Prouniversitaria.ro

Criminalitatea violentă. Semnificații şi implicații sociale

 

Dr. Simona Mihaiu este cercetător științific gr. III în cadrul Institutului pentru Cercetarea Calității Vieții din București.. A absolvit în 2010 cursurile de master, specializarea Devianță socială și criminalitate la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București. În 2013 a obținut titlul de doctor în sociologie, la aceeași instituție, cu o teză despre criminalitatea violentă.

În perioada 2014-2015 a urmat un program de studii postdoctorale, derulat în cadrul Academiei Române și a participat la stagii de pregătire la Universitatea Nicolaus Copernicus (Polonia, 2018) și Universitatea Francisco de Vitoria (Spania, 2019).

A fost implicată în proiecte de cercetare și intervenție socială, coordonate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Justiției, Banca Mondială, Comisia Europeană, UNICEF și UNESCO. Până în prezent a colaborat cu organizații non-guvernamentale naționale și internaționale, active în prevenirea delincvenței juvenile, a violenței în familie ori a traficului de persoane.

„Criminalitatea violentă. Semnificații şi implicații sociale”, volumul apărut la Editura PRO UNIVERSITARIA anul trecut, este o lucrare pe cât de necesară, pe atât de tulburătoare.

Criminalitatea violentă ridică foarte multe întrebări. Care este semnificaţia sa la nivel individual şi social? Cine sunt persoanele mai predispuse la a deveni victime sau agresori? Cum pot să fie prevenite şi controlate delictele care suprimă vieţi umane sau care le prejudiciază în mod definitiv? Pentru a obţine răspunsuri cât mai concludente, este primordial ca, în procesul de analiză, actele criminale violente să fie plasate în contextele microsociale şi macrosociale unde sunt săvârşite, întrucât ele reprezintă părţi integrante din realitatea cotidiană a agresorilor şi a victimelor. În acest sens, cartea răspunde provocării de a elabora un cadru teoretic şi metodologic multidisciplinar, ce îmbină concepţii din biocriminologie, sociologie, psihologie, criminologie, drept şi sănătate publică.

Cercetarea calitativă a fost desfăşurată asupra mai multor persoane care execută măsuri privative de libertate pentru acte de omor, viol sau tâlhărie și totodată, a inclus specialiști în domeniu (asistent social, avocat, procuror, psiholog etc.).

Premisa de bază a cărţii este aceea că în România criminalitatea violentă reprezintă o problemă socială prea puţin studiată şi explicată, prin raportare la impactul pe care îl are odată cu fiecare manifestare.

Din această perspectivă, volumul contribuie la cunoaşterea fenomenului în cauză, cu orientare directă asupra unor note distinctive existente la nivel naţional, precum incidenţa, reglementările şi sancţiunile penale, istoriile de viaţă ale agresorilor studiaţi ori experienţele mai multor practicieni în domeniu. De asemenea, în cadrul lucrării sunt avansate principii şi recomandări care pot să fie utile în consolidarea politicilor sociale şi penale naţionale de prevenire şi control al diverselor acte de criminalitate violentă.

Postează un comentariu

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu (212) 862-3680 editura@prouniversitaria.ro

    Facebook
    LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON