O istorie a gandirii economice

30,00 lei

Out of stock

Rezervă Categories: , Cod: 8991Autor: Badea Marin, Bălăceanu CristinaData apariție: 27-02-2014

Description

Istoria gandirii economice are ca obiect de studiu modul cum au aparut si cum au evoluat ideile economice la scara mondiala sau nationala, sistematizand, pe cat posibil, principalele teorii si doctrine, curente sau scoli care au marcat, prin timp, dezvoltarea creatiei spirituale a omului cu privire la economie.

Strans legata de continutul definitiei de mai sus ar fi mentiunea ca o istorie a gandirii economice inseamna nu un simplu inventar de teorii, doctrine sau curente de idei cu privire la economie, ci o imagine de ansamblu a ceea ce, intr-o epoca sau alta, de la aparitia vietii economice si pana in prezent, s-a gandit, s-a reflectat in legatura cu economia si, in primul rand, cu actul muncii, al productiei de bunuri, cu ceea ce au fost si sunt relatiile dintre oameni in procesul de productie si, mai ales, in ceea ce priveste schimbarile care au intervenit, intr-o perioada sau alta, intr-o epoca sau alta, in structurile economiei fara a ignora, ba, dimpotriva, a pune in evidenta caracterul politicii economice realizate sau doar propuse, eficienta acesteia daca a urmat “sfaturile” oferite s.a.m.d. Incercand o definitie ceva mai riguroasa, am putea afirma ca istoria gandirii economice are ca obiect geneza, evolutia si rolul sau functia sociala ale principalelor idei, teorii, doctrine, curente sau scoli de gandire economica la nivelul global al culturii si civilizatiei umane sau la nivel national.

Ca forma de cunoastere, gratie si continutului ei, istoria gandirii economice este o disciplina stiintifica in masura a oferi raspunsuri sau sugestii semnificative la o multitudine de intrebari cum ar fi: cand, in ce context si, mai ales, din ce motive au aparut si cum au evoluat diferitele idei economice si care, in “mersul” lor istoric, au luat forma teoriilor, doctrinelor, scolilor sau curentelor de gandire economica? Ce interese au avut menirea de a le sluji sau in numele caror interese de grup, de clasa sau nationale au aparut, s-au afirmat si pe care au reusit sau nu, in anumite situatii, sa le impuna ori doar sa le apere efectiv, iar pe altele sa le respinga? O intrebare deosebit de incitanta ar fi aceasta: prin ce au contribuit ideile, teoriile, doctrinele sau scolile economice la dezvoltarea insasi a vietii economice? La maniera concret-istorica, o alta intrebare este, inevitabil, de formulat si, anume, care au fost raporturile dintre ideile, teoriile, doctrinele sau scolile economice si politice in domeniul economiei promovate de cercurile guvernante intr-o epoca sau alta? Si poate ca cea mai incitanta intrebare ar fi aceasta: ce se poate retine din modul cum a evoluat gandirea economic de-a lungul istoriei in raport cu gandirea si practica economica din zilele noastre?

Additional information

Titlu

O istorie a gandirii economice

Preț

30,00

ISBN

978-606-647-812-0 

Format

A5

Pagini

262

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “O istorie a gandirii economice”
LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON