Descriere
Abordand o tematica sugestiva ,,Tendinte actuale ale DIU. 75 de ani consacrati Conventiilor de la Geneva”, conferinta desfasurata in data de 14 mai 2024 a constituit un prilej de reflectie asupra contextului geopolitic, asupra modului in care istoria se rescrie, asupra responsabilitatilor colective si individuale de a discerne, pe cat posibil importanta si rolul detinut de aceste instrumente juridice internationale, Conventiile de la Geneva – tezaurul umanitar al omenirii, al protectiei fiintei umane in caz de conflict armat.
Cele patru Conventii insumeaza: I Conventia privind imbunatatirea sortii ranitilor si bolnavilor din fortele armate in campanie (GI/1949), care intregeste conventia omonima din 27 iulie 1929, II Conventia pentru imbunatatirea sortii ranitilor, bolnavilor si naufragiatilor in fortele armate pe mare (GII/1949), ce completeaza Conventia pentru adoptarea la razboiul maritim a principiilor Conventiei de la geneva din 22 august 1864 de la Haga, III Conventia cu privire la tratamentul prizonierilor de razboi (GIII/1049), IV Conventia cu privire la protectia persoanelor civile in timp de razboi (GIV/1949). Prin urmare, acestea cuprind standardele dreptului international umanitar si modul in care trebuie sa se desfasoare conflictele armate, astfel incat, genocidul asupra umanitatii si implicit incalcarea drepturilor omului sa fie eludate din perspectiva respectarii unei conduite umanitare fata de fiinta umana.
In mod cert, protagonisti ai editiei din acest an, prof. univ. dr. Remus Pricopie – rector al Universitatii SNSPA, conf. univ. dr. Diana Camelia Iancu – decan al Facultatii de Administratie Publica din cadrul SNSPA, conf. univ. dr. Madalina Cocosatu – director al Departamentului de Drept ,,V. D. Zlatescu” din cadrul institutiei gazda, conf. univ. Titus Corlatean de la Universitatea Nationala de Aparare „Carol I”, presedinte al Comisiei pentru politica externa din Senatul Romaniei, conf.univ.dr. David Ungureanu, de la Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza” Bucuresti – vicepresedinte al Asociatiei Romane de Drept Umanitar, conf. univ. dr. Andy Pusca, presedinte al Universitatii ,,Danubius” Galati, conf. univ. dr. Filofteia Repez, Centrul de studii si cercetari danubiene din cadrul Facultatii de Comunicare si Relatii Internationale – Universitatea „Danubius”, precum si experti participanti la editiile precedente ofera prin participarea meritoasa la demersul nostru si prin consemnarile stiintifice subscrise o analiza vitala a efectelor privind incalcarea principiilor dreptului international umanitar, a dreptului international al drepturilor omului, dar si a consecintelor ce decurg din atentatul necontenit la adresa umanitarismului si a valorilor ce reconstruiesc o cultura a pacii.