Viitorii studenți pășesc într-un templu al cunoașterii. Ei vor deveni medici adevărați

24 martie
Viitorii studenți pășesc într-un templu al cunoașterii. Ei vor deveni medici adevărați

interviu cu prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București

Care sunt avantajele pe care le au studenții Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD), comparativ cu cei ai altor universități de medicină din țară (în privința dotărilor laboratoarelor și al contactelor cu somitățile din domeniul medical)?

 

Pentru a vă oferi un răspuns cât mai succint la această întrebare, mă voi raporta în primul rând la cele trei mari coordonate pe care se axează Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davia” din București: inițiere, evoluție, excelență. Pot spune că în acest angrenaj academic în care se află constant peste 10.000 de studenți, principalul avantaj pornește încă de la accederea în universitatea noastră și se transpune prin concurența înregistrată în fiecare an la examenul de admitere. Un exemplu elocvent în acest sens îl constituie recordul notabil din 2020, când 3.326 de concurenți, cu aproximativ 300 mai mulți decât în sesiunea precedentă a examenului de admitere în UMFCD, s-au înscris pe listele de concurs, pentru ocuparea a 1.160 de locuri bugetate, 46 dintre acestea fiind direct repartizate, fără examen, olimpicilor naționali și internaționali. Selecția este extrem de riguroasă, drept urmare anul trecut, în pofida restricțiilor cauzate de pandemia de COVID-19, am reușit organizarea examenului de admitere în format traditional, nu on-line. Iată deci, un prim avantaj al studentului la UMFCD.

 

Ce alte avantaje ne puteți enumera?

 

Presiunea pandemiei a accelerat implementarea strategiilor privind procesul de digitalizare, expus de altfel în programul meu managerial, astfel încât am reușit înființarea unui Centru de inovație si e-Health- (Cieh), ceea ce reprezintă o primă etapă în dezvoltarea Universității pe acest palier. Prin accesul la CieH, studenții UMFCD beneficiază de o educație de top, deoarece în cadrul acestuia funcționează un modern modul de simulare, unde studenții anului I au putut să exerseze manevrele de bază pentru resuscitare- BLS (Basic Life Suport). În lipsa accesului constant la pacienți, tot aici, studenții anilor clinici au deprins manevre clinice esențiale utilizând simulatoare și chiar roboți medicali. O altă mare etapă a procesului de dezvoltare a UMFCD se axează pe o plajă investițională extinsă, de 48 de milioane de euro (50% cu sprijinul BEI), pe care dorim să o implementăm cu celeritate și constă în reabilitarea și modernizarea Palatului Facultății de Medicină din București, precum și crearea unui amplu Centru de Cercetare Științifică Medicală, care va fi compus din două clădiri noi, în suprafață de 1.500 de metri pătrați, respectiv 450 de metri pătrați.

Alte facilități de care pot beneficia studenții noștri se pot regăsi și în Societatea Studenților în Medicină din București, organizație susținută constant de UMFCD. Dar consider că principalul avantaj al oricărui student din universitatea noastră îl reprezintă corpul didactic, compus astăzi din personalități ale lumii medicale românești cu o puternică rezonanță pe plan extern.

 

Care sunt avantajele pe care le au absolvenții UMFCD în privința oportunităților de a profesa în cele mai bune clinici și spitale din România?

 

După promovarea concursului de rezidențiat, absolvenții UMFCD intră într-un amplu și complex proces de formare postuniversitară, în cele 40 de clinici UMFCD din București, majoritatea aparținând unor spitale universitare. Deși întotdeauna există loc de mai bine, aceste clinici beneficiază de o dotare modernă, de profesori valoroși și nu în ultimul rând de o cultură educațională și organizațională. Formarea tinerilor medici în astfel de clinici permite nu doar un proces de învățare continuă, ci și conectarea permanentă la cele mai noi date, informații, algoritmi de diagnostic și tratament. Acest lucru este favorizat de munca de zi cu zi, dar și de participarea directă la congrese și conferințe internaționale a rezidenților și a mentorilor lor. Prin legătura permanentă cu lumea științifică și medicală europeană și transatlantică, transferul de informații și tehnologie medicală este rapid, eficient și contribuie în mod constructiv la consolidarea cunoștințelor și abilităților absolvenților noștri.

 

Cât de apreciați sunt absolvenții UMFCD în Uniunea Europeană și în alte țări ale lumii?

 

Doar dacă răsfoim istoria UMF “Carol Davila” regăsim nume mari ale medicinei mondiale care au absolvit această frumoasă universitate și care s-au afirmat peste hotarele țării, iar această tradiție se păstrează în continuare pe plan extern. În apariția, formarea și perfecționarea perpetuă a acestor personalități, există două componente esențiale. Pe de o parte valoarea nativă a resursei umane din România, pentru că prin aceasta avem poate cea mai mare bogăție naturală, iar pe de altă parte, valoarea incontestabilă a dascălilor noștri care au avut și continua să aibă harul de a ști să șlefuiască aceste diamante.

Numeroși membri ai comunității academice a UMFCD sunt conectați cu Universitatea prin rețeaua Alumni. Cu ajutorul absolvenților UMFCD din Europa și din lume, încercăm să cream noi punți între studenți și tinerii medici din afara țării, oferindu-le asfel ambelor părți susținere, punți de comunicare și colaborare știintifică.

 

Există cerere pentru absolvenții Universității pe piața muncii?

 

Pentru a justifica cerința crescută de absolvenți UMFCD este suficient să amintim târgurile de oferte de muncă organizate bianual de către firme europene, reprezentanți ai unor spitale și asociații medicale din întreaga Europă, în vederea recrutării absolvenților și rezidenților noștri.

 

Care este gradul de absorbție a absolvenților UMFCD pe piața forței de muncă?

 

Dintre absolvenții UMFCD, un mare procent – circa 95% – urmează pregătirea postuniversitară în cadrul rezidențiatului, în România sau în afara granițelor ei. De asemenea, dintre absolvenții care nu promovează acest concurs, o parte își continuă pregătirea în afara țării, fiind integrați în sisteme medicale cu modalități de pregătire diferite.

 

Care facultate din cadrul Universității are cel mai mare grad de absorbție?

 

Estimăm că absolvenții tuturor celor 4 facultăți din UMFCD (Medicină, Medicină dentară, Farmacie și FMAM) înregistrează un grad de integrare de minim 95% pe piața muncii, cifră susținută de lipsa cronică de personal medical din unitățile spitalicești și subspitalicești mai ales din mediul rural.

În plus, cererea de personal medical calificat și înalt calificat a crescut în timpul pandemiei atât în România cât și în Europa și de aceea, actualmente această cerere depășește oferta.

 

Ce avantaje au absolvenții ciclului de licență care urmează programele de masterat și doctorat la UMFCD?

 

Facultățile de Medicină și de Medicină Dentară (durată de 6 ani) precum și Facultatea de Farmacie (durată de 5 ani) includ domeniile de licență și master. La FMAM durata studiilor este de 3 și respectiv 4 ani, corespunzător ciclului de studii universitare de licență.

 

Pentru toți acești absolvenți, efectuarea unor studii suplimentare de masterat (în domenii specifice) și de doctorat le conferă posibilitatea de a accede în funcții academice, în învățământul superior universitar, precum și în funcțiile de conducere ale unor spitale, organizații profesionale ale medicilor, organizații de cercetare, de reglementare a activității medicale etc. Prin completarea studiilor doctorale, absolvenții noștri acumulează expertiza necesară participării la proiecte de cercetare naționale și internaționale, la studii clinice internaționale și obțin numeroase satisfacții morale, profesionale și materiale.

 

Aceste programe îi formează pe absolvenți ca profesioniști de succes?

 

Conform piramidei actualizate a lui Maslow, cele mai înalte nevoi umane sunt nevoia de recunoaștere a valorii și nevoia de auto-transcendență; ultima se referă la necesitatea individului de a se dezvolta spiritual și moral, de a-și identifica misiunea în viață, de a câștiga satisfacție prin empatie și fapte altruiste în beneficiul celorlalți. Ori tocmai parcurgerea acestor etape suplimentare, dificile, de educație superioară – masterat și doctorat – împlinesc aceste nevoi fundamentale și formează nu doar medici, ci și oameni de succes. Trebuie să precizez că în desăvârșirea profesională a oricărui medic, acumularea de informații nu se oprește niciodată. Este ceea ce numim educație medicală continuă.

 

Câți studenți străini sunt înmatriculați în prezent la UMFCD și din ce țări provin aceștia? Cum a evoluat numărul lor în ultimii ani?

 

UMFCD a fost întotdeauna o universitate cosmopolită și numărul de studenți internaționali a crescut de la an la an. Odată cu înființarea modulului de limba engleză, în anul 2001, numărul acestora a crescut exponențial și tările de proveniență a acestora s-au diversificat tot mai mult.

 

Astăzi, în UMFCD studiază 1.949 studenți străini de pe 5 continente, iar principalele țări de proveniență ale acestor studenți sunt: Israel, Grecia, Liban, Siria, Irak, Germania, Iordania, Republica Moldova, Italia, SUA etc. De asemenea, avem studenți din Sri Lanka, Sierra Leone, Vietnam, Noua Zeelandă, Spania, Sudan.

 

Ce „bagaj” intelectual și profesional duc mai departe acești studenți, după absolvirea cursurilor în România?

 

Odată cu absolvirea examenului de licență, aceștia duc peste hotare experiențele studenției accumulate la UMFCD și astfel, constituie o valoroasă modalitate de promovare a Universității.

 

Trebuie menționată deschiderea UMFCD pentru studenții străini, prin înființarea unor noi programe de studii pentru anii universitari următori și anume:

Programul în limba Engleză la facultatea de Medicină Dentară (prima admitere va avea loc în anul universitar 2022-2023)

Programul în limba Franceză la facultatea de Farmacie (prima admitere va avea loc în anul universitar 2022-2023)

Ambele programe noi sunt în curs de acreditare ARACIS.

 

Care este rata de succes a absolvenților UMFCD la admiterea la rezidențiat?

 

Conform analizelor rezultatelor concursului de rezidențiat pentru promoția 2020, dintre cei 844 de candidați de la Facultatea de Medicină au promovat concursul 821, respectiv un procent de 97,27%. Dintre cei 243 de candidați de la Facultatea de Medicină Dentară au promovat concursul 201, respectiv un procent de 82,72% iar dintre cei 156 candidați de la Facultatea de Farmacie au promovat concursul 150, respectiv un procent de 96,15%. Procentul mediu de reușită pe Universitate a fost de 94,2% pentru promoția 2020, valoare apropiată de cele anterioare.

 

Ce proiecte speciale derulează UMFCD în domeniul cercetării și inovării?

 

Universitatea noastră susține implementarea unor proiecte care au vizat obținerea de rezultate, în cadrul unor sinergii CDI create la nivel național/internațional, care au aplicabilitate in domeniul sănătate.

 

Acestea, în cele din urmă, prin abordările inovative au ca end point creșterea calității vietii pacienților afectați de o serie de patologii, ca de exemplu cele metabolice, cardiovasculare, infecțioase si nu numai, conturând strategii sustenabile și inovative în ceea ce privește prevenția, tratementul personalizat sau recuperarea pacienților.

 

Pe de altă parte, aceste proiecte, împreună cu rezultatele obținute, conturează viziunea UMFCD în ceea ce privește politica de atragere și dezvoltare a resursei umane amplu specializate în domeniile de vârf și emergente cu implicațiile în sănătate.

 

Derulați și colaborări cu universități de profil din alte țări?

 

Din mai 2021 a debutat un proiect – Horizon 2020 – Alliance for Life Sciences (Alliance4Life), care se va derula într-un un consorțiu de 13 universități din Europa Centrala și de Est (Cehia, Slovacia, Polonia, Croația, Estonia, Letonia, Lituania,Slovenia, Croatia, Ungaria, Bulgaria, România) – condus de Masaryk University, prin Central European Institute of Technology- CEITEC MU, Cehia, care își propune o serie de intervenții pentru reducerea decalajului dintre țările Uniunii Europene, din punct de vedere al performanței în cercetare și inovare. Proiectul își propune să susțină un ecosistem regional propice inovării în biomedicină, prin:

  • Facilitarea transferului de bune practici în dezvoltarea politicilor instituționale de cercetare-inovare, evaluarea performanței în cercetare și profesionalizarea managementului cercetării;
  • Identificarea nucleelor de excelență, susținerea și dezvoltarea acestora, promovarea formării de consorții și participarea la rețele europene și infrastructuri de cercetare;
  • Promovarea transferului tehnologic și a colaborărilor cu industria.

 

Care sunt cele mai importante proiecte derulate în ultimii ani de UMFCD, cu finanțare din fonduri europene?

Iată câteva exemple de proiecte internaționale în care universitatea noastră este implicată:

  • Virtual Coaching Activities for Rehabilitation in Elderly (vCare);
  • PeRsOnalized Integrated CARE Solution for Elderly facing several short or long term conditions and enabling a better quality of LIFE – PROCare4Life;
  • Watching the risk factors: Artificial intelligence and the prevention of chronic conditions – WARIFA;
  • Intelligent plug-and-play digital tool for real-time surveillance of COVID-19 patients and smart decision-making in Intensive Care Units.

Mult mai important decât enumerarea acestora este scopul lor și modul în care se integrează în planul de dezvoltare instituțională. Concret, implementarea acestora susține pe de-o parte strategia de internaționalizare a Universității și vizează echilibrarea raportului de mobilități ”outgoing” versus mobilități ”incoming” și pe de alta parte, strategia de digitalizare în sănătate.

 

Care sunt cele mai importante rezultate ale studenților, masteranzilor și doctoranzilor UMFCD din ultimii ani, în proiectele în care au fost implicați?

 

Rezultatele obtinute de către studenții, masteranzii și doctoranzii care au fost implicați în proiectele implementate în Universitate au fost valorificate prin publicarea în reviste științifice de specialitate, cu impact ridcat la nivel global, prin prezența la manifestări științifice prestigioase sau prin brevetare. Foarte multe dintre rezultatele diseminate au fost recunoscute și premiate. În acest fel studenții, masteranzii și doctoranzii beneficiază de recunoașterea importanței activităților de cercetare desfășurate precum și de confirmarea lor ca specialiști de înaltă valoare științifică și profesională.

 

Care este oferta educațională pe care UMFCD o are pentru următorul an universitar, atât pentru ciclul de licență, cât și pentru masterat sau doctorat și care sunt așteptările, legate de concurența la admiterea de anul acesta? 

 

UMFCD ca partener social, susține candidații din mediul rural, candidații de etnie rromă, pe cei din medii sociale defavorizate (de exemplu centre de plasament) pentru care alocă un număr special de locuri.

 

Pentru anul universitar 2021-2022, ciclul de studii universitare de licență, UMFCD organizează examene de admitere la toate cele 4 facultăți, respectiv la Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară, Facultatea de Farmacie și FMAM, punând la dispoziția candidaților o cifră de școlarizare de 1.221 locuri , dintre care 54 pentru absolvenții de licee din mediul rural și 2 pentru candidați de etnie rromă.

Pentru studii universitare de masterat au fost alocate 65 locuri și 3 specializări, iar pentru studii universitare de doctorat sunt alocate 108 locuri, dintre care 3 pentru cetățenii de etnie rromă.

 

Cum evoluează interesul absolvenților de liceu pentru în scrierea la UMFCD?

Studiind evoluția numărului de candidați din ultimii 5 ani, apreciem o creștere continuă a interesului pentru admiterea la facultățile UMFCD, prin creșterea numărului de candidați de la an la an.

 

Această evoluție este susținută în continuare și în anul universitar 2022-2023, evoluție demonstrată prin numărul de candidați înscriși la simularea examenului de admitere la Facultatea de Medicină, cel mai ridicat din istorie (3023 candidați), la Facultatea de Medicină Dentară 970 și la Facultatea de Farmacie – 51 candidați.

 

Cum explicați acest aflux de candidați?

 

Considerăm că numărul impresionant de candidați, în pofida nivelului ridicat al examenului de admitere, denotă respectul și aprecierea pe care tânăra generație le arată pentru eforturile UMFCD de a organiza și susține examen de admitere față în față, transparent și de calitate, chiar și în plină pandemie, prin asumarea cu hotărâre, forță și curaj a unor decizii dificile.

 

UMFCD, la rândul ei, respectă și încurajează eforturile candidaților la cele 4 facultăți din Universitate, asigurându-i pe viitorii studenți că pășesc într-un templu al cunoașterii care îi va sprijini în a deveni medici adevărați.

 

CARTE DE VIZITĂ

 

Născut la 24 martie 1962, prof. univ. dr. Viorel Jinga a absolvit Facultatea de Medicină Generală la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, în 1988. Până în 1994 efectuează stagiul de pregătire în specializarea urologie la Spitalul Clinic „Prof. Dr. Th. Burghele” din București și continuă munca la aceeași unitate sanitară, unde devine medic primar din 1998. Deține, în cadrul spitalului, funcții precum șef de secție (în intervalul de timp octombrie 2007 – Septembrie 2009) sau director medical (septembrie 2009 – aprilie 2016).

 

Doctorul Jinga îngrijește pacienții, dar în același timp, împărtășește din cunoștințele sale tinerilor aspiranți la profesia de medic, dar și colegilor de breaslă mai puțin experimentați. Predă cursuri și lucrări practice în cadrul modulului de urologie, pentru studenții de la UMF ”Carol Davila”, precum și cursuri cu tematică de urologie medicilor rezidenţi care au efectuat module la această specializare, în Spitalul Clinic „Prof. Dr. Th. Burghele”.

 

Din octombrie 2013 se remarcă la catedră ca profesor universitar la disciplina Urologie. În martie 2016 este învestit cu titlul de prorector, iar din februarie 2020 devine rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București.

Se implică în proiecte precum: „Epidemiologia genetică a cancerului în România” (cu o valoare de 1,1 milioane de euro); „Genetic prostate cancer variants as biomarkers of disease progression” (2,7 milioane de euro), program european derulat în colaborare cu parteneri islandezi; „Optimizarea diagnosticului precoce in adenocarcinomul prostatic la pacienti cu sindrom metabolic prin corelarea factorilor genetici, anatomopatologici si biochimici” (2 milioane de lei).

 

Dedicat cercetării și scrisului, prof. univ. dr. Viorel Jinga a fost distins cu numeroase premii, printre care Diploma Societății Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie pentru lucrarea „Uretrotomie internă optică ghidată ecografic transrectal pentru structura bulbară proximală obliterantă” (iunie 1998) sau Diploma Salonului de Carte Universitară pentru lucrarea „Urologie pentru studenți” (octombrie 2007). În iunie 2013, i s-a acordat Premiul Congresului Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București

Detalii eveniment

Categoria: Interviuri

Postează un comentariu

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu (212) 862-3680 editura@prouniversitaria.ro

    Facebook
    LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON