Miercuri, 27 iunie 2012, in cadrul prestigiosului eveniment organizat de Forum Invest, Finance 2012, a avut loc lansarea celei de a treia editii a lucrarii „Starea de sanatate a managementului din Romania in 2011”.
Volumul, realizat de un colectiv de profesori compus din Prof.univ.dr. Ovidiu Nicolescu, Prof.univ.dr. Ion Verboncu, Prof.univ.dr. Marius Profiroiu, Lect.univ.dr. Ciprian Nicolescu si Asist.univ.dr. Florin Anghel, este editat sub egida Societatii Academice de Management din Romania (SAMRO) si a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Sursele informationale pe care se fundamenteaza lucrarea sunt deosebit de bogate si variate:
• peste 400 chestionare completate de catre cadre didactice, cercetatori si consultanti in management, manageri si specialisti;
• 1.700 chestionare completate de manageri-intreprinzatori din IMM-urile din Romania, pe baza de intervievare directa.
Volumul „Starea de sanatate a managementului din Romania in 2011” este consacrat starii, functionalitatii si performantelor managementului din Romania, in principalele zone in care se exercita.
Elementele de noutate pe care le aduce lucrarea „Starea de sanatate a managementului din Romania in 2011” fata de cele realizate in 2009 si 2010 sunt urmatoarele:
c. imprimarea unei pronuntate dimensiuni comparative internationale analizelor si concluziilor manageriale;
d. racordarea abordarii manageriale la prioritatile si directiile dezvoltarii Uniunii Europene statuate prin Strategia 2020, Small Business Act si alte documente strategice.
Dominanta contextuala a anului 2011 pentru Romania a reprezentat-o stoparea puternicei crize economice din 2009 si 2010, desi unele consecinte s-au mentinut. Criza a fost esentialmente de natura economica, fiind determinata de necorelari profunde intre ramuri si domenii ale economiei, intre economia nominala si economia reala, intre cerere si oferta, intre fluxurile de produse si servicii, fluxurile umane, fluxurile de informatii si cunostinte si fluxurile monetar-financiare si de capital. Criza economica, cu profunde reverberatii politice, sociale, stiintifice, educationale, ecologice etc. a relevat subrezenia managementului din aproape toate tarile mapamondului, incepand cu liderul mondial SUA si ajungand pana la micile state din Africa, Asia sau America Latina.
Indubitabil, orice criza profunda – economica sau de alta natura – este precedata si insotita de o criza manageriala. Orice criza produsa denota incapacitatea managerilor si a sistemelor manageriale din zona respectiva si a celor in care este integrata, de a anticipa anumite evolutii deficitare, de a identifica cauzele majore in faza incipienta, de a proiecta si implementa strategii, politici, decizii, actiuni si comportamente organizationale si individuale care sa le previna sau sa le diminueze substantial efectele negative.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.