PRO Universitaria: Facultatea de Educație Fizică și Sport de la Cluj a fost fondată destul de târziu, în anul 1960, într-o perioadă de comunism pasional, dacă poate fi numită așa. Cu toate acestea, Facultatea a avut de la bun început și studenți străini. Există și la această oră studenți de peste hotare?
Leon Gomboș: Avem 19 studenți străini (Ungaria, Franța, Portugalia, Moldova, Afganistan, Albania, Grecia).
PRO Universitaria: De ce aleg aceștia o țară ca România pentru formarea lor ca profesioniști în sport?
Leon Gomboș: Motivele acestei alegeri sunt multiple: relațiile între Universitatea noastră și cele de unde provin acești studenți; apoi, baza materială, care este una de excepție; numele UBB care atrage puternic și, nu în ultimul rând, calitatea programelor de studii și a corpului profesoral.
PRO Universitaria: Care au fost cele mai importante momente din evoluția Facultății în cei aproape 60 de ani de existență?
Leon Gomboș: Încă de la înființare, Facultatea s-a dezvoltat frumos și sigur. Momentele cu adevărat importante s-au petrecut dupa 1990 când, după o pauză de șapte ani, s-a reluat activitatea în Facultatea noastră. Apoi, în 1998, se înființează secția de Kinetoterapie care se bucură de un succes deosebit. În 1999 se înființează la Bistrița un Colegiu de Măiestrie Sportivă, care după implementarea sistemului Bologna va funcționa ca Extensie a Facultății de Educație Fizică și Sport. Un alt punct de referință este înființarea în anul 2011 a Școlii doctorale în Știința Sportului și Educației Fizice. Toate aceste lucruri fac ca Facultatea noastră să fie foarte bine cotată și să devină foarte atractivă pentru absolvenți de liceu din toate colțurile țării și, iată și din străinătate.
PRO Universitaria: Ce nume reprezentative din domeniul sportului a dat țării și lumii FEFS din Cluj-Napoca?
Leon Gomboș: Printre absolvenții FEFS din promoțiile mai vechi sau mai recente se numără personalități de mare valoare din domeniul sportului, dintre care îi enumerăm pe: Bella Karoly (fost antrenor al echipei olimpice de gimnastică), Simion Schobel (antrenor al selecționatei de handbal a Germaniei, fost campion mondial), Ioanis Tikos și Costas Saganis (antrenori ai echipelor reprezentative de baschet juniori ale Greciei), Adelinho Jorge Suares (antrenor al reprezentativei de tineret a Portugaliei la baschet), Gabriela Szabo (campioana olimpică și mondială la atletism), Ionela Târlea (campioana mondială la atletism), Maria Cioncan (medaliată la J.O. la atletism), Simona Richter, Ioana Dinea, Laura Moise (medaliate la J.O. și campionate europene la judo), atletele Nicoleta Grasu, Iloc Cristina, Mihaela Botezan, handbalistele Mihaela Ani Fenocico, Florina Bârsan Chintoan, Valeria Beșe, cea care a fost portdrapelul delegației României la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008.
PRO Universitaria: În structura studiilor în domeniul „Educație fizică și sport” există un nivel de licență de 3 ani, cu trei specializări (educație fizică și sportivă, kinetoterapie și motricitate specială și sport și performanță motrică), dar și un nivel master de 2 ani, cu patru specializări (antrenament şi performanţă sportivă, educaţie fizică şi agrement în turism, managementul organizaţiilor şi activităților sportive, dar și kinetoterapie în afecţiunile aparatului locomotor). Ce se preferă la această oră?
Leon Gomboș: Programele de masterat cele mai căutate sunt: Antrenament și performanță sportivă care dă competența de antrenor și programul de Kinetoterapie în afecțiunile aparatului locomotor. Destul de atractiv este și programul de Managementul organizațiilor și activităților sportive (oricum, acesta într-un viitor scurt va cunoaște îmbunătățiri, pentru a-l face și mai atrăgător). Masteratul de Educație fizică și agrement în turism este căutat în special de absolvenții care doresc să urmeze o carieră ca profesor de educație fizică în învățământul preuniversitar.
PRO Universitaria: Activitatea FEFS s-a extins în anul 1999, prin înființarea în orașul Bistrița a unui Colegiu de Măiestrie Sportivă și Acrobatică pentru formarea antrenorilor în diferite ramuri sportive. Cum au avansat lucrurile de atunci și ce reprezintă astăzi „extensia Bistrița”?
Leon Gomboș: Colegiul înființat în 1999 la Bistrița a devenit după implementarea sistemului Bologna o extensie a Facultății în care se derulează programul de licență Educație Fizică și Sportivă. Acolo avem cinci cadre didactice titulare, iar restul activităților didactice sunt ținute fie de colegi de la Cluj, fie de profesori colaboratori.
PRO Universitaria: Pregătiți în luna octombrie a acestui an un eveniment de referință – a cincea ediție a Conferinței pentru Sănătate și Performanță, organizată de FEFS la Cluj în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea de Vest din Timișoara. Ce își propune acest eveniment?
Leon Gomboș: Colaborarea cu cele două facultăți de profil din cadrul universităților din Iași și Timișoara este una deosebit de benefică și fructuoasă și nu se reduce doar la domeniul cercetării științifice. Însă, dacă ne referim la acest aspect, această conferință își propune să adune un număr cât mai mare de reprezentanți de seamă ai domeniului, atât din țară, cât și din străinătate, să prezentăm probleme ale domeniului, să identificăm soluții, să dezbatem, să prezentăm exemple de bună practică și, de ce nu, să propunem chiar și politici publice.
PRO Universitaria: Cum se situează FEFS în cadrul UBB în anul celebrării Centenarului acesteia?
Leon Gomboș: Facultatea de Educație Fizică și Sport este o facultate stabilă, într-o dezvoltare continuă și solidă. Baza materială de excepție de care beneficiem în Parcul sportiv „Iuliu Hațieganu”, corpul profesoral și calitatea programelor de studii fac din Facultatea noastră cea mai căutată, dorită și uneori invidiată facultate de educație fizică din țară. Toate aceste aspecte și multe altele fac ca poziția FEFS în cadrul UBB să fie una onorantă, iar una din preocupările noastre, prin tot ceea ce facem este să contribuim prin rezultatele noastre la imaginea Universității Babeș-Bolyai.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.