Facultatea de Medicină Dentară are șanse să fie parte a unui reper de nivel european
Interviu cu conf. univ. dr. Anna Maria Pangică, decanul Facultății de Medicină Dentară, Universitatea „Titu Maiorescu”
Conduceți o facultate care a făcut parte încă de la fondare, de la începuturi, din structura Universităţii „Titu Maiorescu”. Au trecut trei decenii și ne putem uita în urmă la evoluția acesteia. Cum s-ar putea depăna foarte pe scurt „povestea” Facultății de Medicină Dentară?
Facultatea de Medicina Dentară a avut o existență oarecum zbuciumată, în sensul că a purtat mai multe denumiri (Stomatologie, Medicină Dentară), a funcționat stand alone sau împreună cu Medicina Generală ș.a.m.d. Ne-am stabilizat, într-un final, sub numele de Facultate de Medicină Dentară.
A fost una dintre facultăţile/specializările cu care Universitatea „Titu Maiorescu” a plecat la drum în 1990. Iniţial, din 1990 până în 1993, am funcționat în cadrul unei structuri unice, împreună cu Medicina Generală. Ne-am despărțit în 1993, devenind ceea ce s-a numit Facultatea de Stomatologie, entitate care a funcționat până în anul 2009. În acel an de grație, după o analiză managerială temeinică, s-a decis reunirea specializărilor cu profil medical într-o singură facultate, care și-a continuat evoluția în această formulă până în 2011, când s-a revenit la două structuri distincte: Facultate de Medicină și Facultate de Medicină Dentară.
Am funcţionat cu autorizaţie provizorie până în 2002, moment în care am obținut acreditarea propriu-zisă. Ne supunem vizitelor ARACIS la fiecare dintre programele de studii. Ultima vizită a Agenției care a vizat programul de studiu Medicină Dentară în limba română a fost în 2016, pentru programul Tehnică Dentară în 2017 şi pentru specializarea Medicină Dentară în limba engleză, în 2019.
Spunem cu mare satisfacție că îndeplinim toate criteriile: de fiecare dată am fost acreditaţi, vizitele soldându-se cu un vot favorabil. La ultima acreditare am avut permisiunea să înmatriculăm în anul I 130 de studenți, ceea ce înseamnă o performanță.
Din 1990 şi până în acest moment am format 25 de generaţii de studenţi. Este o cifră impresionantă pentru mine, pentru că fiecare generație dusă la capăt reprezintă un drum pe care aproape l-am parcurs umăr la umăr, împreună cu studenții.
O realizare de excepție a fost aceea că noi, Medicina Dentară, am fost prima specializare cu Şcoală Doctorală din Universitate. Putem să ne mândrim că avem în acest moment 36 de doctori în ştiinţe medicale dentare. 36! Mai mult, în anul universitar 2020-2021 avem 42 de doctoranzi înmatriculaţi în diverse stadii ale pregătirii lor. Alături de Şcoala Doctorală la Medicină, facem o figură frumoasă și creștem indubitabil prestigiul Universității „Titu Maiorescu”!
Cât de dificile au fost începuturile, ce ați aflat de la predecesorii dvs., cu ce cadre didactice s-a consolidat facultatea? Cum se prezintă astăzi corpul profesoral?
Iniţial, cea mai mare parte a cadrelor didactice de la începuturi a constituit-o cadrele didactice care aveau permisiunea să predea în paralel şi la universităţile tradiţionale, şi la nou înfiinţata facultate din cadrul Universității „Titu Maiorescu”. A existat un grup energic și responsabil, care a pus bazele facultății. Cred că fiecare a adus plus-valoare acestei activităţi. Dacă îmi permiteţi să amintesc, am avut oameni deosebiţi şi importanţi în domeniul medicinei dentare: dl. profesor Valeriu Cherlea, dl. profesor Pătru Firu , dl. profesor Ion Rândaşu, dl. profesor Ene Lucian, dna. profesor Melania Ciobanu. Sper să nu omit pe cineva! Fiecare a coagulat câte o echipă în cadrul specializărilor pe care le coordonau. La rândul meu, am fost un tânăr absolvent, am devenit preparator, m-am integrat și am crescut, iar în acest moment avem alcătuită o echipă minunată. Din acea plămadă ne-am format toți, suntem un colectiv de oameni care am crescut împreună, am fost fericiţi împreună, am muncit și muncim împreună.
La ce număr de cadre didactice a ajuns facultatea în acest moment aniversar? Câte cadre au normă întreagă la catedre?
Avem 44 de titulari cu normă de bază și 24 de cadre asociate. Faptul că dispunem de o Şcoală Doctorală, dar și că șansele de promovare la examenele de rezidenţiat sunt mari pentru studenții care termină studiile, ne-au permis să ajungem exact acolo unde ne-am dorit: mulți dintre absolvenții noştri urmează stagiile de rezidenţiat şi de şcoală doctorală. La finalul acestui efort sperăm să reuşim să cooptăm în echipă cadre didactice tinere, cu entuziasm și reale perspective profesionale.
M-aţi întrebat cum a fost şi de unde am plecat. Am plecat bine din start, poate că am și fost favorizați cumva. În tot ceea ce ne-am propus să facem, am găsit mai mereu pe cineva care să ne susțină, pe noi, Medicina Dentară. În cadrul multor şedinţe, chiar și în consiliile de administraţie, se mai spune că medicina dentară este veșnic răsfăţată. Probabil că aşa este! Cred că se întâmplă așa pentru că este una dintre facultăţile care în acest moment are o cifră de şcolarizare semnificativă, de 190 de studenţi în anul I, la toate specializările, inclusiv pentru programul în limba engleză, care a început în 2017. În acest moment avem înmatriculaţi 989 de studenţi în anul universitar 2020-2021. Evident, în comparaţie cu celelalte facultăţi, medicina dentară este una dintre facultăţile cu consum mare. De ce? Fiindcă am încercat mereu să fim în ritm cu dezvoltarea. Medicina reprezintă o latură dinamică a învăţământului şi a economiei, care provoacă și cere permanent ceva nou, iar noi încercăm să ţinem pasul cu acest lucru.
Acum ne aflăm într-un moment în care prin investiţia pe care universitatea o face în dezvoltarea sediului din str. Gheorghe Petraşcu din București, există șansa ca cele două facultăți de aici – Facultatea de Medicină şi Facultatea de Medicină Dentară – să devină un reper la nivel european. Nu spun vorbe mari, chiar cred acest lucru și sunt foarte mândră că voi trăi acest moment! Investiţia actuală ne va permite să ţinem ritmul cu rigorile naționale și europene cel puţin 10-15 ani. Adică 10-15 ani vom fi în top, timp în care se vor face mai departe planuri cu o perspectivă pentru alți 20-25 de ani.
Ce anume credeţi că individualizează facultatea pe care o conduceţi în rândul celorlalte facultăţi similare, de stat sau particulare?
Ca părere personală, aș spune că noi avem alt tip de resursă umană. Există o altfel de abordare a relaţiei cadru didactic-student. Se pune foarte mult suflet în această instituţie. Fiecare ”victorie” a însemnat și înseamnă un pas înainte pentru fiecare dintre noi. Colegii cu care împărţim aceste spaţii sunt foarte bine pregătiţi profesional. Fiecare dintre ei sunt adevărate personalităţi în specialitatea lor. Am fost întotdeauna extrem de deschişi la relaţiile cu partenerii noştri din străinătate, iar absolvenții noștri ajunși în străinătate au avut mereu referințe excelente cu privire la oportunitățile de studii pe care le oferim aici. În acest moment eu cred cu tărie că toate aceste lucruri coroborate fac diferenţa!
O altă particularitate a Facultății de Medicină Dentară se referă la faptul că ne-am asumat activitatea practică a studenţilor. Facultatea are un contract cu Centrul Clinic Privat de Asistență Medicală Dentară „Titu Maiorescu”, care se află în același sediu cu facultatea, centru în care studenții fac practica propriu-zisă. Este un lucru minunat pentru că, pe lângă abilitățile pe care le dobândesc lucrând efectiv cu pacienții, mulţi dintre studenții din anii terminali descoperă oportunitățile de a rămâne şi a lucra în Centru după absolvire. Aici învață meserie, se simt ocrotiţi și în largul lor. Învață drumul. Fiecare cadru didactic a reuşit să-şi crească 2-3 discipoli şi lucrurile funcţionează. Este unul dintre lucrurile în care cred, pe care l-am încurajat ca decan: să facem echipă cu studenții, o echipă care trebuie condusă de o persoană cu o anumită pregătire și experiență, dar care, obligatoriu, să capaciteze studenții.
Încercăm cu foarte mare seriozitate să ne adaptăm şi condiţiilor pandemice Covid, respectăm întocmai normele de protecție, dar credem neîncetat că medicina poate fi învăţată și din practică.
După o incursiune în trecut și o succintă analiză a prezentului, cum se vede viitorul din perspectiva dvs.?
Eu cred întotdeauna că viitorul ar trebui să fie luminos, măcar senin – altfel nu prea ar avea rost să supravieţuim! Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le învăţăm din mers. Nu ştiu dacă restricțiile induse de pandemie ne-au făcut numai rău sau am învăţat să interacționăm și altfel, să găsim soluţii la ceea ce înainte părea imposibil doar prin contact direct. Cum vedem viitorul? Viitorul nostru se concentrează pe ideea că fiecare generaţie de absolvenți pe care o livrăm, o oferim societății, este fructul unei activități de maximă răspundere, cu atât mai mult cu cât acum, cei care ies de pe băncile facultății, au o largă deschidere în statele UE, dar și non-UE. Deși ne dorim să rămână ai noştri, să completeze colectivul de specialiști de aici, ne vom bucura mereu să aflăm că s-au realizat în locul pe care l-au ales, în țară sau altundeva. Ne dorim să poarte peste tot, cu tinereţea, suflul și ideile lor, emblema UTM, ”eticheta de fabricație”…
Încercați, de fapt, o definiție personală a viitorului?
Poate că e mult spus. Mai degrabă o expresie a lui! Viitorul înseamnă să descoperi și să înveţi ceea ce este bun în ceilalţi. Din punctul meu de vedere, Programele Erasmus ale Universităţii sunt minunate şi pentru studenţi, dar şi pentru cadrele didactice. Este foarte bine să ieşim din zona de confort şi să ne obiectivăm, să luăm contact cu lumea. Să aducem cu noi ceea ce am văzut interesant în ea şi să putem să facem exact ceea ce fac alţii de foarte multă vreme.
„Viitor” înseamnă să încercăm să avem și să ne păstrăm accesul la informaţie, să utilizăm ceea ce este mai nou, chiar dacă unele dintre noutăți sunt efemere. Studentul trebuie să aibă contact cu aparate și echipamente de ultimă generație, să afle și să lucreze cu materiale up-to-date, să fie polivalent. În acest moment, un stomatolog trebuie să fie şi biolog, şi chimist, şi fizician, de ce nu și un arhitect într-un anumit proiect; altfel, lucrurile nu pot să evolueze! Cam aceasta cred că reprezintă viitorul nostru: noi suntem viitorul lor, ei sunt viitorul nostru!
Ce mesaj s-ar potrivi acum, cu prilejul aniversării a 30 de ani de la fondarea Universității?
Mi-e greu să mă gândesc la o urare propriu-zisă. Întâi şi întâi, cred că e un bun prilej să mulţumesc. Aşa m-au învăţat pe mine bunicii, că mai întâi trebuie să mulţumeşti. Eu mulţumesc de fapt Universităţii, care mi-a fost și-mi este a doua casă. Aici am învăţat, am muncit, m-am dezvoltat şi atunci nu pot să-i urez decât o viață îndelungată și o reputaţie binemeritată.
Să dea Dumnezeu să fim sănătoşi şi, atât cât mai putem, să facem dovadă de fapte bune, să reuşim să ducem Universitatea acolo unde cred eu că merită așezată în peisajul învăţământului românesc. Să fim contemporani cu tot ce este nou, să nu ne oprim niciodată din această dezvoltare şi timpul să fie blând şi îngăduitor cu tot ceea ce realizăm!
Postează un comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.