Legislație în industria alimentară. Curs universitar
Autor: Ilie DUMITRU
Industria alimentară se bazează pe cunoașterea și respectarea normelor juridice care îi reglementează activitatea, în mod special a celor prin care se urmărește asigurarea calității, conformității și siguranței produselor alimentare.
De altfel, siguranța și igiena alimentelor sunt problematici de importanță majoră pentru întreaga populație, iar toate normele juridice în această materie au ca scop protecția sănătății și a vieții oamenilor, prin reglementarea producerii, manipulării, procesării, depozitării, transportului și comercializării unor alimentele sigure pentru consum.
Lucrarea expune și explică legislația aplicabilă producției de alimente și continuă apoi cu expunerea cadrului normativ specific unor categorii de produse alimentare.
Totodată, cartea de față răspunde și tematicilor de curs din facultățile de industrie alimentară, agronomie, ingineria produselor alimentare etc. În acest fel constituie un sprijin didactic pentru studenții și masteranzii unor astfel de specialități academice.
„Industria alimentară este deosebit de preocupată, poate chiar mai înainte de chestiunile strict economice, precum costuri, materii prime, rentabilitate, desfacere etc., de problema cunoașterii și respectării normelor juridice care îi reglementează activitatea, în mod special a normelor prin care se urmărește calitatea, conformitatea şi siguranţa produselor alimentare”, ne spune autorul, într-un argumentum care deschide lucrarea și îi explică necesitatea.
Siguranţa și igiena alimentelor sunt problematici de importanţă majoră pentru întreaga populaţie, iar cunoașterea normelor juridice referitoare la acestea creează premisele pentru respectarea lor; de altfel, toate reglementările juridice în această materie au ca scop protecţia sănătăţii și a vieţii oamenilor, prin asigurarea producerii, manipulării, depozitării, transportării și comercializării unor alimentele sigure pentru consum.
„Nerespectarea nivelului de siguranţă și igienă a alimentelor, stabilit prin normele legale aplicabile, poate avea efecte nefaste pentru consumatori: infecţii, toxiinfecţii și intoxicaţii, alte boli de origine alimentară etc”, arată Ilie Dumitru.
Domnia sa pune cititorul în temă cu realitățile dure din acest domeniu vital, exprimând previziuni care dau bătăi de cap guvernelor din toată lumea. „Cererea consumatorilor din economiile în creștere rapidă va crește, populaţia continuă să crească şi orice creștere suplimentară a biocombustibililor va pune cerinţe suplimentare asupra sistemului alimentar”. În acest context, „volatilitatea preţurilor la alimente poate crește datorită legăturilor mai puternice dintre pieţele agricole și energetice, precum şi unei frecvenţe crescute a șocurilor cauzate de fenomene meteorologice”. Mecanismele legislației din industria alimentară, în acest tablou tot mai complicat, sunt analizate în lucrarea domnului Ilie Dumitru.
Lucrarea poate fi achiziționată de aici.
Despre autor
Ilie Dumitru este doctor în drept și avocat coordonator în cadrul Societății civile de avocați Dumitru și Asociații, Baroul București. De asemenea, își desfășoară activitatea profesională și în calitate de cadru didactic universitar, practician în insolvență și mediator. Domnia sa deține titulaturile de: Doctor în Științe juridice; Master în Fiscalitate și politici financiare; Master in Drept social european. De asemenea, a absolvit: studii postuniversitare de pedagogie (Academia de Studii Economice – Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic); studii postuniversitare de Drept româno-francez al afacerilor (Institutul romano-francez de drept al afacerilor ,,Nicolae Titulescu – Henri Capitant”, Université de droit des Affaires Franco-Roumain: Université de Paris I Panthéon-Sorbonne si Universitatea Bucuresti, în cooperare). Ilie Dumitru a obținut licenţa în ştiinţe juridice la Universitatea din Bucureşti.
Postează un comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.