Prouniversitaria.ro

Finanțare pentru combaterea fenomenului de plagiat. 25 mil. lei într-o primă etapă

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că a solicitat universităţilor „să se concentreze” pe verificarea, prevenirea şi combaterea „abaterilor de la standardele de etică şi integritate academică”, inclusiv prin iniţierea unui proces de verificare din perspectiva conformităţii, prin analiza tezelor de doctorat susţinute în cadrul fiecărei instituţii organizatoare de studii universitare de doctorat.

Ministerul Educaţiei va acorda din acest an „o finanţare substanţială” pentru susţinerea procesului de prevenire şi combatere a fenomenului de plagiat, a spus Cîmpeanu, citat de Agerpres.

Ministerul pregătește prima etapă a proiectului RUNIDAS. „Intenţionăm ca finanţarea procesului de susţinere a eticii şi integrităţii academice să se facă anul acesta, pentru prima dată, într-un cuantum semnificativ de 25 milioane lei (doar pentru ultimul trimestru)”. Finanţarea va fi continuată în anii următori, inclusiv prin susţinerea digitalizării proceselor din educaţie.

Este nevoie de un efort comun pentru a clarifica aceste aspecte care umbresc de prea mult timp prestigiul şi realizările sistemului românesc de învăţământ superior. Acelaşi nivel de importanţă îl au măsurile care trebuie adoptate pentru redresarea unui sistem de învăţământ greu şi îndelung încercat, aproape învins de inerţie şi de prea multe politici educaţionale de suprafaţă. Trebuie să recunoaştem că este momentul să schimbăm, până nu este prea târziu.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Potrivit ministrului, pachetul de măsuri legislative care urmează să fie promovat „va veni cu soluţii” pentru: dezvoltarea infrastructurii, profesionalizarea generalizată a resursei umane şi a guvernanţei în educaţie, îmbunătăţirea mecanismelor de finanţare, un curriculum adaptat nevoilor reale ale tinerilor, reducerea abandonului în educaţie şi „realizarea unui just echilibru între echitate şi performanţă”.
Toate aceste linii de intervenţie prin politici publice pot fi implementate eficient „doar pe baza eticii şi integrităţii în educaţie, repere care oferă garanţia unui sistem de învăţământ performant”, a adăugat Sorin Cîmpeanu. 

Postează un comentariu

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu (212) 862-3680 editura@prouniversitaria.ro

    Facebook
    LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON