Prouniversitaria.ro

UO: Succesoarea Ursulei von der Leyen l-a surprins pe David Saranga

Maria Sîrghi e studentă în anul III, la Relații Internaționale, în cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (IRISPSC) a Universității din Oradea și își propune să ajungă „în vârful Comisiei Europene”.

Una din întrebările ei a reușit să-l surprindă pe ambasadorul Israelului, domnul David Saranga, cu ocazia vizitei pe care Excelența Sa a făcut-o la Universitatea din Oradea.

 

Din Transnistria, cu… tristețe

Asta nu e tot. Maria are o poveste oarecum aparte. A făcut liceul Republica Transnistria, la Dubăsari, și privește cu un ochi critic situația de dincolo de Prut. „Acolo, acasă la mine, se simte tensiunea. Găgăuzii au parcă pretenția de a fi, într-un fel, mai speciali. Și la ultimele alegeri din Republica Moldova, alegerile prezidențiale, ei au votat tot cu socialiștii, care trag spre Rusia”, spune studenta. Ea crede că acești conaționali ai ei sunt „influențați de propaganda rusă, care e foarte puternică” și de aspecte mai pragmatice, cum ar fi faptul că plătesc un preț foarte mic pentru gaze. Când vine vorba de faptul că Putin n-ar fi găsit decât trei voluntari transnistreni pentru războiul său, Maria are o explicație foarte percutantă: „Cât e de mare propaganda, nimeni nu vrea să moară”. Tânăra moldoveancă adaugă că, din păcate, în Transnistria, sunt și foarte mulți tineri care gândesc la fel ca bunicii lor. „E trist…”.

Departe sau aproape de acasă

Surprinzător pentru o fată de vârsta ei, Maria spune: „Am vrut să plec la facultate undeva foarte, foarte, departe de casă. Mama fusese la Oradea cu câțiva ani înainte ca eu să termin liceul și mi-a spus că e un oraș frumos. Nici nu m-am gândit să mă înscriu la Iași, sunt doar patru ore până acasă. Am aplicat la Oradea, Craiova și Timișoara. De aici am primit primul răspuns și iată-mă”. Studenta de la Relații Internaționale spune că îi place Oradea și e foarte mulțumită de facultatea pe care o urmează.

Tema tezei de licență la care lucrează Maria, coordonată de prof. univ. dr. Mircea Brie, e pe cât de îndrăzneață pe atât de actuală: „Erodarea democrației în Rusia, după căderea URSS”. Faptul că știe limba rusă e, desigur, un avantaj pentru ea. „Am acces la un volum de informații de două ori mai mare decât colegii mei români” spune Maria.

După absolvire, tânăra vrea să urmeze cursurile unui master la Universitatea din Oradea sau în… Danemarca. A fost acolo cu o bursă Erasmus și spune că statul danez asigură școlarizarea tuturor cetățenilor europeni. Iar ea, având și cetățenie română, s-ar putea bucura din plin de această facilitate. „În plus, lucrând câteva ore, aș putea lejer să câștig și niște bani”.

Ambasador în încurcătură

Cu o întrebare care dovedește că e bine informată, că știe ce se întâmplă în lume, Maria a reușit să-l pună puțin în încurcătură pe Excelența Sa Domnul David Saranga, ambasadorul Israelului în România.

Cu prilejul vizitei pe care domnia sa a făcut-o la Universitatea din Oradea, în cadrul mai puțin formal de după conferința susținută de înaltul diplomat, Maria a întrebat despre uciderea unei jurnaliste de la televiziunea Al-Jazeera, Shireen Abu Akleh.

„Palestinienii acuză faptul că jurnalista a fost ucisă de armata israeliană…”, a insistat Maria. „Nu cred că se aștepta la această întrebare. În orice caz, a reacționat imediat, foarte diplomatic, ca la știri… «E regretabil că s-a întâmplat asta» și a mai adăugat că jurnalista a fost ucisă într-un schimb intens de focuri, că e posibil să fi fost victima tirului palestinian și că conaționalii ei n-au fost de acord cu autopsia, care ar fi putut oferi indicii în legătură cu proveniența glonțului ucigaș”.

Una peste alta, studenta e de părere că ambasadorul își face bine meseria. „Mi-a plăcut mult prezentarea pe care a făcut-o țării sale. Nu știam atât de multe despre Israel… Și, mai ales, am fost impresionată de ceea ce domnul ambasador ne-a spus despre comunicarea politică prin intermediul rețelelor de socializare”.

Sus, spre mai bine!

Atât de incisivă, cu ținte precise în ceea ce privește cariera, Maria pare genul de tânără care va ajunge departe. „Scopul meu cel mare, cel mai mare, e să ajung la Comisia Europeană, undeva la vârf, în locul Ursulei von der Leyen. Asta, probabil, peste vreo 20 de ani…”.

Totuși, Republica Moldova pare, spune tânăra, o variantă tot mai atrăgătoare. „S-ar putea să mă întorc acasă. De când cu noua conducere, Moldova se schimbă în bine. Eu sunt optimistă. Vom avea cu cine face treabă, acum tinerii au altă mentalitate, nu mai gândesc ca bunicii lor, nu mai sunt prizonieri ai ideologiilor staliniste. Rezultatele încep să se vadă. Eu cred că tot ce se întâmplă în viață duce spre mai bine”, încheie Maria.

Are atitudinea, cunoștințele și doza de optimism necesare pentru a reuși în viață. Undeva, cândva, moldoveanca Maria Sîrghi va spune, cu mândrie, că este absolventă a Universității din Oradea.

Postează un comentariu

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu (212) 862-3680 editura@prouniversitaria.ro

    Facebook
    LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON