Contabilitate financiara

65,00 lei

Stoc epuizat

Rezervă Cod: 382310Autor: Lepădatu GheorgheData apariție: 16-12-2015

Descriere

Sistemul contabil al unei tari este influentat de o serie de factori precum sistemul juridic, modul de finantare dominant al agentilor economici, sistemul fiscal, nivelul de inflatie, sistemul economic, politie etc. Din aceasta cauza exista diferente semnificative de la un sistem contabil national la altul. Diferentele dintre sistemele contabile genereaza dificultati de acceptare a situatiilor financiare intocmite de intreprinderi pentru utilizatori care actioneaza intr-un mediu sensibil diferit de cel al tarii de origine a intreprinderii respective.

Practic pot fi identificate diferente la toate nivelele unui sistem contabil: la nivelul organismelor de normalizare contabila, la nivelul organizarii si exercitarii profesiei contabile, la nivelul terminologiei utilizate, la nivelul corpului de principii contabile, la nivelul conventiilor de evaluare, la nivelul practicilor de intocmire a situatiilor financiare si de comunicare financiara.
Solutiile pentru inlaturarea dificultatilor de acceptare ar putea consta fie in retratarea situatiilor financiare, potrivit referentialului contabil recunoscut de destinatarii acestora, fie in elaborarea situatiilor financiare pe baza unui referential contabil recunoscut la nivel international. In reglementarile contabile pentru intreprinderile mari s-a incercat concilierea intre referentialul contabil european (reprezentat de Directiva a IV-a Comunitatilor Economice Europene) si referentialul contabil international (reprezentat de Standardele Internationale de Contabilitate).

Europenizarea este sustinuta de armonizarea sistemului contabil national cu directivele europene. Conformitatea contabila internationala este procesul prin care regulile sau normele contabile nationale, diferite de la o tara la alta, sunt perfectionate pentru a fi facute comparabile. Directiva a IV-a, adoptata in 1978, ofera statelor membre ale Uniunii Europene o serie de optiuni privind formatul situatiilor financiare (cunoscute si sub denumirea de documente contabile de sinteza), regulile de evaluare si cerintele privind comunicarea financiara.
Este obligatorie aplicarea standardelor internationale de contabilitate de catre intreprinderile care indeplinesc cel putin doua dintre criteriile mentionate; este posibila insa si aplicarea optionala a acestor standarde de catre intreprinderi care nu se incadreaza in criteriile de marime prevazute.

Internationalizarea este sustinuta si de conformitatea sistemului contabil romanesc cu elementele referentialului contabil international sau implementarea directa a elementelor referentialului contabil international. Acest referential cuprinde:

– un cadru contabil conceptual (care stabileste obiectivele situatiilor financiare, defineste elementele situatiilor financiare, stabileste criteriile de recunoastere ale acestora, prezinta caracteristicile calitative ale situatiilor financiare etc.);

– un pachet flexibil de standarde contabile internationale (IAS: International Accounting Standard) si de standarde internationale de raportare financiara (IFRS: International Financial Reporting Standards);
– un pachet flexibil de interpretari referitoare la unele dintre subiectele standardelor contabile internationale (SIC si IFRIC).

Referentialul contabil international este produsul organismului international de normalizare „Consiliul international al standardelor contabile” (Intenational Accounting Standards Board: IASB). Infiintat in 1973, acest organism a avut ca obiective elaborarea si publicarea, in interesul publicului, de standarde contabile internationale ce trebuie sa fie respectate cu ocazia prezentarii situatiilor financiare, precum si asigurarea acceptarii si aplicarii acestor norme la nivel mondial. Standardele internationale pot fi aplicate numai intreprinderilor mari (in special grupuri de societati), care au vocatie internationala si care sunt influentate sau sunt chiar consecintele fenomenelor de mondializare sau globalizare. Situatiile financiare ale unei intreprinderi, indiferent de tara de origine, intocmite conform Standardelor Contabile Internationale, vor fi acceptate pe orice piata de capital din lume (cu exceptia pietelor din SUA si Canada unde sunt acceptate la acest moment numai normele nationale).
Recenta extindere a Uniunii Europene ca si perspectiva adoptarii unei constitutii comunitare nu fac decat sa confirme necesitatea asigurarii transparentei in comunicarea financiara, cu atat mai mult cu cat asistam, in ultima vreme, la un pronuntat proces de reglementare a pietelor financiare.

Publicand aceasta carte doresc sa aduc multumirile mele inaintasilor, profesorilor care au pus temeliile contabilitatii moderne in Romania. In primul rand ma gandesc la magisterul nostru drag, Prof. univ. dr. doc. Dumitru Rusu de la scoala ieseana de contabilitate, un erudit, un dascal nepereche care era mai mult decat un profesor, era un om universal, cu o cultura vasta. Apoi, ma gandesc la urmasii magisterului meu – prof. univ. dr. Dumitru Marius Paraschivescu, prof. univ. dr. Neculai Tabara de la Iasi, dar si la dascalii eminenti de la Bucuresti – prof. univ. dr. Mihai Ristea, prof. univ. dr. Niculae Feleaga, prof. univ. dr. Costantin Roman. Tuturor le multumeste cel care a ascultat invatamintele de rigoare si a terminat o facultate de contabilitate sef de promotie pe tara.

Autorul

Informații suplimentare

Titlu

Contabilitate financiara

Preț

65,00

ISBN

978-606-26-0191-1

Format

Academic

Pagini

512

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Contabilitate financiara”
LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON