Termotehnică și echipamente termice
Autor: Cristian TSAKIRIS
Lucrarea intitulată „Termotehnică și echipamente termice” este un curs ce se adresează studenților anului II, licența, cu specializarea Inginerie economică industrială, care pot parcurge fundamentele disciplinei și aplicații în echipamente întâlnite în industrie, construite în spiritul protejării mediului.
Prima parte a cursului, de factură teoretică, definește sistemele termodinamice, principiile de funcționare ale acestora și mărimile fizice cu unitățile de măsura în domeniul mecano-caloric. Se studiază echilibrul termic, bilanțul de energie, schimbul de energie în mașinile termodinamice și imposibilitatea atingerii limitei de zero absolut pentru temperatura.
A doua parte a cursului, aplicativă la mașini termice, se refera la alcătuirea și funcționarea motoarelor convenționale, a motorului Stirling, a pompelor de căldura și a turbinelor de gaze și vapori, cu eficiența energetica avansata. Se studiază transmiterea difuzională și convectivă de căldură, cu aplicație la schimbătoare.
Prin tehnică se înţeleg metode și capacităţi pentru aplicaţii practice ale știinţelor naturii și pentru producţia unor obiecte industriale, meșteșugărești sau artistice, ne spune autorul. Termotehnica este ramura tehnicii care studiază utilizarea căldurii în scopuri industriale sau casnice. Termotehnica se subdivide în termodinamică tehnică și procese de transfer de căldură. Termodinamica tehnică cuprinde studiul energetic al utilajelor termice (motoare, mașini frigorifice, pompe de căldură, turbine cu gaze, turbine cu abur, cazane). Procesele de transfer de căldură cuprind studiul transferului căldurii în schimbătoarele de căldură, precum și în studiul încălzirii și răcirii corpurilor.
Lucrarea dezvoltă principiile termodinamicii și procesele termodinamice și totodată pune cititorul în temă cu utilajele mecano-energetice.
„Prin predarea acestui curs, se dorește înţelegerea proceselor însoţite de efecte termice, care, împreună cu procesele de curgere vor corobora în descrierea și funcţionarea utilajelor mecano-energetice care vor fi descrise într-un curs viitor, la nivelul studiilor de master”, afirmă Cristian Tsakiris. „Cursul din această carte poate fi urmărit și înţeles independent de alte discipline predate, pentru ca împreună cu Mecanica fluidelor să ajute la înţelegerea utilajelor din industria chimică, metalurgică sau a materialelor de construcţii. Învăţarea proceselor mecanice și calorice este în deplin consens cu profilul de Universitate Ecologică de folosire eficientă a energiei cu orientare spre energii regenerabile. Cursul conţine un număr de aplicaţii pentru seminar și o temă de lucru independent”, ne mai spune autorul lucrării.
Despre autor
Cristian Tsakiris s-a născut în 1961, în orașul Ploiești. A absolvit în București Colegiul de 8 clase „Liviu Rebreanu”, Liceul „Gheorghe Lazăr”, având studii superioare în specializarea „Inginerie chimică”, licență și doctorat (2000) la Universitatea Politehnica București.
În cadrul specializării obținute, predă ”Procese hidrodinamice” la Universitatea „Petrol-Gaze” din Ploiești, curs care a fost aplicat în cercetări de inginerie medicală la nivelul creierului uman la Universitatea Illinois din Chicago (2002-2004).
Angajat ca inginer la firma Vichem, apoi la Danfoss România, unde capătă experiență practică. Din 2008 predă la Facultatea de Inginerie Managerială în cadrul Universității Ecologice din București pornind de la Mecanica fluidelor și echipamente hidraulice la o diversificare tehnică spre disciplinele Termotehnică și echipamente termice, Mașini mecano-energetice, Utilaj tehnologic industrial, incluzând epurarea apelor, completate cu discipline de graniță, Ergonomie, Logistică și Management strategic.
Cursul de față este rezultatul dezvoltării părții introductive de Termodinamică din cartea Mașini mecano-energetice publicată în 2013 la aceeași editură.
Postează un comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.