Institutii politice si administrative -in statele nordice

50,00 lei 45,00 lei

Stoc epuizat

Rezervă Categorii: , Cod: 12672Autor: Gilia ClaudiaData apariție: 09-09-2020 Cuprins Răsfoiește

Descriere

Lucrarea „Instituții politice și administrative în statele nordice” prezintă cititorului, de o manieră detaliată, modul de desemnare, organizare, funcționare și competențele autorităților publice din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia, precum și modul în care administrația publică își desfășoară activitatea în aceste state.

Statele nordice ocupă un loc aparte în cadrul democrațiilor moderne. Deși de dimensiuni reduse, aceste state au atras permanent interesul cercetătorilor prin modul lor de organizare, prin modelele de guvernare politică, economică sau socială pe care le-au implementat. Statele nordice, devenite modele ale democrației consolidate, se află permanent în topul criteriilor după care sunt evaluate statele democratice.

Sistemelor de guvernare din țările nordice le-aș atribui următoarele caracteristici definitorii: stabilitate, coeziune politică și socială, dialog, consens și social-democrație. Caracterizate prin concilierea capitalismului cu egalitatea socială, prin democrație exemplară și transparentă, prin cultura păcii, statele nordice constituie modele pentru democrațiile aflate la început de drum. Provocările secolului XXI și-au pus amprenta și asupra sistemelor de guvernare din statele nordice. Multiplele reforme au transformat arhitectura Statului –providență. Problematica cetățeniei și a solidarității au fost afectate de fluxurile migraționiste și au devenit din ce în ce mai sensibile, mai ales, în Danemarca și Suedia.

Administrația în statele nordice se bazează pe principiile descentralizării și autonomiei locale. Autonomia locală constituie o tradiție veche în aceste state, pe care o găsim reglementată în Danemarca încă din 1841, în Norvegia din 1837, în Suedia din 1862, iar în Finlanda din 1865. Evoluțiile economice și sociale au impus reformarea colectivităților locale, în vederea eficientizării serviciilor publice și a eficienței și raționalizării cheltuielilor publice.

Democrația necesită evoluție și adaptare, și pentru aceasta, statele nordice pun în valoare două principii definitorii ale evoluției lor: libertatea și egalitatea.

Informații suplimentare

Titlu

Institutii politice si administrative -in statele nordice

Preț

50,00

ISBN

978-606-26-1186-6

Format

Academic

Pagini

225

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Institutii politice si administrative -in statele nordice”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu (212) 862-3680 editura@prouniversitaria.ro

    Facebook
    LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON