Prouniversitaria.ro

Nuclear Energy Agency, la UPB. „România poate răspunde la numeroase provocări”

Rectorul Universității Politehnica din București (UPB), Mihnea Costoiu s-a întâlnit joi, 5 mai 2022, cu delegația Nuclear Energy Agency (NEA) din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), condusă de Directorul General William D. Magwood al IV-lea.

Reuniunea a avut loc în campusul UPB și a inclus reprezentanți ai Agenției Nucleare și pentru Deșeuri Radioactive, Societatea Națională Nuclearelectrica, RATEN (Regia Autonomă Tehnologii pentru Energie Nucleară), Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, reprezentanți ai Forumului Atomic Român, dar și alți invitați din mediul academic și profesional al domeniului energiei atomice.

Principalele subiecte discutate au privit provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană în domeniul producției și distribuției de energie, oportunitățile energiei nucleare, modul în care aceasta poate desăvârși Pactul Ecologic European, dar și avantajele României și ale regiunii din care face parte pentru producția de energie nucleară.

Discuțiile din cadrul reuniunii s-au axat pe noile modele de reactoare și impactul pe care acestea îl pot avea asupra dezvoltării rețelei de producere și transport a energiei, dar și asupra importanței pregătirii angajaților din domeniu – domeniu în care Universitatea Politehnica din București ocupă un loc important la nivel național și regional.

În cadrul întânirii cu domnul William D. Magwood am reiterat importanța strategică pe care o are domeniul energiei în plan global și am discutat concret despre modul în care putem explora posibilitatea unei tranziții în acest vast domeniu. Într-un astfel de demers, resursa umană din domeniu este esențială, iar Universitatea Politehnica din București poate forma experți de calitate care să facă această schimbare posibilă. Ne aflăm în pragul unei provocări în domeniul energetic, dar sunt convins că dacă vom continua colaborarea ca până acum, vom veni cu soluții în timp util. România poate răspunde la numeroase provocări în domeniul energiei nucleare în regiune, iar comunitatea noastră dorește să aibă o contribuție importantă în acest domeniu.

Mihnea Costoiu, Rectorul UPB

La rândul său, Directorul General al NEA – OCDE a confirmat disponibilitatea de a oferi sprijin României în domeniul producției energiei nucleare, dar și Universității Politehnica din București în formarea de profesioniști în domeniul acestui tip de energie.

Nuclear Energy Agency (NEA) este o agenție guvernamentală din cadrul OCDE care facilitează cooperarea între țări cu tehnologii și infrastructuri nucleare avansate ce urmăresc să atingă excelența în domeniul nuclear privind siguranța, tehnologiile, știința, protecția mediului și legislația aferentă.

Postează un comentariu

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu (212) 862-3680 editura@prouniversitaria.ro

    Facebook
    LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON