ChatGPT poate fi problematic în sistemul de învățământ
Milioane de oameni s-au „jucat” cu robotul conversațional, folosindu-l pentru a scrie poezii sau cântece, pentru a încerca să îl păcălească sau în scopuri mai practice, cum ar fi să ajute la redactarea unui e-mail. Toate aceste interogări, solicitări fac ChatGPT și mai inteligent, relatează Associated Press. Ceea ce poate fi considerat și periculos totodată.
Impactul pe care îl are deja ChatGPT aduce în discuție și perspectiva dispariției sau limitării unor meserii din domeniul creativ. La modul general, în mijlocul entuziasmului (creat pe rețele de socializare mai ales), cercetătorii au emis note de precauție. Mai mult, școlile publice din New York au interzis utilizarea acestuia. De ce? ChatGPT poate fi problematic în sistemul de învățământ, mai ales după ce mai mulți elevi și studenți au început să-l folosească pentru a-și scrie referatele, temele și proiectele primite la cursuri. Astfel, școlile din SUA au intrat în alertă, iar în New York autoritățile au decis deja să le interzică studenților, elevilor și profesorilor să folosească acest instrument în activitatea educațională.
De asemenea, Italia a interzis ChatGPT și amenință OpenAI cu amenzi de 20 de milioane de euro. Decizia este una cu „efect imediat” și va avea drept consecință „limitarea provizorie a prelucrării datelor utilizatorilor italieni prin intermediul OpenAI, creatorul ChatGPT”, potrivit comunicatului de presă al Autorității naționale pentru protecția datelor cu caracter personal din Italia.
Experții spun că întreprinderile trebuie să se gândească la politicile lor pentru noul instrument cât mai curând. Dacă nu o fac, acestea riscă unele dintre capcanele pe care ChatGPT și alte modele de inteligență artificială le pot introduce, cum ar fi erori factuale, încălcarea drepturilor de autor și scurgeri de informații sensibile.
UNESCO cere reguli de etică mai solide privind Inteligența Artificială
UNESCO a cerut recent guvernelor să implementeze reguli de etică mai solide în ceea ce priveşte Inteligența Artificială (AI).
„Lumea are nevoie de reguli de etică mai solide pentru inteligența artificială: aceasta este provocarea vremurilor noastre”, a declarat la Paris directoarea generală a organismului cultural şi ştiinţific al ONU, Audrey Azoulay. Autoreglementarea acestei industrii nu este suficientă pentru a evita daunele etice cauzate de dezvoltarea continuă a sistemelor AI, susţine UNESCO.
Azoulay a cerut punerea în aplicare a unei recomandări privind Inteligența Artificială adoptată de UNESCO în 2021. Prin demersul său, organizația ONU a reacționat la apelul a peste 1.000 de experţi care au cerut un moratoriu asupra noilor sisteme AI, a mai spus ea.
Șefa UNESCO și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu multe dintre problemele de etică ridicate de aceste inovaţii, în special discriminarea şi stereotipurile, la fel şi dezinformarea, protecţia datelor personale, drepturile omului şi cele privind protecţia mediului.
UNESCO a afirmat că recomandările sale vor oferi instrumentele necesare pentru a asigura că „evoluţiile în domeniul AI respectă statul de drept, evitând prejudiciile, şi asigurându-se că, atunci când are loc o astfel de situaţie, cei afectaţi dispun de mecanismele necesare pentru a primi sprijin”.
Noul GPT-4 rezolvă teste profesionale și academice mai bine
În martie a.c., OpenAI a anunțat deja lansarea versiunii de nouă generație a tehnologiei de inteligență artificială care stă la baza instrumentului său
chatbot, ChatGPT.
Noul model, care poate fi accesat prin versiunea plătită de 20 de dolari a ChatGPT, este multimodal, ceea ce înseamnă că poate accepta intrări atât în formă de text, cât și de imagine. Poate analiza și răspunde la informațiile primite prin mesaje text.
OpenAI a declarat că a integrat noul său software în diverse aplicații, inclusiv în aplicația de învățare a limbilor străine Duolingo, care îl utilizează pentru a construi chatboți de conversație în diferite limbi. GPT-4 e folosit și de compania de educație Khan Academy, care a proiectat un tutorial online. Și Morgan Stanley Wealth Management testează un chatbot intern folosind GPT-4 pentru a obține și sintetiza informații pentru angajații săi.
GPT-4 este o versiune actualizată a modelului lingvistic al companiei OpenAI, care este instruit pe cantități mari de date online pentru a genera răspunsuri complexe la solicitările utilizatorilor. Deși OpenAI a spus că actualizarea este „mai puțin capabilă” decât oamenii în multe scenarii din lumea reală, prezintă „performanță la nivel uman” la diferite teste profesionale și academice.
Compania a spus că GPT-4 a promovat recent un examen simulat de barou al facultății de drept, cu un scor în jurul primilor 10% dintre cei care iau testul. Prin contrast, versiunea anterioară, GPT-3.5, a avut un punctaj situat la nivelul ultimilor 10% dintre cei care iau testul.
În comparație cu versiunea anterioară, GPT-4 este capabil să producă răspunsuri scrise mai lungi, mai detaliate și mai fiabile, potrivit companiei.
Deși compania a adus îmbunătățiri importante modelului său AI, GPT-4 are limitări similare cu versiunile anterioare. OpenAI a spus că tehnologia nu învață din experiența sa. De asemenea, poate face „erori simple de raționament” sau poate fi „exagerat de credulă în a accepta declarații false evidente de la un utilizator”.
Deocamdată, OpenAI a spus că utilizatorii GPT-4 ar trebui să fie precauți și să folosească informațiile cu „mare atenție”, în special „în contexte cu mize mari”.
Postează un comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.