penale pentru infracţiunile din această sferă, în scopul tragerii la răspundere a traficanţilor”, subliniază Nicolae Petrescu.

Tot domnia sa ne spune, în cadrul lucrării, că „traficul de persoane există dintotdeauna,  la fel cum a existat și criminalitatea făcută în grupuri organizate”. De-a lungul istoriei, „marile imperii s-au confruntat cu aceste fenomene”, deoarece „acela era terenul cel mai propice, fiind vorba de cele mai mari aglomerări de oameni din acele vremuri, mai ales că pe atunci traficul de persoane era permis, dacă se făcea cu privire la sclavi, lucru interzis ulterior după cum o să vedem mai departe”.

Lucrarea poate fi achiziționată de aici.

Despre autor

Nicolae Petrescu a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității din București. Specializări: Ciminalistică, Criminlogie, Drept penal și Procedură Penală. Este jurist, absolvent al programului de master Drept Internațional Public.

Postează un comentariu

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu (212) 862-3680 editura@prouniversitaria.ro

    Facebook
    LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON