Securitatea informatiei in retelele de calculatoare

20,00 lei

Stoc epuizat

Rezervă Categorii: , Cod: 381482Autor: Costinela Luminița DeftaData apariție: 19-12-2015 Cuprins Răsfoiește

Descriere

Scopul tezei de doctorat urmareste abordarea unui domeniu de cercetare care a atras atentia in ultimii ani atat mediului academic cat si celui industrial: securitatea retelelor mobile ad-hoc (MANET). Cercetarea in domeniul securitatii retelelor MANET ramane activa, in ciuda anilor de cercetare. Acest lucru se datoreaza in primul rand faptului ca inca nu exista solutii de securitate mature si larg acceptate, si in al doilea rand din cauza cresterii semnificative din ultimii ani a dispozitivelor mobile de comunicatie P2P (peer-to-peer) prin intermediul canalelor wireless.

Cresterea considerabila a dispozitivelor mobile de calcul si comunicatie (laptop-uri, telefoane mobile, tablete, dispozitive portabile digitale) conduce la o schimbare revolutionara in societatea informationala actuala, in care un utilizator poate folosi mai multe platforme electronice prin care are la dispozitie toate informatiile necesare ori de cate ori si oriunde este nevoie. Dispozitivele mobile devin din ce in ce mai mici, mai ieftine si mai puternice, dar in acelasi timp acestea pot gestiona mai multe aplicatii si servicii de retea, alimentand frecvent cresterea exploziva a pietei de echipamente mobile de calcul.
Dintre toate aplicatiile si serviciile ce pot rula pe dispozitive mobile, conexiunile de retea si serviciile de date corespunzatoare, sunt, fara indoiala, cele mai solicitate servicii de catre utilizatorii mobili. In prezent, conexiunile dintre aceste dispozitive sunt realizate prin intermediul furnizorului de servicii fixe bazate pe infrastructura, sau retele private. Exista, de asemenea, situatii in care conexiunile de retea nu sunt disponibile intr-o anumita zona geografica, iar furnizarea serviciilor de retea in aceste cazuri devine o adevarata provocare. Recent, au aparut noi modalitati alternative de oferire a acestor servicii. Acestea sunt concentrate in jurul ideii de a conecta intre ele dispozitivele mobile in domeniul lor de transmisie, prin crearea automata a unei retele ad-hoc flexibila si puternica. In acest fel, nodurile mobile pot comunica intre ele, dar pot primi de asemenea si servicii de internet printr-un nod intermediar.

Cum retelele wireless continua sa evolueze, se asteapta ca aceste capabilitati ad-hoc sa devina din ce in ce mai importante, iar solutiile tehnologice utilizate pentru a sprijini viitoarele cercetari in domeniu, cat si eforturile de dezvoltare vor creste cu siguranta in anii urmatori. Doua tipuri speciale de retele mobile ad-hoc ce prezinta interes sunt cele senzoriale si vehiculare. Retelele senzoriale sunt compuse dintr-un numar mare de noduri de senzori de mica dimensiune folositi pentru monitorizarea unui anumit fenomen, in schimb ce retelele VANET aduc avantaje in dezvoltarea aplicatiilor de optimizare a traficului si de crestere a sigurantei rutiere.

Desi retelele MANET isi gasesc aplicatii in multiple domenii (servicii de urgenta, retele de senzori, retele militare, aplicatii educationale, divertisment, retele vechiculare), ele nu sunt inca folosite pe scara larga in special datorita vulnerabilitatilor sale de securitate, dintre care se enumera:

• vulnerabilitatea la interferente, deoarece toate semnalele impart aceeasi latime de banda (un nod poate transmite la un moment dat o anumita cantitate de informatie);
• nu poate fi folosit un protocol de securizare static datorita mobilitatii nodurilor;
• nu are un dispozitiv central de decizie, depinzand in totalitate de participarea nodurilor la activitatea retelei;
• nodurile nu au o sursa permanenta de energie, depinzand in cea mai mare parte de acumulatori, favorizand astfel atacurile de tip DoS (refuzul serviciului).

Astfel, pentru a putea profita de avantajele certe aduse de retelele MANET, protocoalele sale de transmisie a datelor (rutare) trebuie imbunatatite cu elemente de securitate. In ultimii ani unele lucrari de cercetare au propus diverse solutii pentru sporirea nivelului de securitate, dar multe dintre acestea prezinta anumite dezavantaje care nu le fac foarte practice in realitate.

Teza prezinta lucrarile de specialitate pentru a scoate in evidenta avantajele si dezavantajele aduse de acestea, dar in acelasi timp propune si realizeaza propriile metode de securizare a principalelor protocoale ale retelelor ad-hoc din diverse domenii de aplicabilitate ale acestora.

Informații suplimentare

Titlu

Securitatea informatiei in retelele de calculatoare

Preț

20,00

ISBN

978-606-26-0451-6

Format

A5

Pagini

136

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Securitatea informatiei in retelele de calculatoare”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu (212) 862-3680 editura@prouniversitaria.ro

    Facebook
    LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON