Descriere
Dedicand cariera sa filosofica unui singur domeniu, John Rawls s-a ocupat de notiunea de dreptate mai mult decat oricare alt filosof contemporan. Capodopera sa, A Theory of Justice (O teorie a dreptații), aparuta in 1971 si tradusa in mai mult de treizeci de limbi, este catalogata ca fiind una din cele mai importante lucrari din filosofia morala si politica a secolului al XX-lea. Samuel Freeman, profesor de filosofie si de drept la Universitatea din Pennsylvania care este totodata si un recunoscut comentator international al filosofiei rawlsiane, scrie ca mostenirea de valoare pe care Rawls a lasat-o in urma celor 40 ani ai carierei sale este o conceptie ce continua sa se dezvolte avand o tema de mare actualitate. Este clar ca el a fost unul dintre cei mai semnificativi filosofi morali si politici ai secolului al XX-lea, lucru ce-i va aduce, ca atare, o recunoastere in secolele care urmeaza. In A Theory of Justice, Rawls acorda o atentie deosebita problematicii distribuirii bunurilor dintr-o societate, abordand nu numai chestiunea bunurilor materiale ci si pe cea a libertatilor indivizilor si a puterii politice. Aceasta preocupare asupra dreptatii distributive a nascut, in deceniile ce au urmat publicarii cartii, un mare numar de dezbateri cu precadere despre natura bunurilor distribuite, despre justificarile morale si principiile politice, dar si despre eficienta lor, intr-o societate pluralista cu valori multiple atat din punct de vedere cultural cat si religios, despre conflictul dintre autonomia morala si coercitia statala, precum si despre problemele dreptatii sociale si a drepturilor omului.
La ora actuala in Romania si in tarile din blocul post-comunist studiile si cercetarile despre teoria lui John Rawls sunt rare in comparatie cu tarile anglo-saxone sau cu cele cu traditie democratica. Importanta cercetarii acestui concept este astazi mare deoarece traim intr-o lume in care inegalitatile si nedreptatea par sa se accentueze, iar oamenii incep sa nu mai aiba incredere intr-o societate democratica si dreapta in care toti cetatenii sa fie egali in fata institutiilor publice. Argumentul lui Rawls ca teoria sa ar fi una kantiana, in aspectele sale cele mai importante, a starnit foarte multe critici. Este dificil de analizat cat de kantian este Rawls. Alti filosofi contemporani, precum utilitaristii au evocat in teoriile lor numai cateva principii kantiene, insa Rawls a fost mult mai sistematic.
Stephen Darwall scrie ca referintele catre Kant la care Rawls face trimitere nu sunt numai retorice sau asezate acolo pentru intelegerea noastra. Ceea ce leaga aceste referinte dispersate in intreaga lucrare rawlsiana privita in ansamblul ei, este efortul de a furniza un suport kantian diferitelor nivele de teoretizare. Ele sunt o parte importanta in argumentatia teoriei dreptatii rawlsiene ca impartialitate.
Referenti stiintifici:
Prof. univ. dr. Angela Botez
Acad. Gheorghe Vladutescu
Recenzii
Nu există recenzii până acum.