Drepturile omului

50,00 lei

Out of stock

Rezervă Categories: , Cod: 9906Autor: Tomescu MădălinaData apariție: 01-07-2016 Cuprins Răsfoiește

Description

Lucrarea abordeaza o tema deosebit de interesanta si, mai ales, de foarte mare actualitate in conditiile in care, in zilele noastre, problematica drepturilor omului capata o importanta din ce in ce mai mare. Structurata in unsprezece mari capitole, insotite de mai multe anexe, lucrarea aduce un suflu nou in domeniul studiului Drepturilor Omului, relevand specificul activitatii autoarei, care activeaza in organizatii neguvernamentale pentru protectia si promovarea drepturilor omului.

La inceputul lucrarii, doamna conferentiar a considerat necesar sa clarifice unele notiuni care sunt adesea confundate de publicul larg, dar si de catre unii dintre moderatorii TV. Definitiile sunt cat se poate de bine reliefate, prezentate cu ceea ce le caracterizeaza si le diferentiaza intre ele. Astfel, intra in aceasta categorie notiunile: drepturile omului, libertatile publice, drepturile cetatenesti, dreptul obiectiv, dreptul subiectiv, dreptul natural, dreptul pozitiv.

In continuare, autoarea aduce in atentia cititorului drepturile civile si politice. Sunt discutate dintre drepturile civile: dreptul la viata si inviolabilitate, dreptul la egala ocrotire a legii, dreptul de a se casatori si a intemeia o familie, dreptul la viata privata, dreptul la cetatenie. Este extrem de important ca doamna Tomescu nu doar le enumera, ci le explica, fiind astfel usor de inteles pentru oricine.

In legatura cu drepturile politice, autoarea face precizarea ca ele reprezinta de fapt libertatile publice si ca depind intr-o mare masura de stat. Se face, de asemenea, precizarea ca drepturile politice nu se confunda cu drepturile cetatenesti, cum adesea se intampla, ci ele contin si alte drepturi foarte importate precum: dreptul la egalitate si nediscriminare, libertatea de exprimare, libertatea de gandire, constiinta si religie, libertatea de intrunire si asociere, libertatea de circulatie si alegere a resedintei, dreptul la azil, dreptul de a nu fi extradat sau expulzat.

Capitolul al IV-lea aduce in fata cititorului problematica drepturilor economice, sociale si culturale. Sunt analizate pe larg si cu exemple: dreptul la munca, dreptul la securitate sociala, dreptul la un nivel de trai suficient, dreptul de a forma sindicate si de a se afilia la un sindicat, dreptul la sanatate, dreptul la educatie, dreptul la cultura. Un alt subiect deosebit de interesant este cel al Drepturilor de solidaritate, pe care autoarea il trateaza in capitolul al V-lea. Este explicat si faptul ca aceste drepturi reprezinta ceea ce se numeste “generatia a treia” a drepturilor omului si ca ele exista in stransa legatura cu societatea, nefiind posibila realizarea lor decat in cadrul societatii. Sunt puse in discutie intr-o maniera originala dreptul la pace, dreptul la un mediu sanatos si dreptul la dezvoltare. Se arata ca aceste trei drepturi nu sunt doar drepturi ce apartin indivizilor, ci, in egala masura, apartin popoarelor.

Urmatorul capitol, al VI-lea, aduce in discutie problematica Drepturilor cetatenesti, precizandu-se ca aceste drepturi apartin strict persoanelor care au cetatenie, in statele lor de origine. Autoarea analizeaza astfel, dreptul de a participa la conducerea treburilor publice (care cuprinde drepturile electorale), dreptul de petitie, dreptul la protectie diplomatica, dreptul la o administratie corecta, dreptul de acces la documente si dreptul de a se adresa Avocatului Poporului.

In continuare, este analizat cu deosebita atentie Dreptul la protectie al consumatorului. Fara un efort deosebit, cititorul afla despre drepturile sale in calitate de consumator, despre cum iși poate apara aceste drepturi, dar, mai ales, care sunt institutiile pe sprijinul carora ar trebui sa se bazeze. Capitolul al VIII-lea aduce in fata cititorului un domeniu, pe cat de important si de interesant, pe atat de sensibil. Este vorba despre Drepturile copilului, subiect ce a constituit pentru doamna lector o preocupare inca de la inceputurile carierei sale. Dupa o prezentare deosebita a acestor drepturi si a specificului lor, autoarea prezinta cazuri dureroase de incalcare a drepturilor copilului. De asemenea, se prezinta si faptul ca, in timp ce unele state se preocupa de protejarea copiilor, altele, dimpotriva, ii supun unor regimuri deosebit de traumatizante.

In continuare, doamna Tomescu pune in discutie problematica Indatoririlor fundamentale, aspect foarte interesant, dar adesea ocolit. Cei mai multi vorbesc numai de drepturi, dar uita de indatoriri. Iata de ce, capitolul acesta debuteaza cu o explicatie necesara, anume aceea ca exista un raport corelativ intre drepturi si obligatii. Orice drept al nostru presupune si o obligatie corelativa, altfel, nu am putea sa ne realizam acest drept. Capitolul al X-lea prezinta succint Instrumentele de protectie si promovare a drepturilor omului la nivel mondial. Sunt analizate atat instrumente in sistemul Natiunilor Unite, cat si instrumente juridice europene.

Lucrarea se incheie cu un scurt capitol final in care autoarea precizeaza din nou importanta cunoasterii drepturilor omului si a libertatilor publice de catre toti indivizii. Se accentueaza faptul ca un individ informat este un individ care poate participa activ la dezvoltarea societatii si, implicit, la dezvoltarea calitatii vietii. Drepturile si libertatile nu sunt rupte de realitate, ele reprezinta o parte a acesteia si nu se va putea niciodata face abstractie de ele. Pe de alta parte, doamna lector arata ca omul trebuie sa stie ca in societate are si obligatii, pe care, daca doreste ca drepturile sa ii fie respectate, trebuie sa le respecte la randul sau.

Foarte bine documentata, lucrarea evidentiaza interesul deosebit al autoarei pentru problematica atat de importanta, dar atat de sensibila a drepturilor omului. Este de apreciat analiza riguroasa pe care doamna conferentiar Tomescu a efectuat-o, precum si stilul adoptat in elaborarea lucrarii, ceea ce face ca aceasta sa reprezinte nu numai un material pentru uzul studentilor, ci o carte accesibila si, in acelasi timp, de mare valoare stiintifica.

Prof.univ.dr. DUMITRU MAZILU Membru al Academiei Central-Europene de Stiinta si Arta Membru al Academiei Diplomatice Internationale

Additional information

Titlu

Drepturile omului

Preț

50,00

ISBN

978-606-26-0567-4

Format

Academic

Pagini

388

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Drepturile omului”
LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON