Interviu cu prof. univ. dr. Liviu Malița, decanul Facultății de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca

24 ianuarie
Interviu cu prof. univ. dr. Liviu Malița, decanul Facultății de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca

PRO Universitaria: Ce momente de referință și ce experiențe notabile puteți aminti din perioada de aproape 15 ani ai instituției? A fost/este „tinerețea” instituției un minus în fața altor centre universitare cu tradiție?

 

Liviu Malița: De fapt, pentru a fi cât se poate de exacți, „aritmetica” instituției trebuie să înceapă cu anul 1991, când a fost înființată Catedra de Teatru, în cadrul Facultății de Litere a Universității Babeș-Bolyai. La acea dată, inițiativa (care aparține profesorului Ion Vartic) de a înscrie învățământul teatral într-o universitate generalistă de tip humboldian a reprezentat o premieră națională. Modelul a fost găsit în mari universități europene. În prezent, facultatea are o structură complexă: două linii de studiu (română și maghiară) și două domenii (Teatru și artele spectacolului; Cinematografie și Media), reprezentate la toate cele trei nivele: licență, masterat, doctorat.

PRO Universitaria: Ce aleg cu predilecție, ca specializare, viitorii studenți și cursanți ai facultății dvs.? A rămas pasiunea autentică motorul esențial pentru cei care își doresc să se pregătească profesional pentru teatru și film?

 

Liviu Malița: Opțiunile candidaților noștri se îndreaptă predilect, la nivel licență, spre specializările Actorie de teatru și Cinematografie și Media. Dar solicitări și concurență există la toate specializările, care sunt complementare, potențându-se reciproc.

Fiind vorba despre o facultate vocațională, sigur că pasiunea este, după cum spuneți, „motorul”, în momentul alegerii. E, de altfel, indispensabilă. De aici pornind, însă, profesia se construiește cu foarte multă muncă, una epuizantă adesea, cu disciplină draconică, îndrăznesc să spun, cu sacrificii.

 

PRO Universitaria: Ce nume sonore din galeria personalităților consacrate ale ecranului și scenei se revendică de aici?

 

Liviu Malița: Nu știu dacă e cazul să vorbim, așa cum propuneți Dvs., despre „nume sonore din galeria personalităților consacrate”. Cert este că s-a creat un sentiment de apartenență la o „școală clujeană de teatru” (iar, în ultimii ani, s-a conturat tot mai vizibil și una de film). Că absolvenții noștri au fost capabili de performanță, iar unii dintre ei de excelență. Sunt în plină maturitate artistică, se dovedesc creativi și au toate premisele să marcheze cu personalitatea lor arta pe care o profesează. Am ales să vorbesc exclusiv de absolvenți, evitând să-i amintesc pe profesori, pentru că am orgoliul să cred că tot corpul profesoral (alcătuit astăzi inclusiv din foști absolvenți) formează o „galerie de personalități”. Detest principiul listei (cu atât mai impropriu aici), dar sunt nevoit să-l folosesc din economie. Iată, așadar, o posibilă listă (inevitabil incompletă). Lista foarte scurtă:

Actorii: Adrian Matioc, Ofelia Popii, Cristina Flutur (premiată la Cannes), Ciprian Scurtea, George Costin, Pavel Bartoș, Ionuț Caras, Ovidiu Crișan, Richard Balint, Ramona Dumitrean, Romina Merei, Patricia Brad, Elena Ivanca, Cristian Grosu, Cătălin Codreanu, Rareș Florina Stoica, petre Ancuța, Emilian Mărnea, Ciprian Nicula, Andreea Tănase, Ștefan Lupu, Mădălina Ciotea, Lucia Mărneanu, Matei Rotaru. Tokai Andrea, Molnár Levente (actor de teatru și film, care a interpretat unul dintre rolurile principale din filmul premiat cu Oscar, Fiul lui Saul), Szalma Hajnalka, Pethö Anikó, Pál Emőke, Györgyjakab Enikő. Regizorii: Radu Afrim, Răzvan Mureșan, Gelu Badea, Radu Alexandru Nica, Tudor Lucanu, Cristian Ban, Leta Popescu, Andrei Măjeri. Scenograful Adrian Damian. Coregrafii: Sinkó Ferenc, Andreea Gaviliu.

Regizorii de film: Paula Oneț (al cărei film După fel și Chip, 2013, a fost selecționat în marile festivaluri de la Cannes, Karloviy Vary, DOK Leipzig, obținând mai multe premii, inclusiv premiul UCIN România); Cristina Haneș (regizoare) și Ioana Lascăr (producătoare) au cîștigat, cu filmul António and Catarina, premiului Pardino d’Oro la festivalul de film de la Locarno,  2017; Ana Vâjdea a obținut premiul pentru regie la Doc Lisboa Film Festival, cu filmul The Light that Memory Lends to Things. Alți absolvenți s-au remarcat în industria media: Sebastian Codin este creatorul platformei media Creative Monkeyz, fiind cunoscut pentru serialul de animație Robotzii; Bogdan Zoicaș este antreprenor Live Streaming Specialist, Co-Founder of LFNT. Live, Creator of The Afterhour.Web Tv Producer, Emiratele Arabe Unite; Marius Ursache este antreprenor media, speaker recunoscut pe plan internațional și fondatorul companiei ETERNIME,  Sergiu Timar este director de imagine și Sports cameraman, în Anglia ș.a.

 

PRO Universitaria: Cum v-ați marcat și continuați să vă marcați prezența în viața culturală a municipiului Cluj-Napoca?

 

 

 

PRO Universitaria: Cum se situează Facultatea de Teatru și Film în cadrul UBB în anul sărbătoririi centenarului său? Ce perspectivă există?

 

Liviu Malița: Facultatea de Teatru și Film se consideră parte integrantă a Universității ”Babeș-Bolyai” la a cărei performanță contribuie, asigurîndu-i prin caracterul ei vocațional, prin multiplele premii naționale și internaționale câștigate, un supliment de vizibilitate. Deschiderea la nivelul școlii doctorale, dar și la nivel master, spre cercetarea interdisciplinară din domeniile artă și știință, plasează facultatea în poziția de posibil partener pentru aproape oricare dintre facultățile din cadrul UBB.

Sperăm ca în viitorul imediat să putem valorifica la maximum potențialul artistic al facultății, prin organizarea, în spații proprii (insuficiente în prezent) de stagiuni de spectacol universitar și sesiuni de proiecții cinematografiece deschise publicului larg, așa cum procedează toate marile universități occidentale.

Detalii eveniment

Categoria: Interviuri

Postează un comentariu

LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON