Descriere
Managementul inovarii inseamna ca organizația (școlara) a ajuns la maturitatea necesara sa poata dezvolta programe și proiecții reale de inovare a proceselor proprii. Managementul inovarii se refera in primul rand la procese dar și la produsele realizate de organizație. In mod evident, cand ne referim la o organizație/entitate educaționala, produsele realizate sunt cele educaționale (produse și servicii) oferite elevilor/studenților. Managementul inovarii este, fara indoiala unul dintre instrumentele cel mai importante prin care se pot dezvolta capacitațile creative ale personalului unei organizații. De-a lungul timpului s-au elaborat, creat și dezvoltat mai multe instrumente specifice managementului inovarii: TRIZ (Teoria Rezolvarii Creative a Problemelor), modelul Phase – Gate, Fuzzy Front End Process etc. Exista doua perspective ale inovarii in ((micro)sistemele și procesele educaționale: Un proces de inovare impus din exteriorul organizației, prin norme, instrumente, mecanisme și idei care vin de la o autoritate superioara. De regula, la aceste impuneri se creeaza și cea mai mare rezistența la schimbare: organizațiile lucreaza și accepta de nevoie, capacitațile creative sunt, in foarte puține situații, declanșate! Este o inovare „Top down” – de sus in jos! Avem numeroase exemple de „inovare” de acest tip: schimbarea curriculum-ului, schimbarea mecanismelor de evaluare/autoevaluare, introducerea a numeroase platforme și aplicații electronice in care școlile trebuie sa incarce tot felul de date „necesare și utile școlii”…
Al doilea tip de inovare poate fi pornit din interiorul organizației: „Bottom up” – de ”Jos in sus” sau din interiorul organizației spre sistem! Acest proces poate fi mult mai ușor acceptat, totul depinde de liderii organizației!
In ambele situații, managementul inovarii este la fel de important, util și absolut necesar pentru orice organizație școlara/entitate educaționala! Orice organizație care ignora procesul inovarii este condamnata la un proces de stagnare și o „evoluție” superficiala și artificiala!
In acest curs vom interacționa cu mai multe modele ale inovarii și creativitații dar și cu instrumente dedicate imbunatațirii calitații proceselor educaționale, ca instrumente noi și utile pentru gestionarea proceselor respective.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.