Descriere
Traim in prezent in era globalizarii financiare și a dezvoltarii companiilor multinaționale, dar concomitent crește și rolul intreprinderilor mici și mijlocii la nivelul economiilor țarilor europene ceea ce ne obliga sa ne adaptam contabilitatea naționala la principiul guvernanței corporative si al responsabilitații economice, sociale și environamentale.
De asemenea, o contabilitate moderna este una cu statut european, unde modelele sunt sustinute de directive europene (a 4-a privind conturile individuale si a 7-a privind conturile consolidate), directive pe care tara noastra le preia prin Ordine ale Ministrului Finantelor Publice. Pe de alta parte, statutul european si international este intretinut de aplicarea standardelor contabile internationale IAS-IFRS. Fara sa uitam efectele procesului de convergenta contabila inter¬nationala la care raspund prezent sistemul contabil american si cel international.
Calugarul franciscan Luca Pacioli, cel care a publicat pentru prima data un manual de contabilitate in partida dubla, ne-a avertizat asupra posibilitatii de inselaciune prin tinerea a doua randuri de conturi și evidențe (vezi cazul Greciei cu dubla evidența contabila privind indicatorii macroeconomici).
Oferta de informatii contabile este asigurata de produsele simple reprezentate de documente justificative, registre jurnal, carte-mare si inventar, balante de verificare si, mai ales, de elementele finale regasite adesea in categoria situatiilor financiare: bilanturi, situatii ale rezultatului global, tablouri de trezorerie, situatii ale variatiei capitalurilor proprii si piese anexe.
Contabilii sunt comunicatori. Contabilitatea este arta comunicarii informațiilor financiare ale unei entitați de afaceri catre diverși utilizatori, cum sunt acționarii și managerii.
Comunicarea se realizeaza, in general, sub forma situațiilor financiare care prezinta, in expresie monetara, situația resurselor economice aflate sub controlul managerilor.
Aceste informații ajuta acționarii sa evalueze performanța managerilor.
Performanța masurata de catre contabili arata in ce masura resursele entitații au crescut sau s-au diminuat pe parcursul anului.
Acționarii solicita, de asemenea, ca informațiile primite sa ofere și o perspectiva a performanței viitoare.
In prezent, companiile nu au obligația sa publice in mod regulat situații financiare previzionate, iar acționarii utilizeaza raportarile privind performanța din trecut pentru a face previzini despre viitor.
Managerii au nevoie de informații pentru a controla afacerea și pentru a lua decizii de investiții.
Obiective:
– ințelegerea rolului pe care contabilitatea pe baza de cash flow satisface nevoia de informații a acționarilor și managerilor
-dobandirea cunostiințelor necesare pentru a putea elabora bugetul pe baza de cash flow și situația cash flow-ului
– explicarea caracteristicilor care fac ca datele de cash flow sa fie o reprezentare credibila și corecta a afacerii
-analizarea plusurilor și minusurilor pe care le prezinta contabilitatea pe baza de cash flow in eleborarea de previziuni privind dividendele viitoare.
Ce abilitați trebuie sa aiba un contabil din perspectiva raportarilor interne?
Pentru utilizatorii interni, contabilul trebuie sa adapteze informațiile in funcție de nevoile acestora, cu alte cuvinte, ele trebuie sa fie relevante pentru respectivii utilizatori. Pe de alta parte, utilizatorul trebuie sa se convinga de faptul ca nevoile sale de informații sunt ințelese de catre contabil, care i le va transmite intr-un limbaj care ii este accesibil.
Ca urmare, contabilul trebuie sa fie un bun comunicator, capabil sa transmita incredere utilizatorului de informație; in consecința, informația trebuie sa fie:
– relevanta pentru nevoia utilizatorului;
– obiectiva;
– prezentata pe o scala de timp care permite luarea unor decizii pe baza de informații adecvate;
– verificabila;
– credibila;
– completa din punct de vedere al elementului descris;
– corecta din punctul de vedere al tranzacției descrise.
Ce abilitați trebuie sa aiba un contabil din perspectiva raportarilor externe?
Din perspectiva raportarilor externe, contabilul are o dubla obligație:
– de a asigura ca raportarile financiare satisfac cerințele legale, profesionale și de listare (ale companiilor listate la bursa); ca urmare, contabilul trebuie sa aiba expertiza tehnica;
– de a asigura ca rapoartele financiare prezinta substanța tranzacțiilor comerciale ale companiei; aceasta implica, in esența, un simț comercial.
Contabilitatea moderna este privita ca un joc “o matematica sociala” in contextul fluxului de informații contabile cerute de investitori, creditori bancari, parteneri comerciali, furnizori, clienți, salariați, reprezentații puterii publice, cei care asigura controlul calitații informațiilor cat și regizorii acestui joc reprezentați de reglementatori.
In prezent profesia contabila este supusa unor presiuni și provocari determinate de intrarea in era digitala, datorita simbiozei dintre computere si comunicatii, ritmul acestei revolutii digitale fiind ultra rapid. Tehnologiile digitale – internet, telefoanele mobile si orice alte instrumente care colecteaza, stocheaza si distribuie informatia digital se raspandesc rapid in intreaga lume, de aceea, pentru ca profesia contabila si contabilii sa ramana relevanti in secolul al XXI-lea, sunt necesare schimbari care sa raspunda la aceste provocari.
Trebuie implementate sisteme informatice integrate la nivelul fiecarei entitați care sa permita informarea in timp real a utilizatorilor pentru luarea deciziilor juste și corecte.
Contabilii trebuie sa ofere comentarii si solutii viabile pentru schimbarea in bine a situatiei financiare si manageriale a entitaților, a performantei economice, sa furnizeze consultanta in business; sa ofere sugestii, recomandari inainte ca evenimentele economice sa aiba loc.
Rapoartele contabile trebuie reconsiderate, in sensul de a se acorda prioritate informatiilor cu adevarat relevante pentru investitori si alti utilizatori. In cazul rapoartelor de audit, are loc trecerea de la optiunea binara de raportare (respectiv daca situatiile financiare prezinta o „imagine fidela”, in concordanta cu standardele internationale de raportare financiara) la rapoarte care contin informatii semnificative despre riscul de piața și riscul strategic.
Capitalismul, pietele de capital nu pot functiona fara a exista increderea in realitatea cifrelor raportate de catre companii si confirmate de catre firmele de audit. In acest caz, crește rolul contabililor in managementul firmei respective si de asemenea, nevoia ca raportarile contabile sa reflecte realitatea.
Consider ca și aceasta ediție a II a revizuita a manualului “Contabilitatea- fundamente de baza” va fi apreciata și se va bucura de o buna primire din partea studenților și a altor utilizatori care sunt interesați de problemele contabile de actualitate.
Conf. univ. dr. Vasile Bleotu
Recenzii
Nu există recenzii până acum.