Nicolae Cîrstea: – Universitatea Transilvania din Braşov, 3-5 iunie 2021, Ediţia a II-a a conferinţei „Valori etice în societatea actuală”. Suntem împreună cu doamna profesor Cristina Salcă Rotaru. Bine vă găsim, doamna profesor. Aş vrea să vă întreb care sunt concluziile la cald după această zi plină de dezbateri, aici la Universitatea Transilvania?
Cristina Salcă Rotaru: – Bună ziua! Concluziile sunt clare: că ne vom mai întâlni, că problemele nu au fost rezolvate, că ele mai trebuie discutate, inclusiv între noi, preşedinţii comisiilor de etică şi consilierii juridici, că trebuie transmise într-un mod oficial către cele două consilii, Consiliul de Etică şi Management Universitar şi Consiliul Naţional al Cercetării. Trebuie cumva să ne ajute în activitatea noastră. Este un bun început care continuă din 2019, când a avut loc prima dată Conferinţa VESA. Ne bucurăm totuşi că vin la Braşov, că sunt parteneri în această conferinţă, alături de dumneavoastră. Vă mulţumim pentru tot suportul acordat şi cred că vom face lucruri bune în continuare, având un interes în a promova etica, în a aduce lucrurile într-o zonă de normalitate.
Nicolae Cîrstea: – Cu ce planuri şi cu ce obiective a plecat la drum această conferinţă în anul 2019? Ce v-aţi propus la acel moment să reprezinte conferinţa în peisajul evenimentelor universitare naţionale?
Cristina Salcă Rotaru: – În 2019 am venit cu nişte probleme de necoroborare legislativă pe care, înaintându-le şi discutându-le cu Consiliul de Etică şi Management Universitar, a ajuns ca astăzi Consiliul să prezinte, sub auspiciile Codului Naţional de Etică, propunerile de modificări legislative pe care colega mea, Laura Manea, şi cu mine le-am înaintat Consiliului de Etică şi Management Universitar. Acum, acestea au fost diseminate către preşedinţii comisiilor de etică şi către toate persoanele interesate în acest domeniu. Au fost prezentate, de asemenea, şi într-un cadru oficial în data de 2 iunie în prezenţa guvernului, a reprezentanţilor aparatului prezidenţial şi a ministerelor. Au fost luate în considerare şi cred că ceea ce am muncit noi două alături de Consiliul de Etică şi Management Universitar este deja mai vizibil şi va fi luat în considerare.
Nicolae Cîrstea: – Se discută în aceste zile la conferinţă de acest cod de etică care este foarte important pentru activitatea universitară. Cum ar putea contribui acesta la activitatea universităţilor din România, activitatea profesorilor, cadrelor didactice şi, până la urmă, la buna desfăşurare a activităţii academice?
Cristina Salcă Rotaru: – Din păcate, în mass-media şi în cadrul comisiilor de etică, problemele de etică sunt aduse de cele mai multe ori ca o zonă de luptă între diferite persoane sau la diferite niveluri de interes, şi, de aceea, comisiile de etică simt cumva o presiune în această direcţie. În cazul în care lucrurile ar fi rezolvabile din punct de vedere legislativ şi din punct de vedere procedural, atunci şi comisiile ar putea să-şi desfăşoare activitatea mult mai simplu dacă ar fi un cadru normativ care să fie armonizat. Cadrele didactice ar fi mai atente la ceea ce se întâmplă în spaţiul academic, dacă ar fi mai mediatizată activitatea comisiilor de etică la modul pozitiv, şi nu doar sub forma „nu au făcut, nu au luat măsuri”, ci şi sub forma „ce probleme au comisiile de etică pentru a putea face ceva şi pentru a lua măsuri”. Doar atunci cred că lucrurile ar intra într-o normalitate în mediul academic şi în ceea ce priveşte cadrele didactice, şi în ceea ce priveşte studenţii.
Nicolae Cîrstea: – Codul de Etică ştiu că este pus de Consiliul de Etică şi Management Universitar. Pe de altă parte, beneficiarii acestuia sunt, în primul rând, Comisiile de Etică din interiorul universităţilor. La această conferinţă sunt reprezentanţii comisiilor de etică, în principal, din centrele universitare naţionale. Cum pot contribui comisiile de etică şi reprezentanţii acestora la îmbunătăţirea şi la realizarea unui cod de etică care să răspundă tuturor nevoilor pe care le constataţi în activitatea dumneavoastră?
Cristina Salcă Rotaru: – Aşa cum s-a discutat şi astăzi, primul pas pe care îl pot face comisiile de etică este acela de a adresa entităţilor superioare, şi anume Consiliul de Etică şi Management Universitar şi, inclusiv, către – CNECSDTI, întrebări punctuale în ceea ce priveşte modul de aplicare a legii. În cazul în care comisiile de etică nu îşi transmit în mod oficial opiniile sau problemele pe care le întâlnesc pentru a-şi desfăşura în mod liber activitatea, atunci nici aceste consilii nu au de unde să ştie ce se întâmplă şi lucrurile pot fi privite altfel decât sunt în realitate. Sfatul meu este să ne facem vizibili. Acest lucru se poate face doar dacă adresăm întrebări în mod oficial acestor comisii, acestor consilii.
Nicolae Cîrstea: – Sunteţi Preşedintele Comisiei de Etică la nivelul Universităţii Transilvania din Braşov. Din discuţiile pe care le-aţi avut în aceste zile cu colegii din celelalte centre universitare, observaţi că problemele cu care vă confruntaţi dumneavoastră sunt identice la nivelul Braşovului, sau sunt diferite de cele cu care se confruntă colegii dumneavoastră?
Cristina Salcă Rotaru: – Procedurile sunt asemănătoare. Beneficiem din partea Universităţii Transilvania şi a structurii de conducere, a Senatului Universitar şi a Consiliului de Administraţie, inclusiv din partea domnului rector, prof. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan, de o independenţă aşa cum o prevede Legea 1, astfel încât activitatea noastră este una în care nu avem nici o ingerinţă. Ne desfăşurăm activitatea pe baza principiilor legalităţii, echităţii şi a tuturor principiilor din Legea 1, astfel încât pot spune că avem aceleaşi probleme din punct de vedere legislativ, dar nu avem aceleaşi probleme din punct de vedere al independenţei Comisiei de Etică.
Nicolae Cîrstea: – Care sunt aşteptările preşedintelui Comisiei de Etică de la Universitatea Transilvania din Braşov pentru zona aceasta pe care o acoperă problemele de etică, pe termen mediu şi lung? Cum vă aşteptaţi dumneavoastră să evolueze activitatea pe care o desfășurați? Este totuşi o activitate foarte sensibilă din punct de vedere al universităţii, din punct de vedere al cadrelor didactice, din punct de vedere al beneficiarilor activităţii dumneavoastră, studenţi, doctoranzi, masteranzi?
Cristina Salcă Rotaru: – Această activitate se bazează pe elemente volatile, apar mai mult sau mai puţin probleme în funcţie de ceea ce se scoate în evidenţă într-o anumită perioadă. Acum este clar pentru că se pune foarte mult problema plagiatului, foarte multe sesizări sunt în zona cercetării plagiatului în diverse lucrări ştiinţifice. Bineînţeles că acestea se întregesc şi cu partea de comportament sau cu alte elemente care încalcă normele de etică într-o comunitate academică, dar mă aştept să găsim un element pentru prevenţie, pentru diseminare. Elemente care nu ţin totuşi de Comisia de Etică, aceasta fiind ca şi reglementare o comisie care trebuie să aplice sancţiuni, dacă este cazul, la momentul sesizării. Acum se caută soluţii pentru partea de prevenţie, pentru partea de diseminare a principiilor. Spun că lucrurile sunt bune, dar, până se aşează, ne aşteptăm totuşi să existe cazuri care sunt bine venite. Astfel se vor ridica problemele cu care comunitatea, pe viitor, nu se va mai întâlni.
Nicolae Cîrstea: – Vă mulţumesc doamna Salcă Rotaru. Felicitări pentru toată implicarea pe care am văzut-o aici, la Braşov, din partea dumneavoastră, pentru reuşita conferinţei, un format hibrid, fizic şi online. Moderatori, invitaţi de gestionat, totuşi nu sunt lucruri simple. Era poate mult mai simplu ca toţi participanţii să fie alături de noi în sală. Este de apreciat efortul pe care l-aţi făcut.
Cristina Salcă Rotaru: – Mulţumesc mult. Vom ţine şi anul viitor această conferinţă; anul trecut nu s-a ţinut datorită pandemiei, şi formatul online nu permite discuţiile la fel de dinamice precum formatul faţă în faţă. Vă mulţumim că aţi fost alături de noi şi am beneficiat de suportul dumneavoastră. Îmi doresc să fiţi aproape de noi şi anul următor când vom ţine conferinţa, pe la sfârşitul lunii mai.
Nicolae Cîrstea: – Cu siguranţă. Şi noi vă mulţumim.
Cristina Salcă Rotaru: – Mulţumesc mult.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Helerea Elena
Multe felicitari pentru D-na Cristina Salca Rotaru, care cu multa competenta si tact coordoneaza Comisia de Etica de la Universitatea Transilvania din Brasov!
Si felicitari pentru Pro Unversitaria, pentru informatiil utile si necesare transmise!
Prof.Dr.Ing. Elena Helerea