Descriere
Una dintre frumoasele cutume stiintifico-universitare reluate in ultimele decenii este si aceea a elaborarii si publicarii unor volume de omagiere a operei si activitatii unor personalitati aflate la apogeul carierei lor profesionale. Intitulate divers, „Ad honorem…, Liber amicorum, Mélanges en l’honneur de…”, ele sunt menite sa exprime pretuirea si consideratia colaboratorilor, colegilor de breasla in general, fata de opera si omul ajuns la momentul bilantului activitatii si maximum recunoasterii meritelor sale.
Este si cazul lucrarii de fata, ale carei randuri prefatatoare am onoarea ca, in calitate de Director al Institutului de Cercetari Juridice „Acad. Andrei Radulescu” al Academiei Romane, sa le pun pe hartie.
Cercetatorul stiintific emerit si profesorul universitar dr. Dumitra Popescu, reputat specialist in dreptul international public, aflata acum la momentul unei frumoase aniversari, face parte din noua scoala romaneasca de drept international, afirmata prin excelenta in cadrul Institutului de Cercetari Juridice al Academiei Romane (ICJ), in ultima jumatate de veac.
Chiar daca, in cadrul amplei deschideri a invatamantului superior romanesc, in general, si a celui juridic, in special, dupa 1990, a urmat cu succes si cariera didactica, Domnia Sa ramane, inainte de toate, cercetatorul jurist care, la absolvirea Facultatii de Stiinte Juridice a Universitatii din Bucuresti, in 1958, venea la ICJ pentru formare profesionala si afirmare stiintifica. Facea parte din noua generatie a membrilor Institutului si prima care avea sansa sa se pregateasca cu titlu principal pentru activitatea de cercetare stiintifica in domeniul dreptului. Aflat atunci sub conducerea profesorului Traian Ionascu, ca director, si a cercetatorilor E. Barasch si I. Vantu, ca directori adjuncti, ICJ parcursese deja anii de inceput, isi structurase domeniile de activitate si isi prefigurase prioritatile si, poate inainte de toate, se constituise „echipa fondatorilor”, din marile personalitati formate in perioada interbelica si care puteau sa impartaseasca din cunostintele si experienta lor noilor veniti. De la inceput, doamna Dumitra Popescu a facut parte din sectorul de drept international public, alaturi de remarcabili specialisti precum profesorii Mihail Ghelmegeanu, Edwin Glaser sau Alexandru Bolintineanu si i-a ramas credincioasa de-a lungul intregii sale cariere profesionale.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.