Cinci universități din România au intrat în TOP 1.000 al celor mai bune instituții de învățământ superior din lume
Universitatea din București este prima dintre cele 17 instituții românești de învățământ superior incluse în ediția din acest an a clasamentului global Times Higher Education Impact Ranking.
Acest top ierarhizează universitățile în funcție de măsura în care îndeplinesc obiectivele ONU de dezvoltare durabilă și de impactul acestora asupra societății, potrivit Edupedu.ro.
Doar cinci dintre cele 17 universități românești intră în Top 1.000, în clasamentul ce cuprinde 1.591 de universități din întreaga lume. Celelalte 12 apar în ultima parte a rankingului, notează sursa citată.
Astfel, o singură universitate apare în intervalul 201-300, trei – în intervalul 401-600, una – în intervalul 801-1.000.
Universitățile românești incluse în Times Higher Education Impact Ranking – 2023:
Universitatea din București – în intervalul 201-300
Universitatea Babeș-Bolyai – 401-600
ASE București – 401-600
Universitatea Lucian Blaga din Sibiu – 401-600
Universitatea Al.I. Cuza din Iași – 801-1.000
Pe locurile 1000+: Universitatea Dunărea de Jos din Galați, UMST George Emil Palade din Târgu Mureș, UMF Grigore T. Popa, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Universitatea din Oradea, Universitatea Politehnica din București, Universitatea Politehnică din Timișoara, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Transilvania din Brașov, USAMV Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara.
Ce evidențiază topul
Topul evidenţiază impactul universităţilor asupra societăţii, pe baza succesului acestora în atingerea unor obiective precum „Good Health and Wellbeing”, „Gender Equality”, „Decent Work and Economic Growth”, „Reduced Inequalities” sau „Peace, Justice and Strong Institutions”, „Partnership for the Goals”. Criteriile în funcţie de care sunt clasificate instituţiile de învăţământ superior în topul Times Higher Education Impact Rankings au la bază cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Naţiunilor Unite.
Universitatea din București a raportat pentru 9 dintre cele 17 obiective
În acest an, Universitatea din București a raportat pentru 9 dintre cele 17 obiective și a obținut cele mai bune rezultate la „Obiectivul 4 – Educație de calitate”, „Obiectivul 5 – Egalitate de Gen” și „Obiectivul 16 – Pace, justiție și instituții eficiente”.
Astfel, Universitatea din București se află pe locul 23 din 1.304 instituții la „Obiectivul 4 – Educație de calitate”, pe locul 19 din 1.081 de instituții la „Obiectivul 5 – Egalitate de Gen” și pe poziția 10 din totalul de 910 instituții la „Obiectivul 16 – Pace, justiție și instituții eficiente”, în timp ce la „Obiectivul 17 – Parteneriate pentru realizarea obiectivelor”, UB se încadrează în intervalul 201 – 300. Față de anul precedent, s-au colectat și raportat date pentru încă un obiectiv „Orașe și comunități durabile”, iar rezultatele plasează UB peste media instituțiilor participante, în intervalul 101 – 200.
Pe larg, la capitolul „Educație de calitate”, ce măsoară contribuția universităților la învățarea pe tot parcursul vieții, la cercetarea pedagogică și angajamentul față de educația incluzivă, Universitatea din București se situează, în ediția din acest an, pe locul 23 global, urmată fiind, tot în top 100, de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. UBB Cluj-Napoca apare în intervalul 101-200, iar ASE București și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – în intervalul 201-300.
Universitatea Lucian Blaga din Sibiu – Locul 4 la nivel național
Locul 4 la nivel național în clasamentul Times Higher Education Impact Ranking 2023 și locul 2 în România privind evaluarea obiectivului „Educație de calitate”, acestea sunt recentele rezultate obținute de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu în clasamentul publicat pe 1 iunie de prestigioasa revistă britanică Times Higher Education (THE).
La nivel global, evaluarea pe ansamblu a situat ULBS în primele 401-600 universități din lume în ceea ce privește implicarea în activități specifice dezvoltării durabile și pe locul 55 în clasamentul care analizează „Obiectivul 4 – Educație de calitate”.
„Suntem onorați să vedem numele universității noastre atât de sus în clasamentul național, alături de alte instituții prestigioase. Iată că determinarea de a urma drumul cercetării făcute la nivel de excelență și includerea în activitatea didactică a unor criterii riguroase de evaluare academică consolidează relevanța prezenței noastre în parteneriate de reputație pentru învățământul superior, precum Consorțiul Universitaria și Alianța FORTHEM”, a declarat prof. univ. dr. Sorin Radu, rectorul Universității Lucian Blaga din Sibiu.
Postează un comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.