Descriere
Contabilitatea operatorilor economici din Romania se tine folosind una din cele doua modalitati:
– contabilitatea in partida dubla conform OMFP nr. 3.055/2009 si nr.
1969/2007-Anexa nr. 1;
– contabilitatea in partida simpla conform OMFP nr. 1040/2004 si nr.
1969/2007-Anexa nr. 2.
Regula generala a tinerii contabilitatii in partida dubla este aceea ca persoanele sa aibe personalitate juridica, deci trebuie sa fie persoane juridice cu personalitate juridica, iar pentru a tine contabilitatea in partida simpla este aceea de a nu avea personalitate juridica, deci trebuie sa fie persoane fizice sau persoane juridice fara personalitate juridica ca: persoane fizice independente, asociatii profesionale, societati civile. Dar prin lege sunt si persoane cu personalitate juridica ca: asociatiile de proprietari, unitatile de cult pana la protoierii, reprezentantele straine, practicienii in insolventa organizate ca SRL – uri in baza Legii nr. 31/1990 si a Legii nr. 85/2006.
Multi contabili autorizati nu cunosc diferenta dintre cele doua modalitati de
tinere a evidentei contabile in partida simpla pe aceste categorii si folosesc tot evidenta in partida dubla si pentru toate aceste categorii de contribuabili.
Insasi legiutorul a admis unele abateri de la regulile generale cum este cazul reprezentantelor straine carora li se permite sa tina evidenta contabila in partida dubla pana la balanta de verificare sau in partida simpla conform Ordinului MFP nr. 1040/2004 aplicabil persoanelor fizice independente desi sunt persoane juridice.
O alta abatere admisa de lege este cea pentru practicienii in insolventa care,
indiferent daca sunt organizate ca SRL sau ca persoane fizice independente, sunt obligate sa tina contabilitatea in partida simpla conform Ordinului MFP nr. 1040/2004 fiindca sunt impuse la impozitul pe venit, nu la cel pe profit SRL-urile – o anomalie fiscala – si la impozitul pe venit PFA-urile.
Lucrarea Contabilitatea in partida simpla comparata, actualizata si comentata este utila in primul rand contabililor autorizati si expertilor contabili, precum si tuturor persoanelor fizice care desfasoara o activitate in mod independent – meseriasi, comercianti, liber-profesionisti, practicieni in insolventa, intermediari, lichidatori financiari sau bancari etc. – sau in asociere – asociatii profesionale si societati civile fara pesonalitate juridica – urmate de persoanele juridice cu personaliate juridica: asociatii de proprietari, unitati de cult, asociatii profesionale si alte persoane juridice care si-au prevazut prin actul de infiintare tinerea evidentei contabile in partida simpla.
Un asemenea titlu care sa trateze acest subiect nu exista pe piata cartii si este foarte util tuturor celor enumerati mai inainte.
Autoarea,
Recenzii
Nu există recenzii până acum.