Descriere
Intreprinderea este unitatea de baza a economiei nationale, acea componenta a societatii in care se plamadeste cea mai mare parte a bunurilor necesare existentei si dezvoltarii continue a acesteia. Ea poate fi asemuita cu un organism complex, in care are loc combinarea factorilor de productie, dupa anumite reguli, pentru transformarea bunurilor si serviciilor cumparate in produse si servicii vandute, necesare existentei societatii umane.
Din punctul de vedere al analizei pe baza de fluxuri, intreprinderea este „o structura vie, dinamica, plasata in centrul vietii economice si traversata de un ansamblu de fluxuri de intrare si de iesire”.
„Fluxul reprezinta orice miscare generata de o operatiune desfasurata de intreprindere avand un impact fie imediat, fie la termen asupra trezoreriei”.
Definitia data de B. Esnault si C. Hoarau este mai complexa: „concept de natura economica, notiunea de flux corespunde unei miscari sau transfer a unei cantitati de bunuri, de servicii sau de moneda, in timpul unei anumite perioade”. Ei remarca faptul ca, in economie fluxurile sunt cel mai adesea discontinue, spre deosebire de lumea fizica unde acestea sunt continue.
Relatia „flux-miscare contabila” nu poate fi privita sub dublu aspect: daca toate fluxurile sunt miscari contabile, nu toate miscarile contabile sunt fluxuri, de exemplu:
• operatiunea de reevaluare a activelor, nu are drept consecinta modificarea trezoreriei, ea permite prezentarea structurilor bilantiere cat mai aproape de valoarea lor reala;
• operatiuni avand ca scop fie: actualizarea valorii bunurilor prin intermediul procedurilor contabile de tipul amortizarilor sau provizioanelor; viramente dintr-un cont in altul (trecerea imobilizarilor in curs la imobilizari propriu-zise, cresterea capitalului propriu prin incorporarea de rezerve, prime de emisiune, trecerea subventiilor pentru investitii la venituri, corectarea inscrisurilor eronate, etc.); activarea veniturilor, respectiv cheltuielilor inregistrate in avans; variatia stocurilor; productia imobilizata; de a reflecta modificarile ce au avut loc in perimetrul intreprinderii, cum ar fi: operatii de fuziune, de absorbtie, aport partial de active, etc. Toate aceste operatiuni nu genereaza fluxuri monetare, nu au un impact asupra trezoreriei.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.