Interviu cu prof. univ. dr. med. Liliana Rogozea, prorector la Universitatea Transilvania din Brașov, cu ocazia Conferinței Internaționale: „Valorile etice în socieatatea actuală. Noi provocări și tendințe” (VESA)

12 octombrie
Interviu cu prof. univ. dr. med. Liliana Rogozea, prorector la Universitatea Transilvania din Brașov, cu ocazia Conferinței Internaționale: „Valorile etice în socieatatea actuală. Noi provocări și tendințe” (VESA)

 

 

Nicolae Cîrstea: – Universitatea Transilvania din Braşov, 3-5 iunie 2021, Conferinţa „Valori etice în societatea actuală”. Suntem împreună cu doamna Prorector Liliana Rogozea, preşedinte al acestei conferinţe. Bine vă găsim doamna Prorector.

Liliana Rogozea: – Vă mulţumim foarte mult! Suntem onoraţi că sunteţi în Aula Universităţii Transilvania din Braşov!

Nicolae Cîrstea: – Sunteţi preşedinte a unei conferinţe aflată la cea de a II-a ediţie, cu o pauză în 2020 din cauza pandemiei. Ce şi-a propus această conferinţă încă de la prima ediţie? Ce invitaţi aveţi? Ce este pe agenda conferinţei din această perioadă, de anul acesta?

Liliana Rogozea: – Ideea de bază, când am început această conferinţă, a fost de fapt să înţelegem că nu este suficient să spunem că avem o problemă în domeniul eticii, ci că trebuie de fapt să educăm în acest domeniu al eticii. A pedepsi este foarte uşor, dar dacă oamenii nu ştiu ce au de făcut, nu este de folos. Trebuie să creăm o anumită cultură care să-i determine să aibă o anumită atitudine. Acesta a fost sopul conferinţei şi am încercat din acest punct de vedere că alături de universităţile din România să existe o serie întreagă de alte instituţii care pot să aibă un cuvânt de spus din acest punct de vedere. Avem la nivel naţional instituţii recunoscute pentru activitatea lor în domeniul eticii iar în acest an, aşa cum se poate vedea pe program, sunt invitaţi şi din străinătate, atât din ţări ale Uniunii Europene, cât şi din America sau din regiunea fostelor ţări socialiste ale Uniunii Sovietice.

Nicolae Cîrstea: – Apreciaţi aşadar, cum spunem şi noi în zona juridică, „prevenţia este importantă”. Este important să discutaţi despre etică înainte ca problemele de etică să apară pe agenda universităţilor sau a organismelor care se ocupă de această zonă?

Liliana Rogozea: – Cu certitudine, pentru că dacă am fi foarte corecţi, am recunoaşte că poate unele dintre probleme apar şi pentru că lumea nu ştie ce are de făcut. Noi le dăm elevilor de liceu să facă referate dar nimeni nu-i învaţă cum să facă referatul respectiv. Lor li se pare normal şi firesc să ia de pe internet, să pună informaţia şi să o asambleze într-un fel, considerând că acela este elementul esenţial pentru a fi de fapt un referat al lor. Dacă i-am învăţa încă din liceu, nu am mai avea probleme. Deci, trebuie să facem noi ceva întâi şi să nu uităm că până la urmă, plagiatele au fost şi vor exista de când lumea. Plagiatul nu este singura problemă de etică. Cred că aceasta este cea mai mare problemă în România. Noi avem foarte multe alte probleme de etică pe care trebuie să le discutăm. Sunt elemente legate de secret, sunt elementele legate de deciziile pe care le luăm şi care au repercusiuni etice, de exemplu. Cred că această conferinţă, dacă ne uităm la temele abordate, tocmai asta face. Trece dincolo de ceea ce se vinde bine în mass-media, plagiatul unor personalităţi politice, şi se duce la ceea ce ar trebui să fie, problemele etice pe care le avem.

Nicolae Cîrstea: – Avem, din câte îmi dau seama din lucrările conferinţei, din discuţiile de aici, o zonă care totuşi este la început de drum în România. Cu siguranţă, însă, la nivel internaţional discuţiile sunt mult mai profunde, sunt mult mai vechi. Probabil există în multe domenii, multe arii de practică şi soluţii la problemele de etică care apar. Care este aprecierea dumnoastră? Suntem la început de drum în abordarea problemelor de etică? Sau dimpotrivă, suntem mai avansaţi?

Liliana Rogozea: – Nu suntem la început. Pentru că există un nume care îmi vine acum în minte, Profesorul Minovici, de exemplu, care este un nume recunoscut şi în domeniul eticii nu doar al medicinii legale, şi care a spus în perioada interbelică o serie întreagă de lucruri legate de etică sau etică universitară. Putem să găsim şi alte exemple, sunt convinsă. Eu cred că doar trebuie să redescoperim ceea ce înseamnă cu adevărat etica şi ce vrem să transmitem ca mesaj.

Nicolae Cîrstea: – Practic, etica intervine într-o multitudine de domenii, de la medicină la mediu, la inginerie, agronomie și așa mai departe. Nu cred că este domeniu în zona universitară care să nu interfereze cu etica într-un fel sau altul, nu?

Liliana Rogozea: – Etica are legătură cu activitatea noastră de zi cu zi, de fapt. Este mai mult decât zona de universitate. Noi o vedem în zona de universitate, în zona de cercetare, în zona de publicaţii. De fapt, multe din deciziile pe care le luăm, din activităţile pe care le facem pot să fie în zona de etică şi de morală. Poate că uneori trebuie să ne reîntoarcem la acele rădăcini care ne făceau să avem o anumite atitudine, care era benefică, nu neapărat numai pentru că cineva ne spunea că e bine sau că e rău, ci pentru că exista, o atmosferă care făcea ca binele şi răul să fie cât de cât diferenţiate foarte uşor chiar şi de un copil.

Nicolae Cîrstea: – Care sunt aşteptările dumneavoastră de la această ediţie a conferinţei dar şi de la ediţiile următoare? Bănuiesc că este o dorinţă de a se realiza anual o asemenea conferinţă.

Liliana Rogozea: – Da. Sperăm să devină anuală şi mai ales că acum aproape au trecut cei doi ani de pandemie, deci cu certitudine la anul vom putea să avem o conferinţă nu doar online sau mixtă cum a fost acum, ci o conferinţă la care toată lumea să vină şi dezbaterile să fie cât mai intense. Ce cred că ar trebui să facem? Să rămânem în zona de disciplinaritate şi să învăţăm să lucrăm împreună, cel puţin în domeniul eticii.

Nicolae Cîrstea: – Vă mulţumesc mult doamna Prorector! Felicitări pentru organizare, pentru curajul până la urmă, ca la acest sfârşit de pandemie să încercaţi această organizare într-un format mixt. Să menţionăm şi numele partenerului, Consiliul Naţional de Etică şi Management în domeniul universitar, CEMU, care este alături de Universitatea Transilvania din Braşov. Sperăm că participanţii din sală sau online vor găsi răspunsuri la întrebările pe care le au acum.

Liliana Rogozea: – Mulţumesc foarte mult şi până la urmă răspunsurile nu sunt la fel de importante ca şi întrebările. Barem, să rămânem cu întrebările puse.

Detalii eveniment

Categoria: Interviuri

Postează un comentariu

LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON