Prouniversitaria.ro

Donație de carte. 2.000 de volume pentru Universitatea din Oradea

Filologul, editorul și scriitorul Ion Nicolae Anghel și soția sa, scriitoarea Dana Gheorghiu, au efectuat o donație de carte către Universitatea din Oradea, mijlocită de lect. univ. dr. Florin Ardelean.

Peste 2.000 de volume, sosite de la Timișoara, au ajuns în depozitele bibliotecii. Este vorba de carte din domenii precum: filosofia, istoria literară, estetica, artele plastice, istoria, critica literară etc. Printre volume se află și colecția completă a cărților apărute la editura Amarcord, al cărei proprietar a fost însuși donatorul, informează un comunicat al instituției de învățământ superior.

Florin Ardelean, cadru didactic la catedra de Științe Politice și Științele Comunicării, spune că l-a cunoscut pe Ion Nicolae Anghel, fost redactor al editurii Facla, după ce a scris, în revista Familia, o cronică la „Cartea boemei”. În viziunea acestuia, volumul este „o carte extraordinară, scrisă de un om modest, cu o rară calitate a scriiturii. Un autor care dovedește o stăpânire a lexicului limbii române cum rareori ne e dat să citim”. De aici până la întâlnirea celor doi autori n-a fost decât un pas. „M-am pomenit, într-o zi cu un telefon de la dumnealui. L-am vizitat acasă, la Timișoara, am vorbit despre scriitori, despre cărți… Mi-a spus că, având o venerabilă vârstă, ar dori să știe că biblioteca lui nu se va risipi”, spune lect. univ. dr. Florin Ardelean.

Cele peste 2.000 de volume reprezintă doar prima parte a donației pe care Ion Nicolae Anghel și soția lui o fac Bibliotecii Universității din Oradea. Vor urma încă circa 1.000 de volume, miezul tare al bibliotecii scriitorului timișorean. Cu acest prilej, donatorii vor fi invitați la Universitatea din Oradea, pentru a li se înmâna actul de acceptare a donației și o diplomă de onoare. Lect. univ. dr. Florin Ardelean plănuiește ca atunci să-l provoace pe Ion Nicolae Anghel să susțină o conferință despre viața editurilor din anii ’60-’90, piața cărții din România, scriitori de ieri și de azi.

Postează un comentariu

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu (212) 862-3680 editura@prouniversitaria.ro

    Facebook
    LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON