Prouniversitaria.ro

UB, prima poziție pe plan național în clasamentul RUR WUR

Prezentă în clasamentul Round University Ranking – World University Rankings încă din 2010, de la lansarea acestuia, Universitatea din București ocupă, anul acesta, prima poziție pe plan național, fiind situată pe locul 643 la nivel internațional, se arată într-un comunicat al instituției de învățământ superior.

Clasamentul din 2022, acreditat de IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence evaluează performanțele a 1028 de universități având la bază 20 de indicatori grupați în 4 domenii-cheie ale activității universitare: predare, cercetare, diversitate internațională și sustenabilitate financiară.

„Rezultatul obținut de Universitatea din București la ediția din 2022 a clasamentului RUR World University Rankings se datorează în principal componentei de cercetare, care poziționează UB pe primul loc la nivel național și pe locul 559 la nivel internațional”, menționează comunicatul citat.

Lansat în 2010 din dorința de a oferi informații detaliate cu privire la performanțele universităților, Clasamentul RUR World University Rankings evaluează peste 1.300 de instituții de învățământ din 80 de țări. Rankingul, care evaluează la ediția din 2022 performanțele a 1.028 de universități, se adresează atât comunității academice, cât și reprezentanților angajatorilor sau factorilor de decizie politică.

Universitatea din București este urmată în clasamentul general național de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. Celelalte instituții de învățământ superior din România ce se regăsesc în acest clasament sunt: Universitatea „Politehnica” din București, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, Universitatea „Transilvania” din Brașov, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade”  din Târgu Mureș, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, precum și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Principalele domenii evaluate de clasament sunt predarea (40%) și cercetarea (40%), urmate de diversitatea internațională (10%) și de sustenabilitatea financiară (10%), care sunt considerate domenii auxiliare, așa cum se precizează în metodologia de realizare a RUR World University Rankings.

Pentru fiecare domeniu, clasamentul urmărește o serie de indicatori, printre care pregătirea și reputația internațională a cadrelor didactice, numărul de citări ale publicațiilor personalului didactic și de cercetare, reputația internațională a cercetărilor realizate în universități, numărul de studenți și de membri ai personalului administrativ care beneficiază de stagii internaționale, dar și veniturile instituționale pentru personalul academic sau pentru studenți.

Metodologia completă a clasamentului poate fi accesată aici.

Postează un comentariu

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu (212) 862-3680 editura@prouniversitaria.ro

    Facebook
    LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON