Prouniversitaria.ro

Conferință la Universitatea din Oradea: „Vocația frontierei dintre Orient și Occident”

Universitatea din Oradea, Școala Doctorală de Istorie și Centrul de Studii Interdisciplinare vor găzdui, marți, 31 mai 2022, conferința „Oradea în secolele XII – XIV și vocația frontierei dintre Orient și Occident”.

Conferința va fi susținută de prof. univ. dr. habil. Șerban Turcuș, de la Universitatea „Babeș – Bolyai” din Cluj – Napoca, în sala mare a Bibliotecii Universității din Oradea, de la ora 12:00. Moderatorul evenimentului este prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, directorul Școlii Doctorale de Istorie a Universității din Oradea.

Evenimentul face parte din seria manifestărilor dedicate împlinirii a 20 de ani de existență a studiilor doctorale în istorie la Universitatea din Oradea și a un deceniu de la înființarea Centrului de Studii Interdisciplinare Oradea – Chișinău. Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea din Padova și Muzeul Țării Crișurilor.

Prelegerea este adresată studenților, profesorilor, cercetătorilor, precum și tuturor celor interesați de evoluția orașului Oradea, municipiu care suscită interes ținând cont că nu s-a născut sub forma orașelor clasice din Transilvania, spre pildă: Brașovul, Sibiul, Sighișoara sau Bistrița. Urbea situată pe Crișul Repede a căpătat forma unui oraș de-a lungul secolelor, transformându-se dintr-un număr de așezări mici grupate în jurul cetății, într-o aglomerare urbană începând cu 1860.

Prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș

Șerban Turcuș este cadru didactic al Facultății de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș – Bolyai”, din Cluj – Napoca, având competențe în istorie medievală și istoria bisericii din evul mediu. Între 2002 și 2006, profesorul clujean a fost prim-colaborator și atașat cultural al Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun. În anul 2005, a primit Crucea de Ofițer al Ordinului Suveran Militar de Malta și, un an mai târziu, din partea Papei Benedict al XVI-lea, ordinul Grigore cel Mare în grad de Comandor. Pentru activitatea sa de cercetare, istoricul a fost onorat cu Premiul „Timotei Cipariu”, al Academiei Române, și cu Premiul Eudoxiu Hurmuzaki, în 2011. Prof. univ. dr. habil, Șerban Turcuș este președintele Comisiei Transilvane de Heraldică, Sigilografie și Genealogie.

Postează un comentariu

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu (212) 862-3680 editura@prouniversitaria.ro

    Facebook
    LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON