Prouniversitaria.ro

Universitatea Babeș-Bolyai are o nouă Cartă

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) are, prin votul final al Senatului, o nouă Cartă, profund revizuită față de edițiile anterioare, pe linia universităților internaționale moderne, de talie mondială (de tip world-class), se arată într-un comunicat al instituției de învățământ superior.

„Carta unei universități este Actul său fundamental, Constituția sa! Mulțumesc Senatului UBB pentru deschiderea arătată propunerii rectorului de a revizui Carta UBB, astfel încât să ne ancorăm mai bine în practicile academice internaționale de tip world-class și să fim mai puțin dependenți de fluctuațiile legislative naționale, întărindu-ne astfel autonomia universitară, referințele la normele academice internaționale clasice și stabile și posibilitatea de a implementa mai eficient Programul ProUBBPlus”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David

„Nu în ultimul rând, ne-am recuperat mai bine tradiția academică, prin cele două Zile ale Universității – 12 mai 1581 și 3 noiembrie 1919 – și prin reasumarea numelui tradițional, și anume Universitas Claudiopolitana”, a mai spus Daniel David.

La rândul său, președintele Senatului UBB, prof. univ. dr. Florin Streteanu, a arătat că noua formă a Cartei „reflectă mai bine valorile înscrise în deviza Universității noastre – Tradiție și Excelență”. În opinia acestuia, documentul adoptat „valorizează mai bine tradiția asumată a Universității și consolidează cadrul instituțional necesar unei universități de talie internațională”.

Vreau să mulțumesc, pentru efortul depus în acest demers, membrilor Comisiei de elaborare a proiectului de revizuire, colegilor din Senat și Rectorat, precum și celorlalți membri ai comunității noastre academice care pe parcursul dezbaterii publice au contribuit cu observații și propuneri la definitivarea proiectului. La finalul acestui demers Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca are o Cartă modernă, adaptată exigențelor academice internaționale în cadrul legislativ național, apreciată și de Ministerul Educației, care a avizat fără observații forma aprobată de către Senat.

Prof. univ. dr. Florin Streteanu

UBB este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De mai mulți ani, Universitatea ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii. Din 2020, UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene „world-class/research-intensive”.

Postează un comentariu

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu (212) 862-3680 editura@prouniversitaria.ro

    Facebook
    LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON