Interviu realizat în cadrul Conferinței internaționale a nediscriminarii și egalității de șanse NEDES 2016, Ediția a X-a
Marian Bârgău: D-na profesor, o să am câteva întrebări pentru dumneavoastră referitor la această conferință. În primul rând vreau să vă felicit pentru organizarea evenimentului – într-adevăr, este unul de amploare, am văzut că și cu participare internațională.
Prima întrebare ar fi: Cum a luat naștere proiectul acestei conferințe – știm că suntem la ediția a zecea?
Mădălina Tomescu: Mulțumesc foarte mult pentru aprecieri. Proiectul acesta a luat naștere în 2007, cu ocazia Anului European al Egalității de Șanse și atunci ne-am hotărât să pornim o conferință, care speram să ajungă internațională, și iată că lucrurile s-au realizat. Și sperăm să continuăm și pe mai departe.
Marian Bârgău: Ce diferențiază ediția a X-a de edițiile anterioare?
Mădălina Tomescu: În primul rând este o aniversare și în al doilea rând faptul că avem niște invitați deosebiți, niște participanți deosebiți, iar conferința se bucură de un real succes mai ales în rândul tinerilor, după cum ați putut vedea. Avem foarte mulți tineri în sală și care s-au implicat, unii dintre ei în organizare, alții chiar au lucrări.
Marian Bârgău: Cât de mult sunt interesați străinii la participarea acestei conferințe?
Mădălina Tomescu: Este o întrebare foarte bună, pentru că depinde cine vine la conferință. Fiindcă s-ar putea să se întâlnească culturi mai mult sau mai puțin convergente, să se întâlnească idei mai mult sau mai puțin convergente, dar dincolo de acest lucru, de regulă la conferința aceasta participă străini din țări unde discriminările sunt frecvente.
Marian Bârgău: Ce mesaj vrea să transmită tema conferinței în rândul cetățenilor.
Mădălina Tomescu: În primul rând cetățenii trebuie să-și cunoască drepturile, să știe că au drept la nediscriminare, categoric, recunoscut atât prin Constituție, cât și prin legile ordinare și, mai mult decât atât, este important să învețe să își apere acest drept, să știe că avem o instituție de egalitate, care se ocupă de această chestiune. Și, de ce nu, să își exprime punctul de vedere cu mult mai multă siguranță.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.