Prouniversitaria.ro

UO: Dialog între mediul de cercetare-inovare și tehnologiile emergente

Universitatea din Oradea (UO) a fost, la finele săptămânii trecute, gazda unui eveniment dedicat dialogului între mediul de cercetare-inovare și companiile din domeniile tehnologiilor emergente: robotică, automatizări, micro-electronică, materiale noi, Industry 4.0.

La întâlnirea care a avut loc în sala Consiliului de Administrație al Universității din Oradea, a fost luat parte și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Marcel Boloș. Alături de domnia sa au fost prezenți; reprezentantul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Cristian Otgon, și directoarea Agenției de Dezvoltare Locală Oradea, Alina Silaghi.

Universitatea din Oradea a fost reprezentată și ea la cel mai înalt nivel: rectorul, prof. univ. dr. habil. ing. Constantin Bungău, prorectorul, prof. univ. dr. Anca Dodescu, președintele Senatului Universității, conf. univ. dr. Vasile Căuș, prof. univ. dr. Eugen Macocian, decanul Facultății de Informatică și Științe, mai multe cadre didactice universitare și cercetători din domeniul specializărilor tehnologice.

La masa rotundă au luat parte reprezentanții a peste 20 de firme, care lucrează în  zona tehnologiilor de vârf și ai unor IMM-uri de profil din Oradea.

Constantin Bungău a susținut cuvântul de deschidere și de bun venit și a vorbit despre ”importanța colaborării dintre mediul privat și Universitatea din Oradea, mai ales în ceea ce privește cercetarea, instituția orădeană fiind un actor important în acest domeniu”.

Marcel Boloș, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a declarat că, deși au trecut puține zile de la momentul în care a preluat acest mandat, este hotărât să obțină sume cât mai consistente, din fondurile alocate de Uniunea Europeană pentru domeniul înaltelor tehnologii. Proiectele care vor fi finanțate sunt, după cum a spus ministrul Boloș, cele ce țin de domeniul cercetării și digitalizării, dezvoltarea parcurilor științifice și tehnologice, a sistemelor de inovare și transferul de înalte tehnologii.

„Dorim să sprijinim Universitatea din Oradea în vederea dezvoltării ei, mai ales în ceea ce privește continuarea investițiilor în Centrul de Transfer Tehnologic Smart Industries al Universității”, a subliniat ministrul. Acesta și-a arătat mulțumirea pentru buna colaborare dintre UO și Primăria Oradea, informație pe care a dobândit-o de la domnul primar, Florin Birta, în timpul întâlnirii la care a participat înainte de a veni la universitate.

Cristian Otgon a prezentat celor prezenți planul care urmează să fie implementat după ce negocierile cu UE se vor desfășura și a dat asigurări reprezentanților mediului privat și a IMM-urilor că se va ține cont de părerile lor.

Scopul acestei întâlniri a fost acela de a aprofunda dialogul și înțelegerea nevoilor de la nivelul mediului privat și de a armoniza oferta de cercetare-inovare, cu valorificare tehnologică, de la nivelul Universității din Oradea. Astfel, credem noi, putem crea cadrul ideal pentru ca dialogul să fie realizat în prezența autorităților naționale și regionale, relevante în ceea ce privește demersurile din aria inovării și transferului tehnologic.

Prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea

Reprezentanții Universității din Oradea și oaspeții lor au subliniat faptul că întâlnirea a fost importantă, în contextul dezvoltării Parcului Științific și Tehnologic Bihor și a Centrului de transfer tehnologic – Smart Industries, al Universității din Oradea. Cei prezenți au încercat să identifice, împreună, direcțiile de dezvoltare propuse prin Strategia de Specializare Inteligentă a regiunii Nord-Vest, pentru 2021-2027, și modul în care acestea pot fi aliniate ofertelor de finanțare prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Postează un comentariu

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu (212) 862-3680 editura@prouniversitaria.ro

    Facebook
    LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON