Prouniversitaria.ro

Opinie: Calitatea învățământului superior, compromisă de extinderea sistemului

România are multe universități, repartizate în mai toate județele țării, dar această extindere a sistemului afectează calitatea învățământului superior, arată un jurnalist, într-un articol de opinie intitulat „Avem universități. Dar mai avem universitari?”.

„Dacă privim harta sistemului universitar existent astăzi în România, putem lesne constata faptul că, cel puțin din punct de vedere cantitativ, acest sistem nu stă neapărat foarte rău. Aproape că nu există reședință de județ din această țară în care să nu existe cel puțin o universitate, dacă nu chiar două sau trei, în interiorul cărora funcționează nenumărate facultăți”, scrie Cristian Clipa, editorialist la Banatul Azi.

„Cele mai multe dintre acestea sunt de drept, de științe economice, de științe politice, de administrație publică, de design sau de jurnalism. Și, paradoxal pentru mine, pare că niciuna dintre aceste facultăți nu duce lipsă de studenți, chiar dacă numărul celor înscriși este suficient cât să nu fie închisă facultatea sau universitatea respectivă. Pe scurt, dimensional, stăm bine”, continuă editorialistul.

El semnalează însă că „tocmai această extraordinară extindere a sistemului universitar din România a compromis calitatea lui”. Astfel, în prezent, în România, în fiecare toamnă, își deschid porțile circa 40 de facultăți de drept. Dar „câți profesori de teoria dreptului, de drept constituțional și de drept administrativ poate avea o țară ca România, astfel încât 40 de facultăți de drept să fie în stare să asigure, la un rezonabil nivel calitativ, predarea și seminarizarea la cele trei fundamentale discipline?” – se întreabă Cristian Clipa, și nu retoric, după cum afirmă. „Mă refer, desigur, la profesori autentici, și nu la niște indivizi care ajung la o catedră doar pentru că nu au fost găsiți alții mai buni decât ei ori pur și simplu pentru că ei nu au fost în stare să exercite o altă profesie juridică”, explică autorul editorialului.

Postează un comentariu

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu (212) 862-3680 editura@prouniversitaria.ro

    Facebook
    LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON