Volumul semnat de prof. univ. dr. Alexandru Radu și lector univ. dr. Daniel Buti a fost lansat miercuri, 17 septembrie, la Biblioteca Națională a României. La eveniment au participat premierul Victor Ponta, deputatul PNL Petre Roman, consilierul onorific al premierului, Gyorgy Frunda, politologii Daniel Barbu (universitatea din București) și Andrei Țăranu (SNSPA), jurnaliști, universitari și alți reprezentanți ai mediului politic românesc. Discuția a fost moderată de jurnalistul Ion M. Ioniță.
Independenţa justiţiei reprezintă o temă centrală a dezbaterii publice românești. Aceasta este şi tema cărții, a doua sub titlul „Statul sunt eu!”, ce continuă preocuparea analitică a autorilor pentru reliefarea caracterului voluntar-arbitrat al politicii româneşti şi, de aici, a specificului sistemului politic postcomunist. Accentul este pus pe analiza „coabitării româneşti” dintre președintele Băsescu şi premierul Ponta, cu consecinţele şi implicaţiile acesteia asupra funcţionării puterii judecătoreşti, dar şi asupra ansamblului politic de după alegerile din 2012.
Toți cei care au luat cuvântul au apreciat demersul autorilor de a analiza evenimente din istoria politică recentă și au subliniat importanța cărții nu doar pentru domeniul științelor sociale, dar și pentru politicieni și cetățenii interesați de ceea ce se întâmplă în spațiul public românesc.
Victor Ponta: „Mă aflu pentru a doua oară, într-un un interval destul de scurt, un an de zile, la un eveniment pe care încă îl găsesc straniu, o carte despre ceva ce s-a întamplat destul de recent și în care, cu siguranță, unul din roluri, nu cel mai important, l-am jucat și eu. Vreau doar să precize un lucuru pe care l-am spus în urmă cu un an și pe care îl confirm acum, la acest al doilea volum: relatarea faptică este extrem de corectă și extrem de apropiată de adevăr.”
Gyorgy Frunda: „Cartea este scrisă foarte precis și ridică semne de întrebare care pot fi baza unor dezbateri între constituționaliști.”
Petre Roman: Cartea este remarcabilă din mai multe puncte de vedere. Mai întâi pentru că este o carte scrisă la cald, (…), fără tot felul de nuanțe contextuale. În occident (…), cărțile acestea sunt cele mai de succes, acestea scrise la cald.”
Daniel Barbu: „Vreau să salut această carte, o recidivă – există o predecesoarea, cartea despre evenimentele din iulie-august 2012. (…) Nu numai Victor Ponta este personaj în această carte, ci fiecare dintre noi, care, fie și din poziție absolut regulată, ordinară, de cetățeni obișnuiți, am fost martori activi, am participat, direct, indirect, prin infinite mijlociri, la aceste evenimente. Deci este vorba despre noi toți.”
Andrei Țăranu: „Cartea este foarte bună pentru că ne arată următorul lucru, pe care l-a arătat și volumul I și anume că memoria nu este istorie (…), pentru că memoria noastră despre un anumit fenomen este diferențiată ideologic, emoțional.”