Descriere
Valoarea unei lucrari destinate procesului de predare-invatare-evaluare, in cazul nostru, este expresia plus-valorii dobandite de subiect in urma valorificarii continuturilor acesteia.
Prin urmare, lucrarea de fata concretizeaza cerintele referitoare la criteriile, descriptorii si indicatoriianalizati de Mihaela Muresan si Mariana Mion Pop in volumul Metaevaluare si evaluare in procesul de selectie a manualelor scolare, Editura ProUniversitaria, Bucuresti, 2013 si de Mariana Mion Pop involumulManualul scolar-repere de metodologie si competentaevaluativa – invatamant primar,Editura ProUniversitaria, Bucuresti, 2013.
Aceasta culegere Culegere de exercitii creativ – inovative pentru gramatica, limba si cultura italiana este atipica in raport cu oricare alta. Autoarea doreste ca cei interesati in deprinderea frumoasei limbi italiene sa devina copiii de altadata, adica sa se intoarca in perioada in care colorau doar paginilecare le placeau, din cartile primite cadou. Asadar, aceasta culegere este destinata a fi rasfoita, deoarece exercitii foarte simple, ca sa nu le spunem banale, le puteti gasi chiar si spre finalul culegerii.
Evaluarea propusa in culegere nu are scop punitiv. Nu isi doreste sa demonstreze, sa evidentieze si sa pedepseasca lipsa notiunilor lingvistice ale celor interesati sa invete, sa deprinda sau sa foloseasca limba italiana. Dimpotriva, culegerea vine cu elemente de noutate, cu scopul de a-i stimula pe cei interesatisa invete, sa deprindasausa foloseasca limba italiana, prin metode noi. In acest scop, a fost elaborat un sistem grafic de autoevaluare.
Termeni prezentati in limba romana au fost inlocuiti treptat, in tabele si in text, cu corespondenti din limba italiana. Scopul este acela de a obisnui practicantul cu informatii noi.
Trebuie sa colorati desenele integrate in culegere, deoarece au fost alese cu multa grija. Scopul este sa determinamsi adultii sa deprinda limba italiana prin joc, chiar daca unora li se pare banal (este ceea ce ne dorim sa provocam in inima lor.).
Cei interesati de invatarea experientiala a limbii italiene o pot face folosind niste instrumente auxiliare, absolut necesare procesului deprinderii acesteia:
– baza de date proprie = mintea;
– un cronometru (… care sa nu triseze);
– un creion (… care sa scrie singur frumos si corect);
– o guma (… care sa fie atenta cand scrie creionul notiuni incorecte);
– multa vointa (… care sa nu va paraseasca la greu);
– obiectivitate (… care sa masoare corect, dupa constiinta din suflet);
– ochi (… care sa vada departe, de la inceputul pana la sfarsitul culegerii);
– un nas fin (… care sa simta afacerea de a dobandi in scurt timp cel mai mare punctaj posibil);
– un specialist in limba si gramatica italiana (…care indruma si nu corecteaza exercitiile cu creionul rosu);
– multi prieteni italieni (… care au mereu chef de vorba).
Dupa cum observati, nu am vorbit despre folosirea vreunui manual, dictionar sau alt tip de auxiliar, pentru indeplinirea sarcinilor de lucru din acesta culegere. Se presupune ca cei interesati au nevoie sa-si aplice aici notiunile dobandite din manuale si auxiliarele de specialitate. Din acestea, va recomand sa invatati ceea ce simtiti ca va place sa stiti. Veti deprinde mult mai repede notiunile alese de dumneavoastra decat pe cele impuse de altii. Este bine sa va urmati sufletul si sa ascultati parerile altora, fara a le pune pe toate in aplicare.
Autoarea va sfatuieste sa nu uitati ca o limba straina, oricare ar fi ea, nu se dobandeste fara practica! Continuati sa exersati in scris si oral, cat se poate de des; mental puteti citi, scrie, canta, vorbi, chiar si de unul singur, pe drum, in masina, etc. … si nimeni nu va spune ca este gresit ceea ce ganditi sau spuneti. Greselile se pot corecta! Ca sa puteti fi corectat, este bine sa aveti multi prieteni italieni. Nu cautati un prieten rus care vorbeste italiana! Veti deprinde limba italiana fara verbele auxiliare sau, cel mult, acestea folosite la infinitiv. Pentru a deprinde limba italiana este bine sa faceti practica macar cateva luni in Italia. Motivul este pecat se poate de simplu: deprindeti accentul! O limba fara accentul original va scoate in evidenta ca … sunteti doar oaspete printre vorbitorii nativi (Cùneo si nu Cunéo; Pisa si nu Pissa).
Va invit sa fiti foste obiectivi in propria evaluare. Oricat ati dori sa va evaluati cunostintele cu o nota ridicata, sufletul dumneavoastra stie adevarul. Nu puteti afirma ca stiti o limba straina perfect cand inca va cautati cuvintele in limba materna, pentru a le traduce ca sa va faceti inteles.
Culegerea va da posibilitatea sa reveniti asupra acelorasi exercitii, refacandu-le, cu scopul de a scurta timpul necesar mintii/creierului sa va ofere informatia de care aveti nevoie. Iata si motivul pentru care veti gasi exercitii foarte simple diseminate in culegere. Deseori se fac greseli in exercitiile cele mai simple.
O parte din culegere se axeaza pe traducerea/retroversiunea verbelor. Formand o baza solida veti putea face traduceri si retroversiuni corecte.
Nu va incumetati sa faceti traduceri si retroversiuni de scrieri (mai ales versuri) pe care sa le faceti publice! Oricat de bine cunoasteti limba, trebuie sa aveti solide notiuni de pragmatica si de semantica.
Pe parcurs, observati ca lucrarea include metoda de invatare prin deductie substitutie si adaptare, metoda specifica deprinderilor lingvistice larg aplicata in glotodidactica; va veti intalni cu sfaturi utile in limba romana si italiana, pentru a indeplini cu succes sarcinile de lucru.
Va sfatuiesc sa fiti atenti ca unele teme, in specialcele cu scop descriptiv,se repeta. Scopul repetitiei este acela de aobserva ca:
1. se poate beneficia de textul din prima descriere, dar, in faza a doua si a treia, va trebui continuata ideea precedenta;
2. se poate face o noua descriere care se poate compara cu precedenta, cu scopul de a fi dezvoltata longitudinal, profitand de aceleasi elemente puse la dispozitie, pe verticala;
3. punctajul atribuit este mai mare, deoarece munca depusa de creier trebuie recompensata.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.